Vyrábíme, 24. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Přestože nás čeká ještě pár příjemných dnů, již brzy se i do našich příbytků vkrade ten pravý sychravý podzim. Naštěstí je podzimní dekorace jedna z těch vůbec nejhezčích a plno propriet můžete začít sbírat už teď. Po čem byste se ale měli vlastně porozhlédnout? A bez kterých pomocníků kreativní tvoření dozajista nezvládnete?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Dekorace leží venku

K podzimu neodmyslitelně patří plody přírody, jako jsou šišky, bukvice, žaludy, suché listí a nejrůznější luční kvítí, na jehož sběr je teď ideální čas. Půda ještě totiž není podmáčená a všechny tyto rostliny budou již odkvetlé, ale stále v dostatečně reprezentativním stavu, aby vám doma dělaly parádu.

To samé platí i o šiškách, žaludech a bukvicích. A že jste na svých nedávných toulkách na žádné nenarazili a dle vás ještě nejsou opadané? Vydejte se do lesa na procházku den či dva po intenzivnějším větru. Právě tehdy máte šanci najít plody v té nejlepší kondici. Vše, co seberete, doma zatím ukládejte na suché místo, kde nehrozí žádná plíseň a veškerý materiál na vás počká, až se ke tvoření dostanete.

Pro dotvoření podzimní scenérie oceníte samozřejmě i kaštany, nejrůznější větvičky a narazíte-li na zachovalé kousky březové kůry, neváhejte s jejím odnesením domů. Při procházkách přírodou do sebe zároveň nezapomeňte nasát poslední sluneční paprsky letoška. Naladíte se tím na kreativní vlnu a zrelaxujete se.

Barevně a útulně

S tím souvisí i to, jak na podzim obecně pohlížíte. Máte ho zafixovaný jako depresivní roční období plné deště, mlhy a chladných rán? Nebo se na něj spíše díváte jako na období plné barev a hřejících slunečních paprsků? Druhá možnost je totiž ta správná a právě tvoření podzimních dekorací vám to může pomoci pochopit. Vždyť, co přesně charakterizuje podzim? Barvy. Hlavní roli následující měsíce budou hrát barvy jako červená, oranžová či hnědá, které lze výborně zkombinovat a v interiéru dovedou vykouzlit útulnou a jedinečnou atmosféru.

Koupit nezapomeňte i svíčky, které vám doma pomohou dotvořit útulnu atmosféru a alespoň trochu vás nasměrují, kam se s celým tvořením můžete nechat unést. Ano, máme na mysli svícny nejrůznějších velikostí a tvarů.

Určitě ale zabodujete i takovým podzimním věncem na dveře či ručně vázanými kyticemi  do každé místnosti. Vázy, ve kterých kvítí bude, můžete ozdobit přírodními prvky. Za okno pak můžete vymyslet truhlík s jehličnany ozdobený šiškami, kaštany a o barevný detail se postará pár větviček šípku. Že vás naplňuje už jen představa toho, jak po večerech děláte něco takhle kreativního? Tak teprve počkejte, až budou vaše výtvory hotové. Sami budete překvapení, jak moc dokáže být podzim mírumilovný.

Zdroj: TZ Idea Creativ

Štítky: diy , podtim

Autor článku: Andrea Veselá