Zahrada, 4. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Na rozdíl od soli, kterou si dáváte na jídlo, je epsomská sůl přirozeně se vyskytující chemická sloučenina. Skládá se z hořčíku, kyslíku a síry. Epsomská sůl je známá pro své léčebné účinky, ale její vlastnosti oceníte i na zahradě. Co všechno svede s vašimi záhonky?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Epsomská sůl je běžně k dostání například v lékárnách či drogériích, dokonce i v prodejnách zdravé výživy. Je cenově dostupná a je skvělým pomocníkem i na zahradě. Jak ji můžete využít?

Semínka budou rychle klíčit

Obsažený hořčík napomáhá klíčení semen, protože posiluje buněčné stěny. Epsomskou sůl můžete zamíchat rovnou do půdy nebo používat jako zálivku. Pokud se rozhodnete sůl zamíchat přímo do substrátu, pak na cca 1 metr čtvereční vám bohatě postačí 1 kávová lžička. Sůl stačí jen jemně zarýt do půdy přibližně 15 až 20 cm do hloubky a můžete vysévat.

Pomáhá sazenicím zakořenit se

Když už se odhodláte k přesazování rostlin, ať už do většího květináče nebo do venkovního prostředí, může dojít k takzvanému kořenovému šoku. Tento šok se projeví změnou barvy listů a vadnutím. Jestliže plánujete přesadit rostliny ven, přidejte do výsadbové jímky 1 čajovou lžíci epsomské soli.

Zvýší úrodu rajčat a paprik

Hořčík také podporuje produkci chlorofylu. Chlorofyl je zelený pigment přítomný v listech rostliny. Je nezbytný nejen pro fotosyntézu, ale také pro vývoj plodů. Žloutnoucí listy, které jsou často známkou špatné produkce chlorofylu a nedostatku hořčíku v půdě, lze vyléčit dávkou síranu hořečnatého. Epsomskou sůl můžete buď opět zapracovat do půdy, jako v prvním bodě, nebo použít jako zálivku. Na 4 litry vody postačí jedna polévková lžíce epsomské soli.

Mimochodem, epsomskou solí uděláte radost také růžím, které pokvetou jako o závod a sousedi budou závidět.

Zlepšete chuť ovoce

Z epsomské soli těží také bobulovité keře a stromy. Stačí, když jim každý měsíc dopřejete zálivku z epsomské soli (1 lžíce epsomské soli na 4 litry vody). Směsí zalévejte pomalu, ať se co nejvíce dostane ke kořenovému systému. Všimněte si, jak je díky tomu chuť ovoce mnohem výraznější!

Odstraňte staré pařezy

Máte na zahradě staré pařezy a neustále o ně zakopáváte? Jednou z možností, jak je odstranit, je i použití epsomské soli. Stačí, když pařez na několika místech navrtáte. Jednotlivé vrty by měly být hlubší zhruba o polovinu, než je viditelná část pařezu. Do vzniklých otvorů nasypte epsomskou sůl a zalijte vodou. Sůl dřevo dehydratuje a pařez tak rychleji uhnije. Zbytky pak už snadněji rozsekáte sekyrou a odkopete.

Další info: 10 Ways to Use Epsom Salts in the Garden; 8 Amazing Uses of Epsom Salt For Your Garden

Autor článku: Bára Tomášková