Zahrada, 27. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Toužíte po živém plotu, ale nechcete čekat do důchodu, než vyroste? Máme pro vás hned několik keřů, které můžete pěstovat jako solitéry, ale právě i jako živé ploty. Soukromí vám mohou zajistit už za pár let. Které to jsou?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Ptačí zob

Ptačí zob

Ptačí zob je ideálním, rychle rostoucím živým plotem. Oceníte jeho roční přírůstek 30 až 50 cm. Velmi dobře se tvaruje. Abyste docílili hustého plotu, je třeba ho stříhat dvakrát ročně. A to počátkem léta, na podzim nebo během zimy. Můžete ho tvarovat jak jako nízký plot, ale i vysoký – až do dvou metrů. Při nákupu si jen dejte pozor na jednotlivé kultivary, hledejte ten, který není opadavý. Některé ptačí zoby jsou takzvaně poloopadavé.

Bobkovišeň

Bobkovišeň

Bobkovišeň patří do stálezelených keřů. Je více než vhodná na živé ploty. Bobkovišeň je k dostání také hned v několika kultivarech lišících se především tvarem listů. U nás je nejoblíbenější bobkovišeň lékařská Rotundifolia. Pěstování bobkovišně není složité, pozor jen na přemokření a obsah vápna v půdě – ve vápenitých půdách se bobkovišni nedaří.

Svída výběžkatá

Svída výběžkatá

Svída výběžkatá je opadavý 1 až 2,5 metru vysoký keř. Nelekejte se slova opadavý. Svída má světle zelené listy, v květnu a červnu kvete bíle nebo žlutě, ale ta pravá podívaná přichází na podzim. Tehdy se listy zbarví do žlutooranžové a v zimě, když opadají všechny listy, zazáří oranžovou barvou. Na pěstování je to nenáročný keř, mrazuvzdorný, ocení slunné stanoviště i polostín. Ani na půdu není náročný snese i přemokřené půdy, ale nejvíce bude prospívat ve vlhké půdě s občasným přihnojením.

Pustoryl věncový

Pustoryl věncový

Název pustyrol vám možná nic neřekne, české lidové označení (botanicky zcela zavádějící) je jasmín. Pustoryl věncový je dvou- až čtyřmetrový opadavý keř. Vyznačuje se bílými, silně vonícími květy. Je to naprosto nenáročný keř, rozkvétá až v teplých měsících – v červnu či červenci. Roste rychle, pro kompaktnější keř lze po odkvětu stříhat. Je plně mrazuvzdorný. Dařit se mu bude na slunci i v polostínu.

Tavola kalinolistá

Tavola kalinolistá

Tavola kalinolistá je opadavý keř rostoucí do výšky dvou až tří metrů. Má krásné bílé květy, kvete v květnu a červnu. Je oblíbená pro své nápadně zbarvené listy. Nejvíce ceněné jsou sytě zbarvené červené kultivary (např. Diabolo), které jsou oblíbené právě jako živé ploty. Tavola je otužilý keř a kromě zamokřených a suchých půd nenáročný. Snáší teploty do -40 °C. Tavole se bude dařit jak na slunci, tak ve stínu. Snadno a dobře se tvaruje, tvarovací řez snáší velice dobře.

Brslen křídlatý

Brslen křídlatý

Brslenu křídlatému se také často přezdívá hořící keř. A proč se mu tak říká, poznáte na podzim, kdy se jeho zelené listy zbarví do ruda. Brslen křídlatý je opadavý keř dorůstající až dvou metrů. Roste dobře do šířky, ale časem také vytáhne do výšky. Je nenáročný na typ půdy, vyjma zamokřených míst. Dařit se mu bude na slunci i v polostínu. V našich podmínkách je dostatečně mrazuvzdorný.

Autor článku: Bára Tomášková; Foto: Shutterstock