Zahrada, 15. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Zatímco některé rostliny se jako sousedi příliš „nemusejí“, jiné tvoří přímo harmonické dvojice. Než se letos pustíte do zakládání záhonků, zkuste se zamyslet, které rostlinky posadit vedle sebe.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Které rostliny si v těsném sousedství pomáhají?

Růže a česnek

Ptáte se, co mají tyto tak rozdílné rostliny společného? Pak vězte, že česnek růžím náramně svědčí. Působí totiž jako přírodní repelent proti parazitům, kteří napadají růže.

Meloun a afrikány

Látky, které afrikány vylučují, chrání kořeny melounů před některými druhy hlístic. A tak je úroda sladkých plodů zaručena.

Rajčata a zelí

Také vám každý rok spořádají část zelné úrody nenažrané housenky? Zkuste příště vedle zelí vysadit rajčata. Působí totiž jako repelent proti některým druhům housenek.

Papriky a laskavec

Toužíte po bohaté úrodě paprik? Pak v jejich blízkosti vysejte laskavec. Skvěle se totiž doplňují a pomáhají si. Jen nenechte laskavec vykvést (začínající květy ostříhejte), aby se vám nevysemenil po celé zahradě.

Brokolice a kopr

Roste vám na záhonech kopr? Pokud „okupuje“ ty s brokolicí, zelím nebo kapustou (včetně růžičkové), nevytrhávejte ho. Odrazuje totiž škůdce, kteří by vaší úrodě dali co proto. S kým naopak kopr nikdy nepárovat? S mrkví!

Ředkvičky a špenát

Patří k rostlinkám, které sejeme hned zjara. Tak proč je nedat na jeden záhonek? Zatímco larvy nejrůznějších škůdců si budou pochutnávat na listech ředkviček, kterým to prakticky nevadí, vašeho špenátu si ani nevšimnou.

Květák a cínie

Cínie přitahují například slunéčka sedmitečná, která jsou přirozenými nepřáteli mšic – a tak se nestane, že by se tito parazité pustili do vašich květáků.

Další info: 26 Plants You Should Always Grow Side-By-Side; 30 Companion Planting Pairs for a Productive Garden

Štítky: jaro , rostliny

Autor článku: Petra Chmelová