Zahrada, 16. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Kolopejka neboli kalanchoe patří mezi sukulenty. Je to nenáročná pokojovka i balkonovka. V květinářství ji zakoupíte kvetoucí po celý rok. Jak se o ni starat a proč se hodí i do venkovního truhlíku?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Kolopejka je vděčný kvítek, jehož něžné barevné růžice rozzáří každý interiér. Víte však, že se tahle rostlina může stát i ozdobou vašeho balkonu? Pokud už vás omrzely muškáty, můžete vyzkoušet právě ji.

Do rodu kalanchoe patří rostliny okrasné květem nebo listem, takové, co rostou vzpřímeně, pnoucí i převislé, vhodné do závěsných květináčů. Vybírat můžete z mnoha rozmanitých kultivarů. Nejznámější jsou hybridy Kalanchoe blossfeldiana, které jsou celoročně k dostání v květinářství. Mají hladké, lesklé listy a květy v různých barvách.

Nenáročná na péči

Kalanchoe

Ať už se rozhodnete kolopejku pěstovat uvnitř či venku, ocení dostatek světla a teplotu nad 15 °C. Protože patří mezi sukulenty, pokud ji občas zapomenete zalít, bez problémů to přežije. Stačí jí mírná zálivka, aby úplně nevyschl kořenový bal. Nemá ráda příliš přemokřenou půdu. Pokud se stane, že kolopejce opadají listy a stonky jsou holé, ještě to nevzdávejte. Kolopejka docela ochotně obráží. V takovém případě ji jen zastřihněte a nechte vzpamatovat.

Jak ji namnožit

Kalanchoe

Kolopejka se rozmnožuje velmi jednoduše. Jak na to? Odřízněte vrcholový odřezek dlouhým asi 5 cm s nejméně dvěma páry lístků. Vložte ho do vody, až se objeví jemné kořínky asi 2 centimetry dlouhé, řízek zasaďte do maličkého květináče. Přibližně po 14 dnech se nové rostlinky zakoření a začnou se rozvětvovat.

Aby byly co nejhustší a nevytáhly se příliš do výšky, nebojte se je zaštipovat do doby, než nenasadí první pupeny. Po roce opět přesaďte, pak už stačí přesazovat jednou za dva až tři roky. Přesazujte ale vždy až po odkvětu.

Vhodná i na balkon

Kalanchoe

Kolopejka je v poslední době oblíbenou i balkonovou rostlinou. Můžete ji zasadit střídavě mezi muškáty či jiné květiny. Přímé slunce dobře snáší kolopejka Kalanchoe porphyrocalyx, v zahradnictví ji často najdete pod jménem madagaskarské zvonky. Tento druh kolopejky je velmi odolný. Zvládne jak pobyt v přetopeném bytě, tak venku na přímém slunci. Až klesnou venkovní teploty pod 7 °C vezměte kolopejku domů a příští rok ji můžete opět vysadit ven.

Co byste měli o kolopejce vědět:

  • Květy kolopejky jsou jedovaté!
  • Na teplo reaguje opadem listů, tehdy je třeba ji přemístit na chladné místo.
  • Scvrkávaní listů zase znamená nedostatek vláhy.
  • Kolopejka roste ve volné přírodě v Číně, na jihu a jihovýchodě Afriky a na Madagaskaru.
  • Do současné interiérové ​​podoby ji vyšlechtili dánští a holandští pěstitelé.

Autor článku: Bára Tomášková; Foto: Shutterstock