Vyrábíme, 17. 5. 2021

Foto: Shutterstock

Také jste si jako malí u babičky vyráželi na bezové květy a pak mlsali všechny ty dobroty, které se z nich dají připravit? Pak si tyto vzpomínky připomeňte i nyní v dospělosti a dopřejte podobné zážitky zase svým dětem a vnoučatům. Jen co budou mít bezové květy sezónu, nasbírejte je společně a připravte si z nich úžasné pochoutky. Bezinkový sirup či marmeládu z bezových květů si zamiluje celá rodina.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Který recept vyzkoušíte jako první?

Bezový sirup

Potřebujeme:

  • 4,5 l vody
  • 1,5 kg cukru
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • 4 BIO citrony, nebo citrony bez kůry
  • bezové květy

Postup:

Den předem svaříme vodu, a necháme ji zchladnout – mít vše vyvařené, čisté a vydesinfikované alkoholem je klíčovým krokem k tomu, že se sirup nezkazí. Do vody naložíme květy, které jsme pečlivě prohlédli a odstranili případné nečistoty, přidáme plátky ze dvou citronů a kyselinu citronovou. Necháme macerovat a druhý den scedíme a pořádně vymačkáme. Ve velkém hrnci tekutinu pár minut povaříme s cukrem a šťávou ze zbývajících dvou citronů. V tomto bodě je důležité ochutnávání a případné doslazení/dokyselení dle vašich preferencí. Lahve i víčka dobře umyjeme, a naplníme vroucí vodou z konvice až do chvíle, kdy se chystáme nalít do nich sirup. Vysoká teplota také ničí bakterie, proto se snažíme po dobu celého procesu udržet vše co nejteplejší. Víčka po umytí vytřeme čistým alkoholem. Vroucím sirupem naplníme lahve, vatičkou namočenou v alkoholu otřeme hrdlo, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru až do vychladnutí.

Džem z bezových květů

Potřebujeme:

Na sirupový základ:

  • 200 g třtinového cukru
  • 800 ml vody
  • šťáva z 1 citronu
  • 20 bezových květů

Na džem:

  • trocha zázvoru podle chuti
  • kůra a šťáva z 1 citronu
  • 2 Želírfixy 2:1
  • kvítky ze 2 velkých bezových květů

Postup:

Sirupový základ

Třtinový sirup spolu s vodou svaříme po dobu 5-10 minut na mírném ohni. Po vychladnutí přidáme citronovou šťávu, promícháme a přidáme bezové květy, které lehce zatížíme, aby zůstaly pod hladinou. Necháme přes noc louhovat v lednici.

Dokončení džemu

Vylouhovaný sirup přecedíme, přidáme nastrouhaný zázvor (bez vláken), nastrouhanou citronovou kůru a Želírfixy 2:1 a povaříme 3-5 minut. Ke konci přidáme citronovou šťávu, která džem dochutí a zároveň podpoří ztuhnutí. Po odstavení z plotny přidáme natrhané kvítečky z bezových květů. Vznikne tak na pohled nezapomenutelný džem plný drobných kvítků.

Horký džem nalijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

Jablečný džem s bezovými květy

Co potřebujete:

Na sirupový základ:

  • 200 g třtinového cukru
  • 800 ml vody
  • šťáva z 1 citronu
  • 20 bezových květů

Na džem:

  • 1,25 kg oloupaných nakrájených jablek
  • trocha zázvoru podle chuti
  • kůra a šťáva z 1 citronu
  • Želírfix 2:1
  • třtinový želírovací cukr 4:1
  • kvítky ze 2 velkých bezových květů

Postup:

Sirupový základ

Třtinový sirup spolu s vodou svaříme po dobu 5-10 minut na mírném ohni. Po vychladnutí přidáme citronovou šťávu, promícháme a přidáme bezové květy, které lehce zatížíme, aby zůstaly pod hladinou. Necháme přes noc louhovat v lednici.

Dokončení džemu

Vylouhovaný sirup přecedíme, přidáme pokrájená jablka, nastrouhaný zázvor (bez vláken), nastrouhanou citronovou kůru a vaříme do změknutí jablek, asi 5-10 minut podle odrůdy jablek. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Smícháme Třtinový želírovací cukr 4:1 a Želírfix 2:1, vmícháme do rozmixovaného ovoce a dobře promícháme. Přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut, ke konci přidáme citronovou šťávu. Odstavíme z plotny, přidáme obrané kvítečky z bezových květů a zamícháme. Horkým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

Štítky: recepty

Autor článku: Lenka Šmídová