Osvědčené recepty na nakládanou zeleninu či houby

Vyrábíme, 27. 7. 2020

Foto: Shutterstock

Sezóna sklízení zeleniny a hledání hub se rozjíždí naplno, a tak spousta z nás přemýšlí, jak všechnu tu úrodu zpracovat. Vyzkoušejte některý z osvědčených receptů na nakládanou zeleninu, houby, ale také na skvělé ovocné chutney!

Následující naložené dobroty sice vydrží klidně i několik měsíců, ale jsou tak dobré, že se je budete před mlsnými jazýčky snažit uchránit alespoň do konce léta…

Nakládaná zelenina

Suroviny:

  • 1 balení kořenicího přípravku k nakládání zeleniny
  • hořčičné semínko
  • 120 g cukru
  • 500 ml octa a 1,75l vody
  • zelenina, kterou budete chtít zavařovat

Postup: Lák si připravíme jako první. Suroviny pro výrobu láku stačí svařit a nechat odležet. Do směsi můžete přidat dle své vlastní chuti i např. koriandr, bazalku, výborné je semínko kopru. Narovnejte si zeleninu do vyvařených skleniček. Může to být například směs okurčiček, beraních rohů, cibulek a chilli papriček. Menší kousky pokrájíme, pro výraznější chuť můžeme přidat kuličky pepře a nového koření, nebo třeba kolečka mrkve. Víčka a hrdla vydesinfikujeme, zalijeme lákem, a sterilujeme 20-30 min podle velikosti sklenic buď v zavařovacím hrnci, nebo ponořené ve vodě v kastrolu na plotně.

Broskvové chilli chutney

Suroviny:

  • 1 balíček kořenicího přípravku k nakládání zeleniny (např. Lako)
  • 700 g broskví
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 jalapeňo paprička
  • 150 g třtinového želírovacího cukru
  • celý římský kmín
  • celá semínka koriandru
  • čerstvě mletý pepř
  • kůra a šťáva ze 2 limetek

Postup: Broskve spaříme, oloupeme a nakrájíme na drobno. Mezitím na sucho ve vysoké pánvi necháme rozvonět římský kmín a koriandr – pozor, snadno se můžou spálit. Hned potom přidáme všechny ostatní suroviny pokrájené na jemno, a dobře promícháme. Lako je důležité přidat pouze podle potřeby – abychom neměli chutney přesolené. Želírovací cukr přidáváme také postupně, podle chuti. Díky jeho želírovací složce nám chutney hezky zahustí a šťáva z limetek zase podpoří přirozenou kyselost a potlačí chuť cukru. Chutney zavařujeme stejně, jako všechny džemy – ponořené ve vodě na plotně či v troubě, anebo plníme do horkých sterilizovaných skleniček a obracíme dnem vzhůru.

Nemusíte se bát, že by výsledné chutney nějak pálilo. Chilli tam dáte podle vlastní chuti, a sladkost ovoce tu ostrost také stáhne. Recept je velmi variabilní, a broskve můžete nahradit jiným ovocem.

Sladkokyselé nakládané houby

Suroviny:

  • 3 dcl vody
  • 2 dcl octa
  • 10 g cukru
  • 10 g soli
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky pepře
  • 3 bobkové listy
  • trocha tymiánu
  • 7 g hořčičného semínka
  • houby
  • cibule

Postup: Vodu, ocet, cukr, sůl, všechno koření a hořčičné semínko smícháme, přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Uvařený nálev necháme vychladnout. Přichystané houby 5 minut povaříme v osolené vodě, přecedíme a necháme také vychladnout. Na dno zavařovací sklenice dáme na půlkolečka nakrájenou cibuli, vychladlé houby a zalijeme nálevem. Sterilujeme při 100 °C asi 30 minut.

Pikantní nakládané okurky

Suroviny:

  • 100 g kořenicího přípravku k nakládání zeleniny
  • 1,75 ml vody
  • 500 ml octa
  • 120 g cukru
  • okurky
  • mrkev
  • cibule
  • kopr
  • čerstvé chilli papričky

Postup: Kořenicí přípravek, vodu, ocet a cukr smícháme, přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Uvařený nálev necháme vychladnout. Na dno zavařovací sklenice poklademe na kolečka nakrájenou mrkev, půlkolečka cibule a poté přidáme očištěné okurky, chilli papričky a snítku kopru (vše dle chuti). Obsah sklenice zalijeme připraveným vychladlým nálevem, uzavřeme a sterilujeme při 80 °C asi 20 minut. Sklenice po sterilizaci otočíme dnem vzhůru, necháme vychladnout a skladujeme v temnu a chladu.

Cuketová čalamáda

Nevíte, co připravit k večeři, nebo čím oživit grilované maso? Vyrostla vám na zahradě cuketa, nebo jste jich dostali od sousedů hned několik? Ideální chvíle připravit si dokonalou cuketovou čalamádu. A že vám cuketa nevoní? Takhle jste ji ještě nejedli! Vynikající je ke grilovanému masu, k domácímu burgeru i na topinky.

Suroviny:

  • 3 kg oloupané cukety bez jadérek
  • 1 kg bílé papriky
  • 4 ks červené papriky
  • 1 kg cibule
  • 1 balíček kořenicího přípravku k nakládání zeleniny
  • 300 g cukru
  • 0,3 l octa

Postup: Cukety, cibule a papriky nakrájíme na jemné kostičky. Vše smícháme s kořenicím přípravkem, cukrem, octem a necháme odležet asi 1 hodinu. Odleželou čalamádu napěchujeme do zavařovacích skleniček i se šťávou a sterilujeme na 80 st. C asi 25 minut.