Zahrada, 10. 7. 2022

Foto: Shutterstock

Voňavé a léčivé bylinky jsou velmi populární a většina z nás je má na své zahrádce. Víte ale, jak je správně sklízet a uchovávat? Takhle jim neuškodíte a zároveň prodloužíte jejich použitelnost!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Každý kuchař či zahrádkář právě zakládá své bylinkové zahrádky a již se těší na první úrodu. Ta bude voňavá a intenzivní nejen podle typu bylinky, ale i péče, která do ní bude vložena. Velký vliv na úspěch bylinkových kultur má i správné zpracování půdy a hnojení podle potřeby rostliny. Dejme tomu, že tedy zajistíte vše potřebné – a přijde sklizeň. V podstatě se vám najednou začne zdát, že by neuškodilo něco si utrhnout. Proč ne?

Čerstvé koření den co den

Pro každodenní spotřebu je možné čerstvé bylinky sklízet po celé období růstu. Odebírejte však jen tolik listové hmoty, aby to rostlinky nebrzdilo v růstu. Tak do jídla s nimi!

Do zásoby (nejen za zimu) se většina bylinek řeže krátce před rozkvětem, kdy mají nejsilnější vůni. Květy a listy sklízejte pokud možno mladé a plně vyvinuté, plody plně dozrálé. Vždy je třeba sklízet je dopoledne, když zcela oschne rosa. Rostliny s vysokým obsahem éterických olejů se nesmějí nikdy sklízet za poledního slunce ani časně odpoledne, s přibývajícím horkem se oleje velmi rychle odpaří.

Kdy je nejlepší doba?

Já mám nejlepší zkušenost s obdobím, před kterým nebylo dlouhodobé sucho ani dlouhodobé deště,“ doporučuje Renata, šedesátiletá bylinkářka, s tím, že ona sama chodí na zásoby hlavně v den, kdy je Měsíc v úplňku – a okolo deváté hodiny ranní. (Říká se, že právě při úplňku mají léčivé rostliny největší sílu a obzvláště silné jsou jejich kořeny.)

Myslete i na to, že středomořské bylinky typu levandule či šalvěj a tymián se sklízejí již od května do poloviny srpna. Pokud je seříznete později, rány se tak dokonale nezahojí a tím zvyšujete jejich náchylnost vůči mrazu. A co bylinky s plody?

Rosa paradoxně v roli pomocníka

Kmín, fenykl, anýz a další. Se sklizní těchto bylin můžete začít hned, jakmile plody zhnědnou. Vhodné je sklízet je naopak za rosy a mírné oblačnosti. Semena tolik nevypadávají.

Zároveň obecně platí pravidlo, že vhodné jsou jen čisté části rostlin. (Bylinky se před sušením a uskladněním nesmějí omývat.) Co se týče kořenů, tak u těch platí menší omezení. Vyrýt se dají kdykoli v průběhu dne, akorát si k tomu vyberte den suchý. Dál už se přistupuje k sušení, tedy nejběžnějšímu uchovávání bylin jako takových.

Jak dlouho a kam?

Prostor k sušení by měl být stinný a dobře větraný, s teplotami do 35 °C. (V létě jsou skvělé větrané půdy.) Máta nebo třeba tymián se seříznou s listy a květy. Pak se svážou do malých svazečků a zavěsí stonky vzhůru. Asi po dvou týdnech se bylinka uklidí.

Suché drogy se ukládají do čistých, vzduchotěsných nádob, které nepropouštějí světlo. Naše babičky vždy tvrdily, že takto uskladněné bylinky vydrží zimu a měly by se spotřebovat do roka a do dne.

Tip: Česnek a petržel (obecně aromatické kuchyňské bylinky) se skladují mrazením, aby si uchovaly aroma.

Zdroje: PlanetNatural.com; GrowAGoodLife.com; GardenTherapy.com

Autor článku: Petra Chmelová