Vyrobte si čaj z banánových slupek, pomáhá nejen s hubnutím

Vyrábíme, 23. 7. 2020

Foto: Shutterstock

Vyhazovat slupky od banánu? To je přece škoda! Když je upečete v troubě a rozemelete na jemný prášek, dá se z nich uvařit horký nápoj, který urychlí metabolismus i spalování tuků.

Máte rádi banány, proto se na vašem stole objevují poměrně často? Až si na těchto exotických darech pochutnáte příště, rozhodně se nezbavujte toho, co z nich zbude. Možná nemáte ani tušení, jaký je to poklad a k čemu se hodí!

Léčivo i dietní zlepšovák

Že jsou tyto cizokrajné plody fenomenálním zdrojem draslíku, asi nikoho nepřekvapí. Ovšem informace, že celých 40 % obsahu tohoto prvku se nachází právě v jejich slupkách, tak známá není. Čistě pro připomenutí, uvedená živina velkou měrou přispívá k normalizaci krevního tlaku, zatímco podporuje metabolické funkce a spalování kalorií. Zároveň dodává energii, tudíž je báječným fitness parťákem v časech diety. Rovněž působí jako harmonizátor psychiky a je zbraní proti nespavosti. Co dalšího nabízí „odpad“, který drtivá většina lidí odkáže do koše nebo kompostéru?

Prevence rakoviny? Ano, to také

Žlutý „svrchní obal“ cizokrajného ovoce taktéž nabízí širokou škálu antioxidantů, stejně jako vysoký podíl vitaminů B i A. Mimochodem, hodně bohatý je i na vlákninu, které je v něm více, než v samotné měkké dužině. Ta prodlužuje pocit sytosti, detoxikuje tělo a snižuje riziko rakoviny tlustého střeva. Ještě pořád si myslíte, že z banánových slupek nic dobrého nekouká? Můžete si z nich připravit sypaný čaj, na němž si kdykoli smlsnete. Postup je jednoduchý.

Chlad, horko a mlýnek

Na přípravu onoho nápoje je třeba nejprve nastřádat dostatek materiálu, tudíž s každým dojedeným kouskem jeho kabátek „ubytujte“ v mrazáku. Až budete s množstvím zásob spokojeni, nechte všechno rozmrazit. Pokud uvidíte černá místa, nelekejte se, není to žádná katastrofa. Následně předehřejte troubu na 70 stupňů Celsia a vložte do ní plech s vyskládanými slupkami. Zhruba po 60 minutách pečení várku zkontrolujte. Pokud bude pěkně suchá a křupavá, máte vyhráno. Po zchlazení na pokojovou teplotu ji rozemelte na prášek. Sluší se ještě dodat, že doba louhování domácího čaje je pouhých pár minut a bohatě postačí jedna malá lžička na šálek horké vody.