Tipy na zeleninové saláty, které vás konečně nebudou nudit

Vyrábíme, 14. 6. 2021

Foto: Shutterstock

Nechce se vám po dlouhém horkém dni stát u plotny a celou věčnost si lámete hlavu nad tím, co rychlého a výživného připravit k večeři? Zkuste do své kuchyně přizvat zeleninu a přichystejte z ní netradiční jídla. Uvidíte, že lehké a osvěžující pokrmy přijdou k chuti celé rodině.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Během léta je k dostání opravdu velké množství zeleniny i ovoce. Konečně seženete šťavnaté a chutné plody, na které jste celý rok tak dlouho čekali. Pokud chcete sáhnout po té nejkvalitnější zelenině pro své saláty a jednoduché pokrmy, vyrazte na ekologickou farmu. Tam seženete bio zeleninu, u které máte jistotu, že neobsahuje žádné nechtěné látky navíc. K dostání je ale také v obchodech, kde ji spolehlivě poznáte pouze pod označením logy biolistu či biozebry. Jedině tyto dvě značky zaručují bio kvalitu.

Sbohem, nudo

Problém občas nastává, když začneme přemýšlet, jak zeleninu zpracovat, aby nám chutnala. Nudné saláty se totiž poměrně rychle přejedí, a tak se občas stává, že po pár pokusech o zdravý životní styl opět sklouzneme k jídelníčku, kde je zeleniny minimum. Naštěstí existuje spousta receptů a tipů, které zeleninu povýší do gastronomického nebe. Schválně, který vyzkoušíte jako první!

Lehký salát z červené řepy a mangoldu

Že červenou řepu do salátů nedáváte a o mangoldu slyšíte poprvé? To je velká chyba, kterou musíte ihned napravit. Červená řepa plná sladké chuti, stopových prvků, vitamínů i kyseliny listové se hodí do nejrůznějších pokrmů. Pokud k ní přidáte mladé křehké listy netradičního mangoldu s velkým množstvím vitaminu C a minerálních látek, uvidíte, že si jejich společnou chuť ihned zamilujete!

Co budete potřebovat?

  • hrst barevných bio listů mangoldu
  • hrst mladých bio listů červené řepy
  • 1 ks uvařené bio červené řepy
  • bio olivový olej
  • bio balzamikový ocet
  • bio piniové oříšky
  • sůl a bio pepř

Listy mangoldu i řepy opláchněte a případně natrhejte na menší kousky. Uvařenou řepu rozkrájejte na malé kostičky a přidejte do misky k listům. Vše zakápněte olivovým olejem a balzamikem, dochuťte solí a pepřem. Promíchejte a podávejte posypané piniovými oříšky.

TIP: Salát můžete připravit i jako originální přílohu ke kousku grilovaného masa či čerstvému kozímu sýru.

Zelené fazolky s grilovanými rajčaty

Sezona křupavých a slaďoučký zelených lusků začíná již v červenci. Jejich báječnou chuť si tak můžete užívat po celé léto. Kromě jedinečné chuti lusky obsahují velké množství minerálních látek a vitamínů, zejména vitamín K a vitamín C i vitamíny skupiny B. Ve spojení s voňavými rajčaty, která jsou v létě hojně dostupná, si užijete přímo vitamínový koktejl!

Co budete potřebovat?

  • 10 bio keříkových rajčat
  • 250g bio zelených lusků
  • 1 bio cibule
  • bio citronová šťáva
  • bio olivový olej
  • sůl a bio pepř

Zelené fazolky očistěte a povařte v osolené vodě cca 5 minut. Mezitím si ugrilujte celá rajčata na cibulce. Poté fazolky s rajčaty jednoduše smíchejte, zakápněte olejem a citronovou šťávou a na konec dochuťte solí a pepřem.

TIP: Takto připravené fazolky s rajčaty jsou výborné jako teplá příloha. Můžete je však podávat i na studeno – zkuste přidat trochu bio rukoly a pokrájené bio salátové okurky. Doplnit můžete i bio sýr balkánského typu.

Brokolicovo-květákový salát se slaninou a parmazánem

Také jste dosud z brokolice a květáku připravovali tak maximálně polévku v podobě hutného krému? Zkuste to v létě trochu jinak, uvidíte, že nebudete litovat!

Co budete potřebovat?

  • větší hrst růžiček bio brokolice
  • větší hrst růžiček bio květáku
  • 100g bio slaniny
  • bio parmazán na posypání
  • bio olivový olej
  • sůl a bio pepř

Brokolici spolu s květákem uvařte v osolené vodě tak, aby růžičky nebyly zcela rozvařené. Pokud nechcete vařit, nechte klidně i syrové, budou o to křupavější. Slaninu pořádně opečte na trošce oleje. Zeleninu smíchejte se slaninou, přikápněte trochu oleje a dochuťte solí a pepřem. Podávejte posypané čerstvým parmazánem.

Pro budoucnost

Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Zdroj: TZ Bio


Zobrazit diskuzi ke článku