Vyrábíme, 15. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Na hmyz se sice spousta z nás dívá tak trochu skrz prsty, ale nemá cenu si nic nalhávat – v přírodě má nezastupitelné místo. Poslední dobou ho bohužel ubývá, což může mít pro naše životní prostředí nedozírné následky. A tak není divu, že se mnozí z nás snaží všechny možné okřídlené i neokřídlené tvorečky chránit, jak se dá.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Hmyz je ostatně důležitý i pro naše zahrady – nejen kvůli opylování květů, ale také například pro boj s nejrůznějšími škůdci. A abychom užitečné druhy hmyzu k našim stromům či rostlinkám přilákali, můžeme jim přichystat speciální hotel.

Hmyzí domky sice seženete v nejrůznějších obchodech, ale pokud se vám za ně nechce zbytečně utrácet peníze, můžete si je vyrobit i doma. Nebojte, tenhle návod je i pro nezkušené či málo zručné kutily. A zvládnete jej i s dětmi!

Materiál? Co příroda a dům dá

Hmyzí hotel

Základem hmyzího hotelu je rám. Můžete jej samozřejmě sami sestavit ze dřeva, ovšem pokud se vám nechce ztrácet čas nebo shánět materiál, zkuste se porozhlédnout po domě. Využít můžete třeba starší dřevěnou bedýnku, rám z hlubokého dřevěného síta, nepotřebný šuplík apod. A když nenajdete na půdě ani to, můžete sáhnout třeba po krabici od bot (v takovém případě je ale nutné umístit hotel pod střechu).

Co se výplně týče, pak si udělejte výlet do lesa a nasbírejte nejrůznější větvičky, kůru, šišky… V kůlně se pak můžete porozhlédnout po menších polínkách nebo stéblech slámy.

Jdeme na to

Hmyzí hotel

Když máte dostatek materiálu, můžete se pustit do práce. Jestliže budete mít hotel v místě, kde bude vystavený přírodním živlům, vyplatí se rám nalakovat ochrannou vrstvou barvy do exteriéru, abyste zabránili plísni. Pokud bude domek pod střechou, můžete tento krok přeskočit (případně pokud už je rám ošetřený).

Pamatujte, že hmyzí hotel by měl mít uzavřená záda, pokud je necháte otevřená, pak postavte domek například ke stěně domu. Chcete-li hotel pověsit na strom, nezapomeňte do rámu přidělat háček nebo jiný systém uchycení.

Hmyzí hotel

Když máte rám připravený, začněte jej postupně plnit vším, co jste našli – vše samozřejmě zkraťte na potřebnou hloubku rámu. Větvičky a spol. by měly být v rámu lehce „napěchované“, aby nevypadly, až hotel postavíte do vzpřímené polohy, ale zároveň by měly mezi sebou poskytnout dostatek prostoru na skrýše pro hmyzí obyvatele.

Pokud používáte i tlustší větve nebo polínka, pak po vyplnění rámu do těchto materiálů s pomocí vrtačky udělejte hlubší otvory, kam si může hmyz zalézt.

Kam s ním?

Hmyzí hotel

Když máte domek hotový, najděte mu vhodné místo. Ideálně by neměl stát přímo na zemi (i když u velkých hmyzích hotelů to samozřejmě není takový problém). Můžete jej upevnit na kmen stromu, na plot, pergolu, postavit na okno u kůlny apod. Pamatujte, že pokud bude domek na dešti, musí mít stříšku.

Vyberte hotelu slunné místo, aby v něm bylo nájemníkům teplo i v chladnějších dnech.

Kdo v něm bydlí?

Hmyzí hotel

A jaké návštěvníky můžete ve svém hmyzím hotelu očekávat? Tak třeba malé samotářské včelky, které – pokud se u vás zabydlí – zůstanou vaší zahradě věrné po celý rok a zajistí vám tak opylovací služby nejvyšší kvality. Dále pak zlatoočky nebo berušky, jež vaši úrodu ochrání před mšicemi. Setkat se můžete i s nejrůznějšími vosičkami, pestřenkami, motýlky nebo škvory – ti všichni se postarají o nejrůznější škůdce na vaší zahradě.

Další info: How to Build a DIY Bug Hotel; 50 DIY bug hotels with material and instructions to attract bugs

Štítky: diy , hmyz

Autor článku: Petra Chmelová; Foto: Shutterstock