Zahrada, 8. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Kořeny bylin se sbírají na jaře nebo na podzim. Za ideální se obecně jeví měsíce září a říjen, ovšem nemrzme-li, zásoby na zimu si můžete obstarat klidně i v listopadu. V závislosti na počasí i lokalitě tedy neváhejte a vydejte se do přírody. A po čem se poohlédnout?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Je těžké mezi všemi užitečnými rostlinkami a jejich kořeny vybrat jen některé, nicméně tyhle tři se ve vaší bylinkové zahrádce určitě neztratí.

Kořen pampelišky lékařské

Možná znáte pampelišku jako tvrdohlavý plevel, který nikdy nechce opustit váš trávník a jeho okolí. Avšak v tradičních bylinných medicínských postupech je pampeliška uctívána pro svou širokou škálu léčivých vlastností.

Pampeliška

Co se týče nutričního obsahu, může se pochlubit vitaminy a minerály. Konkrétně kořen je bohatý na uhlohydrátový inulin, což je druh rozpustné vlákniny, který podporuje růst a udržování zdravé bakteriální flóry ve střevním traktu. Kořen pampelišky se často suší a konzumuje jako čaj, ale může být také užíván v celé své formě.

Kořen kostivalu lékařského

Kostival je jednou z nejznámějších léčivých bylin všech dob, jenž se široce používala ranými Řeky a Římany. Ti ji využívali k hojení zlomenin či zmírnění bolesti, zejména u příznaků revmatoidní artritidy a osteoartrózy. Ostatně, kostivalové krémy snižují artritickou bolest i dnes.

Kostival

Například v nedávné studii pacienti s bolestivou osteoartrózou kolene, ošetřeni extraktem kořene kostivalu, vykazovali snížení bolesti, zlepšení pohyblivosti kolene a zvýšení kvalita života. Kostival je dále vhodný pro lokální ošetření popálenin, kožních vředů a téměř jakéhokoli podráždění kůže.

Kořen proskurníku lékařského

Proskurník je trvalka pocházející z Evropy, západní Asie a severní Afriky. Po tisíce let je známá jako prostředek pro léčbu zažívacího, dýchacího a kožního stavu. Léčivé schopnosti proskurníku jsou částečně způsobeny slizem, který obsahuje. Obvykle se konzumuje ve formě tobolek, tinktury nebo čaje. Používá se také v kosmetických prostředcích a sirupech proti kašli.

Proskurník

Malá studie z roku 2005 potvrdila, že bylinkový sirup obsahující kořen proskurníku krotí nachlazení, bronchitidu nebo onemocnění dýchacích cest s tvorbou hlenu. Během 12 dnů došlo u všech 62 sledovaných účastníků ke zlepšení symptomů o 86 až 90 procent. Sluší se však uvést, že daný sirup také nesl stopy tymiánu a anýzu. Kořen proskurníku obecně působí jako enzym k uvolnění sliznice a inhibici bakterií. Zároveň má potenciál působit jako diuretikum.

Zdroje: Health Benefits of Dandelion Root; Comfrey root: from tradition to modern clinical trials; 9 Benefits Of Marshmallow Root

Autor článku: Petra Chmelová; Foto: Shutterstock