Důvody, proč byste měli jíst chřest co nejčastěji

Zahrada, 20. 5. 2021

Foto: Shutterstock

Ať už držíte dietu nebo si jen chcete vylepšit celkovou kondici, chřest je pro vás to pravé. Urychluje metabolismus, dohlíží na činnost jater a svědčí trávení. I srdce ale ocení, když ho v obchodě přestanete přehlížet.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jisté historické prameny uvádí, že na chřestu si často a rádi pochutnávali už obyvatelé starověkého Egypta. A světe, div se, popularita této vytrvalé byliny se od té doby nejenže vůbec nezmenšila, ale snad ještě vzrostla. Ostatně, divíte se? Můžete ji zapékat, grilovat, smažit, dusit i vařit. Výborná je také v salátech, těstovinách a polévkách. Opravdoví gurmáni z chřestu dokonce vytvářejí sladké dezerty nebo netradiční zmrzlinu. Jeho jedinečnost spočívá i v zajímavých zdravotních výhodách. Přimějí tyhle i vás k jeho častější konzumaci?

Játra jako v bavlnce

Mezi klíčové funkce jater patří čistění krve a odstraňování škodlivin, nicméně ovlivňují i metabolismus tuků, cukrů i bílkovin, produkci žluči nebo ukládání železa. Jak těžký úděl tohoto orgánu o něco zlehčit? Jednou z možností je podle studie z roku 2009 uveřejněné v časopise Journal of Food Science zakomponování jmenované rostliny do stravy. Vzhledem k tomu, že obsahuje chlorofyl, podporuje jaterní činnost více než svědomitě.

Trávení na jedničku

Lidově nazývaný špargl je rovněž báječným zdrojem vlákniny, jak dokazuje studie z roku 2013 otištěná v magazínu Nutrients. Tahle cenná složka výživy stimuluje aktivitu žluči i žaludečních šťáv, takže je efektivním lékem na zácpu, průjem, pocit těžkosti, nadýmání i nevolnost. Dlužno dodat, že vláknina také zabraňuje akumulaci toxinů, zpravidelňuje pohyby střev a omezuje pravděpodobnost rakoviny tlustého střeva.

Zdravé srdce a štíhlé křivky

Uvedená potravina je také díky obsahu draslíku doporučována pro svou schopnost regulace cholesterolu, úpravy tlaku i stimulace krvetvorby, čímž prokazatelně chrání před poškozením celý kardiovaskulární systém (na účinky draslíku na srdce se mimo jiné v American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology). Nelze jí však odepřít ani to, že zlepšuje látkovou výměnu, zachovává zdravé cévy a zmírňuje tvorbu křečových žil. Je také vhodnou součástí dietního jídelníčku, neboť 100 gramů obsahuje pouhých 25 kalorií.


Zobrazit diskuzi ke článku