Zahrada, 10. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Mít celý rok k dispozici čerstvé bylinky je v našich zeměpisných šířkách prakticky nemožné. Tedy s jedinou výjimkou - a tou je bylinková zahrádka v bytě. Lahodné a úžasně voňavé rostlinky zdaleka nemusíte pěstovat jen na venkovních záhonech. Prostě jim vyhraďte místo na okenním parapetu a budete mít po ruce bylinky bez ohledu na roční období!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Co zasadit?

Cesta k voňavému zázraku vašeho domova je přitom docela jednoduchá. Podle prostorových možností kuchyně se rozhodněte, kolik druhů bylinek vlastně můžete pěstovat. Samy rostliny nejsou sice náročné na prostor, ale obložit parapet květináči tak, že nejde otevřít okno, není dobrá cesta k zútulnění a zvýšení funkčnosti jedné z nejvytíženějších místností bytu.

V současné české kuchyni se nejčastěji používají následující druhy bylin: kopr, koriandr, oregano, majoránka, pažitka, petržel, meduňka, rozmarýn, šalvěj či tymián. Poslední dobou je také velmi oblíbená máta. A nesmíme zapomenout na bazalku, která nejen krásně provoní místnost, ale v létě bude také odpuzovat hmyz.

Jak je zasadit?

Semena seženete v každém zahradnictví, květinářství či supermarketu. Pro úspěšné vzklíčení je důležité, aby semínka nebyla stará, při nákupu proto zkontrolujte datum na obalu. Zároveň pořiďte i bylinkový substrát. Návod k vysetí najdete na každém obalu semen, obecně ale platí, že rostliny chtějí světlo, teplo a dostatek zálivky. Setbu je, až na výjimky, lepší provádět řídce.

Pokud si netroufáte na klíčení a pěstování od semínek, zajděte do zahradnictví a kupte si rovnou sazeničky.

Který květináč?

Aby bylinky mohly být opravdovou chloubou vaší kuchyně, nepodceňte výběr květináčů. V první řadě zapomeňte na to, jak vaše babička předpěstovávala zeleninu v kelímcích od jogurtů. Květina i bylina a jejich obal jsou v interiéru především doplňkem. Mohou jej doladit, nebo také hodně zkazit. Volba květináčků se může ubírat dvěma základními směry – pestrost nebo stylová čistota. Pokud chceme pestrý interiér, nebojíme se různých tvarů a barev, můžeme se nechat inspirovat jihoamerickým stylem barevných skládaček anebo také hravým, až dětským interiérem.

Pokud se rozhodneme pro první variantu, nakoupíme květináče s exotickými motivy. Stále však platí, že v jednotném duchu. Když se rozhodneme dát prostor dětskému světu anebo designu, který jej připomíná, můžeme jako obal na bylinky využít oprýskané a poslepované hrnky nebo přímo výrobky dětí.

Kam do prostoru?

Pokud je kuchyň součástí většího obývacího prostoru, je dobré přemýšlet nad místností jako celkem. Rozverný styl se v tomto případě podaří dobře a nekýčovitě nastolit jen velmi výjimečně, a proto je mnohem jednodušší (a pro mnoho lidí také vizuálně příjemnější) vsadit na jednotný styl. Bylinkové květináče můžeme sladit s těmi, ve kterých už máme květiny, nebo jim dát samostatný dezén.

Zvolit můžeme také speciální bylinkový květník nebo setbu různých druhů bylin do jednoho dlouhého truhlíku – to ale z estetického hlediska nebývá příliš šťastné řešení. Také pokud vsadíme na květináče přímo určené na výsev bylin, měli bychom být krajně opatrní na to, aby dekorace a nápisy, kterými bývají tyto výrobky opatřeny, nesklouzly do kýče.

Zdroje: Top 8 Must-Have Herbs To Grow At Home; How to Grow Herbs Indoors

Autor článku: Petra Chmelová