Zahrada, 24. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Mnozí z nás kvůli nepříliš lákavému počasí venku tráví více času doma. Tak proč ho smysluplně nevyužít? Máme pro vás tip na několik léčivých bylinek, které můžete pěstovat i doma za oknem. Tak kterou z nich si vyberete pro svou malou zahrádku na parapetu?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Levandule

Levandule

Levandule je velmi všestrannou bylinkou, převážně se používá k tišení úzkostí, stresu a je neocenitelným společníkem při relaxaci. Využít se dá i k léčbě infekcí a drobných popálenin.

Jak ji pěstovat: Pokud chcete levanduli pěstovat v bytě, zakoupenou sazenici si přesaďte do co největšího květináče nebo truhlíku, který by měl být ideální hliněný. Substrát si můžete zakoupit přímo určený pro bylinky. Levanduli je třeba navyknout na vnitřní prostředí a stejně tak ji musíme postupně letnit na venkovní prostředí. Rostlinky pěstované na parapetu, balkoně i terase mají vyšší nároky na zálivku. Proto dbejte na to, aby substrát úplně nevyschl. Pokud chcete levanduli pěstovat na balkoně, pozor na přízemní mrazíky, rostlinka by je nemusela přežít.

Máta

Máta peprná

Máta je osvěžující bylina, kterou lze použít při detoxikaci organismu. Máta se také používá ke snížení žaludečních obtíží a plynatosti, zklidnění mysli a na podporu spánku. Tato jasně zelená rostlinka je také velmi chutná a lze ji použít do dezertů, salátů, zeleninových a ovocných koktejlů.

Jak ji pěstovat: Máta se snadno pěstuje a patří mezi odolné bylinky. Už samotné její aroma vás doslova nakopne, kdykoli kolem ní projdete. Máta neroste úplně snadno ze semen, takže pokud se zahradničením teprve začínáte, zakupte raději rovnou mátu v květináči. Rostlina roste nejlépe v půdě, která je vzdušná a vlhká.

Rozmarýn

Rozmarýn je další skvělou volbou pro nové i zkušené pěstitele bylin. Má jedinečnou vůni a chuť, která je téměř sladká i slaná současně. Rozmarýn je jednou z nejpopulárnějších kulinářských bylin na celém světě, ale také se používá pro své antibakteriální, protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti. Navíc bylo prokázáno, že zlepšuje paměť, zmírňuje úzkost a zlepšuje spánek.

Jak ho pěstovat: Rozmarýn si můžete vysadit od semínka na prosluněný parapet do dobře propustné půdy. Pokud nechcete čekat, může si ho koupit rovnou v květináči. Rozmarýn potřebuje hodně světla a pravidelnou zálivku, ale pozor – zbytečně ho nepřelévejte. Rozmarýn je potřeba často zastřihávat.

Bazalka

Bazalka

Tato něžná rostlina je známá svou výraznou vůní a chutí, což z ní dělá oblíbenou kuchyňskou ingredienci. Bazalka vykazuje významný terapeutický potenciál díky svému bohatému složení. Je dobrým zdrojem základních vitamínů a minerálů, zejména vitamínů A a K, draslíku, hořčíku a manganu.

Jak ji pěstovat: O bazalce se často říká, že je jednoletá, ale není tomu tak. Pokud ji pěstujete uvnitř, může být i víceletá, záleží jen o to, jak se o ni budete starat. Bazalku vysazenou venku většinou zničí první mrazíky, proto se jí doma v květináči bude dařit celoročně. Bazalka potřebuje stabilní přísun vlhkosti, přímé sluneční světlo a pravidelné zastřihování.

Zdroje: How to Grow Herbs Indoors; 10 Herbs You Can Grow Indoors Year-Round

Štítky: bylinky

Autor článku: Bára Tomášková; Foto: Shutterstock