Zahrada, 27. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Péče o zahradu je celoročním koníčkem, proto neustává ani v chladnějších měsících. Na podzim si každý kout zahrady zaslouží uklidit, ale také nachystat na nadcházející zimu. Trávník, záhony, stromy nebo skalky potřebují s přečkáním mrazivého období často pomoct. Odmění se vám dokonalým zdravím v dalším roce. Zazimování je však nutné stihnout ještě před zamrznutím půdy. Na co se zaměřit?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Trávník

Klíčem ke krásnému trávníku je především jeho vitalita a průběžná péče, která neustává ani na podzim. Před příchodem prvních mrazíků z trávníku odstraňte spadané listí a větvičky a posekejte ho na výšku cca 5 cm. Následně aplikujte granulované hnojivo se zvýšeným obsahem draslíku, které dodá trávníku potřebné živiny. Zvýší jeho odolnost nejenom vůči houbovým chorobám, ale také minimalizuje vymrzání během mrazivých dnů.

Pokud bojujete s prorůstáním mechu v travní ploše, i na podzim je možné aplikovat prostředek proti mechu, který jeho růst potlačí. Opravu nepěkných částí ale ponechejte až na jarní měsíce.

Záhony

Aby byla zahrádka na jaře správně připravená a zdravá, je potřeba nachystat také záhony. Prospěje jim odstranění plevelu, zkypření a přidání mulče. Nejlepší doba je na přelomu října a listopadu. Využít lze slámu, mulčovací kůru, nejpraktičtější je však využít spadané listí.

Silnější vrstva mulče ochrání půdu před hlubokým promrzáním a zároveň ji dokáže zúrodnit. I během mrazů totiž dokáže zachovat prostředí vhodné pro pokračující tlení. Na jaře tak bude půda obohacená o cenný humus. Praktická je také aplikace zásobního hnojení ve formě organických hnojiv, například granulovaného kravského nebo koňského hnoje, případně slepičinců. V případě výskytu plísní lze na konci sezóny půdu dezinfikovat pomocí dusíkatého vápna,“ říká Petr Novák ze společnosti nabízející vše pro dům, zahradu a stavbu.

Rostliny citlivé na chlad je potřeba opatrně vyjmout a zazimovat. Nejprve však zkontrolujte, zda nejsou napadeny škůdci. Rostliny i s částí zeminy poté přendejte do bedýnky, nechte dostatečně oschnout a uskladněte je na suchém a větraném místě.

Trvalky a traviny

Zatímco některé typy trvalek přečkají zimu bez problému, o jiné je potřeba pečovat. Všechny je však potřeba zastřihnout nad zemí a následně přisypat ke kořenům kompost. Choulostivější druhy jako kopretiny nebo chryzantémy uvítají na zimu zakrytí jehličnatými větvemi.

Traviny naopak nezastřihávejte vůbec. Pouze je svažte provázkem, aby nedocházelo k pronikání deště ke stonkům.

Skalka

Skalku v průběhu celého podzimu pravidelně čistěte od listí, větví, plevelu a opadaných plodů. Zdá se to jako samozřejmost, ale není to jen otázka estetiky.

Spadané tlející listí vytváří na skalce nepropustnou vrstvu bránící přístupu světla. Vzniká tak temné a vlhké prostředí, ideální pro šíření houbových chorob a pobyt škůdců. Výsledkem je zhoršení zdraví rostlin a následná hniloba. Listí a další nečistoty proto pravidelně odstraňujte ručně nebo pomocí malých hrabiček v průběhu celého podzimu,“ radí Petr Novák.

Přestože je skalku nutné udržovat čistou, některé z rostlin potřebují zároveň ochránit před mrazy. Možné je rozložení jehličnatých větví nebo proutěných a bambusových košíků.

Stromy

U stromů zkontrolujte jejich stabilitu a věnujte pozornost i vitalitě velkých větví. V důsledku silného větru nebo pod nánosem sněhu může hrozit jejich nalomení nebo úplné zlomení. V takovém případě je dobré vytvořit dostatečně silnou oporu.

Jestliže jsou na zahradě choulostivější druhy stromů, bude nutné jejich kmeny chránit před mrazy obalením rákosovými rohožemi, jutovinou nebo netkanou textilií. Na některých zahrádkách může navíc hrozit poškození zvěří, v takovém případě je nejlepší obalit kmeny ochrannou sítí proti okusu. Vhodné je také zavápnění kmenů a kosterních větví, které eliminuje přezimující škůdce, nebezpečí puknutí kmene a v neposlední řadě brání předčasnému rašení stromů v předjaří. Toto opatření je důležité zejména u časně kvetoucích stromů, především u meruněk,“ říká odborník.

Pomoc budou potřebovat také mladé stromky, zejména sloupovité jehličnany, které ještě nejsou dostatečně silné, aby odolaly všem zimním výzvám. Kromě zakrytí kořenů slámou, rašelinou nebo chvojím je svažte a obalte prodyšnými návleky ze síťoviny.

Keře

Keře zastřihněte až k jejich kořenům, na které poté nahrňte zeminu nebo suché listí. Alternativou je překrytí chvojím.

Růže zbavte zvadlých květů a napadených listů, které ale nekompostujte. Vyhoďte je do směsného odpadu, případně je spalte. Hrozilo by šíření plísní. Zatímco u klasických růží stačí na zimu přikrýt pouze kořeny, u stromkových je vhodné přikrýt i korunu rostliny netkanou textilií.

Zdroj: TZ Bauhaus

Štítky: zahrada , zima

Autor článku: Tomáš Pekař