Zahrada, 4. 7. 2022

Foto: Shutterstock

Vysadili jste si letos cukety, ale nedaří se vám je vypěstovat? Častým problémem bývá hniloba, jež napadá mladé cukety, kterým ještě ani neodpadnul květ. Kde se stala chyba, jaké jsou možné příčiny a jak úrodu můžete ještě zachránit?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Zatímco někdo už se těší z první sklizně cuket, někteří zahradníci ještě neměli ani jednu. Na vině může být právě hniloba, o které se někdy hovoří jako o hnilobě květu. Zkrátka máte radost z první maličké cuketky a ještě, než jí odpadne květ, všimnete si, že hned za květem uhnívá. S tímto problémem se potýká nejeden zahrádkář. Ale nevěstě hlavu, lze to ještě napravit. Jaké jsou možné příčiny?

Přemokřená půda

Ačkoliv cukety mají rády vodu a potřebují pravidelnou zálivku, nadbytek jim škodí. Pokud cukety zaléváte nepravidelně a pak to doháníte tím, že je přelíváte, může to být hned jeden z důvodů proč se jim nedaří.

Cukety zalévejte ideálně brzy ráno. Potřebná voda se vsákne a přebytečná odpaří.

Nezvaní hosté

Cukety jsou také častým terčem slimáků, a dokonce i ptáků. Slupka cukety je velmi jemná, takže stačí jen nepatrné narušení a cuketa začne uhnívat.

Pokud nacházíte v okolí cuket slimáky, je na čase se jich zbavit. Ptáky odradíte obyčejnou ochrannou sítí anebo postačí i stará záclona.

Nedostatek vápníku

O cuketách se říká, že nejsou náročné na půdu. To je sice pravda, ale pro svůj zdravý růst potřebují půdu bohatou na vápník. Ten je nezbytný pro proces růstu, a proto ho rostlina potřebuje po celou produkční sezónu.

Vápník do půdy můžete dodat různými preparáty, tradičně se hnojí třeba ledkem vápenatým nebo chloridem vápenatým. Vápník byste měli dostat co nejvíce ke kořenům, polévání listů a plodů je zcela zbytečné.

Přebytek dusíku

Pokud vám rostlina roste bujně, má velké krásné listy a nenasazuje žádné plody, může být na vině právě dusík. Přebytek dusíku též způsobuje hnilobu, protože blokuje vstřebávání vápníku.

Vyvarujte se hnojiv s vysokým obsahem dusíku a amoniaku. Amoniak je například obsažen v čerstvém hnoji, proto byste s ním nikdy neměli hnojit během vegetační doby.

Autor článku: Bára Tomášková