Jak vašemu zdraví prospějí švestky a jak je uchovat na zimu

Zahrada, 5. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Právě teď máte nejvyšší čas porozhlédnout se po okolí a vyrazit na sběr švestek. Švestky jsou totiž velmi výživné a jsou vynikajícím zdrojem vitamínů, minerálů, vlákniny a antioxidantů. Poznejte jejich přínosy!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Švestky můžete konzumovat čerstvé i sušené. Jen u sušených pozor na ty kupované z obchodu, důkladně si pročtěte složení, často obsahují hodně přidaného cukru. Pokud máte k dispozici čerstvé švestky, máte vyhráno. Poznejte jejich přednosti i jak je zpracovat.

Co obsahují?

Švestky mají relativně málo kalorií, ale obsahují poměrně slušné množství důležitých vitamínů a minerálů. Jedna švestka obsahuje přibližně 30 kalorií, 8 g sacharidů, z toho 7 g cukru, a 1 g vlákniny. Z vitamínů jsou zde zastoupeny vitaminy A, C, K a malé množství vitaminů ze skupiny B. Z minerálů obsahují draslík, měď, mangan a malé množství fosforu a hořčíku. Jaký mají vliv na lidský organismus?

Přínosy pro zdraví

Kromě toho, že švestky rozhodně patří mezi zdravé svačinky, pomohou vám udržet štíhlou linii. Mohou být prospěšné i pro další procesy v organismu. Přítomné fytonutrienty a antioxidanty obsažené ve švestkách snižují záněty, které mohou být spouštěčem například srdečních chorob. Díky draslíku přispívají k regulaci krevního tlaku.

Švestky jsou plné vlákniny, která pomáhá zpomalit nárůst hladiny cukru v krvi poté, co konzumujete sacharidy. Mohou také ve vašem těle zvýšit produkci adiponektinu, hormonu, který pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.

Mezi nejznámější přínosy, respektive účinky švestek, patří úleva od zácpy. Takový švestkový kompot by měl být součástí každé spižírny. Oceníte ho nejen v těhotenství, kdy je zácpa častým problémem, ale může se vám zkrátka hodit kdykoliv. Navíc je to šetrný pomocník i pro dětské pacienty. A proč tomu tak je? Švestky obsahují hodně sorbitolu, takzvaného cukrového alkoholu, který působí jako přírodní projímadlo.

A nyní již slíbené recepty. Tak schválně, jak si letos na švestkách pochutnáte vy?

Švestkový džem s portským vínem

Co potřebujete (na 3 skleničky):
600 g vypeckovaných švestek, cca 150–300 g cukru (podle chuti a sladkosti švestek), šťávu z 1 citrónu, cca 60 ml portského vína (dle chuti může být o něco více či méně), 1 a 1/2 lžičky ovocného (citrusového) pektinu

Postup:
Švestky nakrájejte a dejte do kastrůlku, zasypte cukrem a na mírném plameni nechte cca 10 minut povařit, dokud nezměknou. Zpočátku, než švestky pustí šťávu, tak míchejte, ať se nepřipálí, případně podlijte 1 lžící vody. Až švestky dostatečně změknou, tak je rozmixujte tyčovým mixérem do požadované konzistence (můžete nechat v džemu kousky ovoce). Švestky také lze syrové rozmixovat a až pak povařit. Do rozmixovaných švestek přidejte vymačkanou šťávu z citrónu, portské víno a cukr. Pektin nejprve stranou rozmíchejte se lžící cukru a poté jej důkladně vmíchejte do džemu. Nechte společně ještě 5–10 minut povařit. Jestli je džem hotový zkontrolujte talířkovou metodou – kápněte lžičku džemu na porcelánový talířek, nechte zchladnout a jestli nestéká, je perfektní. Hotovým džemem plňte čisté a vyvařené skleničky a uzavřené otočte dnem vzhůru. Nebo můžete i klasicky zavařit v hrnci s vodou na 80 °C po dobu cca 20 minut. Takto konzervovaný džem můžete uchovávat i mimo lednici, otevřenou skleničku skladujte však už pouze v lednici.

TIP: Namísto portského je v džemu výborné i červené víno, přidat můžete také koření jako je vanilka, skořice, kardamom nebo třeba badyán.

Švestkový džem s vlašskými ořechy

Co potřebujete:
1 kg zralých sladkých švestek, 100 g vlašských ořechů, 1 sáček želírovacího cukru 1:1, 500 g třtinového cukru

Postup:
Ovoce očistěte, odpeckujte a prolisujte. Případně rozmixujte opatrně tyčovým mixérem a připravte si do hrnce. V misce stranou smíchejte třtinový cukr a želírovací směs 1:1, která už obsahuje ten správný poměr kyseliny citrónové a ovocného pektinu – a je bez konzervačních a dalších přídatných látek. Směs cukru a želírovacího cukru vsypte do hrnce ke švestkám a za průběžného míchání nechte povařit 3 až 5 minut. Poté znovu můžete tyčovým mixérem rozmixovat do hladka – občas totiž zbydou slupky, které by mohly v závěru kazit dojem hladkého džemu. Ochutnejte a pokud je třeba, lehce doslaďte. Do vřelého vsypte dejte lehce posekané ořechy, promíchejte a nechte už mimo plamen 2 minuty odstát, načež plňte do sterilních sklenic s hermeticky uzavíratelným víčkem a těsnící gumičkou a otočte dnem vzhůru – horký džem roztáhne gumičku a ta tak neprodyšně sklenici obepne. Švestkový džem s ořechy vydrží v dobře zakonzervované sklenici 12 měsíců. Nejlépe jej skladujte na chladném a tmavém místě, ideální teplota je do 18 °C.

Švestkový džem s kakaem a čokoládou

Co potřebujete:
1 kg švestek, 4 g kakaa, hořká čokoláda dle chuti, kůra z 1 (BIO) citronu, Želírovací cukr 4:1

Postup:
Švestky očistíme, vypeckujeme a rozemeleme či rozmixujeme. Přidáme kakao, najemno nastrouhanou citronovou kůru a nastrouhanou hořkou čokoládu. Čokolády přidáme dle chuti, je však třeba myslet na to, že čím více čokolády přidáme, tím sladší džem bude. Pokud si nejste jistí, uděláte nejlépe, když džem v průběhu vaření ochutnáte a případně ho dosladíte cukrem nebo další čokoládou. Na závěr přisypeme Želírovací cukr 4:1 a směs důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut. Hotovým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout při pokojové teplotě.

Zdroje: 7 Health Benefits of Plums and Prunes; Benefits plums 

Recepty: TZ Labeta


Zobrazit diskuzi ke článku