Zahrada, 13. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Rakytník má dlouhou historii a také čestné místo v lidovém léčitelství. Plody rakytníku v našem podnebí dozrávají přibližně od poloviny srpna do konce září, někde až do první poloviny října. Jak poznat zralý rakytník a jak si ho můžete uchovat na zimu?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Přínosy rakytníku

Rakytník má široké spektrum využití. V bylinné medicíně se rakytník již dlouho používá ke stimulaci trávicího systému, posílení zdraví srdce a jater a v neposlední řadě i k léčbě kožních poruch. Dnes je rakytník doporučován na zdravotní problémy, jako je artritida, cukrovka, ekzém, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, záněty nebo růžovka (kožní onemocnění).

Co obsahuje?

Rakytník řešetlákový obsahuje až 200krát vyšší množství vitamínu C než citrón. Tento vitamín je zásadní pro správné fungování imunitního systému. Dále rakytník obsahuje beta karoten, vitamíny D, F, K, železo, mangan a bór, organické kyseliny, třísloviny a pektin.

Kdy sbírat?

Rakytník dozrává od srpna do října, ale to je poměrně široký pojem. Sklizeň rakytníku je třeba dobře načasovat. Čím více je plod přezrálý, tím méně obsahuje vitamínů, naopak nedozrálé plody nejsou chutné. Zralý rakytník poznáte tak, že je zcela vybarvený, ale není rozměklý. Jakmile se začne blížit čas sklizně, denně rakytník kontrolujte a zavčasu otrhejte. Z nasbíraných plodů si můžete například udělat rakytníkový sirup.

Rakytníkový sirup

Potřebujete:
500 g rakytníku, 250 g bio třtinového želírovacího cukru 3:1, 500 ml vody

Postup:
Ať už rakytník otrháte čerstvý nebo mražený, povařte jeho bobulky pár minut ve vodě. Až lehce zchladnou, směs promixujte. Tím se dužina rozpadne a přes sítko se zbavíte semínek. Propasírovanou tekutinu stačí svařit s želírovacím cukrem, a protože rakytník je hodně kyselý, nepřidáváme už ani citrón, ani kyselinu citrónovou. Vroucí sirup naplníme do vyvařených skleniček, alkoholem dezinfikujeme víčka i hrdla a po uzavření otočíme dnem vzhůru.

Zdroje: The Health Benefits of Sea Buckthorn; Sea Buckthorn

Recept: TZ Labeta

Štítky: ovoce , zdraví

Autor článku: Bára Tomášková