Zahrada, 13. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Toužíte po krásné zahradě, o kterou se nebudete muset příliš starat? Představíme vám hned několik půdokryvných rostlin, které vám ozdobí například skalku, pokryjí nerovný terén, zkrátka schovají nedostatky, zahradu pokryjí barevným kobercem a promění ji v útulnou oázu klidu. A navíc téměř bez práce!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Kdo má na zahradě krásný, hustý zelený trávník, jistě nám dá za pravdu, že za tím stojí spousta práce. A co si budeme povídat – i peněz. Pokud už vás nebaví jezdit jen se sekačkou a zvažujete část zahrady osázet okrasnými rostlinami, pak vám přinášíme výběr těch nejméně náročných půdokryvných rostlin. Které to jsou?

Tařice skalní

Tařice skalní

Tařice je žlutě kvetoucí, nízká, vytrvalá a nenáročná rostlina. Vyrůstá do výše 10 až 30 cm ze silného dřevnatícího, vřetenovitého kořene, který proniká hluboko do půdy či skalní štěrbiny. Již z tohoto popisu vyplývá, že bude dobře snášet sucho a na živiny chudou půdu. Poroste vám stejně dobře na zborcené zídce jako na udržované skalce. Snese celodenní přímé slunce. Tařice se dobře rozrůstá, takže můžete požádat o odkopek nějakého zahrádkáře z okolí. Možný je také výsev přímo na stanoviště, který provádíme v období května až června.

Jedinou péči, kterou bude tařice vyžadovat, je občasné zalití v období delšího sucha a po odkvětu ostříhání lodyh, čímž zabráníte samovýsevu a vysilování rostliny.

Plamenka šídlovitá

Plamenka šídlovitá

Plamenka šídlovitá tvoří kobercové porosty vysoké až 20 cm. Má poměrně velké, voňavé květy různých barev, nejčastěji v bílé a růžové. Dařit se ji bude na přímém slunci, není ani náročná na půdu. Má ráda spíše sušší hlinitopísčité půdy. A kam ji vysadit? Plamenka se velmi dobře rozrůstá a je schopna tvořit husté koberce, které ozdobí zídky, svahy nebo vytvoří okrasnou obrubu pro záhony.

Šanta kočičí

Šanta kočičí

Další půdokryvnou kráskou je šanta. Je populární nejen u majitelů koček, ale i u zahrádkářů. Není náročná na péči, je vhodná i pro městské prostředí, dobře snáší sucho a dlouho kvete. Vypadá svěží od jara až do zámrazu. Při nákupu šanty jen dejte pozor na správný výběr. Do tohoto rodu spadá přibližně 250 druhů, které se neliší pouze vzrůstem a barvou. To nejdůležitější je, zda se jedná o jednoletou či víceletou rostlinu, abyste v dalším roce nebyli zklamaní, kam vám šanta zmizela.

Mateřídouška úzkolistá

Mateřídouška úzkolistá

Mateřídouška vám neudělá radost jen v zahradě, ale má své místo i v lidovém léčitelství. Jako zahrádkář rozhodně oceníte její nenáročnost na péči. Vyžaduje slunné stanoviště a sušší hlinitopísčitou půdu. Dobře se ji bude dařit na mírném svahu i na skalce. Po odkvětu ji seřízněte, krásně zhoustne a nabude na síle.

Ožanka kalamandra

Ožanka kalamandra

Ožanka též dobře snáší sušší půdy a přímé slunce. Je to vytrvalá, okrasná i léčivá bylina z čeledi hluchavkovitých. Dorůstá do výšky 15–30 centimetrů. Kvete od červenec do srpna, přičemž její růžovočervené květy lákají do zahrady všechny opylovače z okolí.

Jalovec polehlý

Jalovec polehlý

A na závěr něco naprosto nenáročného, nekvetoucího a stálezeleného. Všechno tohle splňuje jalovec polehlý, někdy též nazýván plazivý. Keř dosahuje pouze 10-30 centimetrů výšky, ale často bývá široký i několik metrů. Při výsadbě se doporučuje okolní půdu zakrýt mulčovací textilií a mulčem, protože jeho nízký vzrůst nezabraňuje bujení plevelu. Vyžaduje plné slunce, ve stínu neprospívá. Preferuje propustné i chudší, mírně kyselé půdy, ale snáší i zásadité. Pokud jalovec přihnojíte, podpoříte a urychlíte jeho růst.

Další info: 20 of the best ground cover plants; 22 Great Ground Cover Plants To Cover Those Backyard Bald Spots

Autor článku: Bára Tomášková; Foto: Shutterstock