Zahrada, 5. 7. 2022

Foto: Shutterstock

Užíváte si léto plnými doušky, ale při romantické teplé noci vás obtěžují komáři? Tihle "hmyzáci" jsou plni sil a nenechají si ujít ani možnost napít se vaší slaďoučké krve. Máme pro vás několik tipů, jak už komárům nedarovat ani kapku.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Noste repelent

Repelent rozhodně patří na první místo. Častou chybou při návštěvě letní grilovačky je, že podceníte repelent a namísto toho se bohatě navoníte parfémem či toaletní vodou. Ta paradoxně komáry přitahuje. Pokud chcete vonět a zároveň odlákat komáry, vsaďte na přírodní esenciální oleje, které zvládnou obojí. Stačí si jen vybrat vaši oblíbenou vůni. Komáry odrazuje například eukalyptus, citronela, citronová tráva i oblíbená levandule.

Oheň a svíčky

Posezení u plápolajícího ohně k létu neodmyslitelně patří, ale z těchto večerů většina odchází pěkně poštípaná od komárů. Ty můžete také odradit tím, že do ohně přihodíte ty správné byliny, například sušený pelyněk či levanduli. Účinné také bývají vonné svíčky s vůni citronely či gerania (pelargonie).

Vhodné oblečení

Při venkovním posezení nepodceňte ani oblečení a ve vhodný čas přihoďte vrstvu navíc. Avšak pokud si na sebe oblečete stylové legíny, tak i přes ně vás dokáže komár kousnou. Pro módní nadšence to nebude možná dobrá zpráva, ale nejlepší ochranou jsou volné tepláky a tepláková mikina či bunda. Tím, že je oblečení na vás volně, komáři se přes něj nedostanou na vaši cennou krev.

Vyhněte se cukru a kofeinu

Říká se, že komáři mají rádi sladkou krev. Kdo ví, ale rozhodně mají rádi „sladký dech“. Kofein a cukr mají jedno společné – zrychlují váš metabolismus. Díky tomu se zvednou i hladiny kyseliny mléčné a oxidu uhličitého. A tak při každém výdechu si vás komáři snadněji najdou.

Síť proti komárům

Mezi další nejúčinnější prostředky patří i tento mechanický způsob. Pokud si do oken instalujete sítě proti hmyzu, máte navždy pokoj nejen od komárů. Síť nezapomeňte používat i při letním stanování, většina stanů ji má již zabudovanou v sobě. Také nezapomínejte na vaše nejmenší, a pokud spí v létě venku, pořiďte si vhodnou ochrannou síť na kočárek, kolébku atp.

Odstraňte ze zahrady stojaté vody

Zdroje stojaté nebo parapetní vody, jako jsou ptačí koupele, nehybné rybníčky, sudy na dešťovou vodu a dětské bazény, jsou pro komáry jasným terčem. Samičky komára zpravidla kladou vajíčka do těchto stojatých vod, kde je zajištěn i dostatek potravy pro budoucí larvy. A komáří školka už je u vás jako doma. Pokud je to možné, měli byste stojaté vody na své zahradě kontrolovat a pravidelně čistit, tím můžete množení komárů účinně předcházet.

Pomoc, kousl mě komár

Věděli jste, že kousnutí komárem tolik svědí kvůli zbytkům slin, které po sobě zanechal? Naštěstí existuje spousta bylinných přípravků ke snížení svědění a zánětu. Například čajovník, máta peprná, levandule, rozmarýn nebo cedrový olej zředěný v trošce vody zmírní svědění. Účinná je také směs vody a jedlé sody v poměru 3:1. A v neposlední řade pomůže i kapička medu.

Zdroje: How to Control Mosquitoes Naturally; How to Get Rid of Mosquitoes Naturally

Štítky: hmyz , komáři

Autor článku: Petra Chmelová