Zahrada, 3. 9. 2023

Foto: Shutterstock

Lithops je rod nízkých, sukulentních rostlin tvořený asi 50 druhy, kterým se přezdívá živé či kvetoucí kameny. Mohou být nevšední dekorací vašeho domova. Jak se o ně starat, aby se jim u vás dařilo?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Živé kameny jsou neobvyklé malé sukulenty. Pocházejí z jižní Afriky, kde rostou především v Jihoafrické republice, Namibii a Botswaně. Objeveny byly až v roce 1811.

Ačkoliv skutečně svým vzhledem připomínají oblázky ve skutečnosti se jedná o dva protilehlé, vespod srostlé, dužnaté listy (starší rostliny mají i více těchto specifických listů). Tyto listy tvoří takzvanou hlavu a mezi nimi je úzká štěrbinka ze které na podzim vyrostou květy. Květy se otvírají až v poledne okolo 12. hodiny, pouze za plného slunce, na noc se květy zavírají. Plodem je hnědá, tvrdá, vícedílná tobolka obsahující velmi drobná, hnědá semena, která obvykle dozrávají až na jaře. Tobolky se zralými semeny se po navlhnutí ihned otvírají.

A jak se o tyto pozoruhodné rostlinky starat?

Živé kameny

Péče o živé kameny

Živé kameny jsou díky svému jedinečnému vzhledu docela zajímavou rostlinou. Jsou to také rostlinky s velmi malými nároky na údržbou. Ale mají určité specifické potřeby, které musíte dodržet.

Tyto rostliny potřebují co nejvíce světla. Klíčové je i správné zalévání. Jsou velmi odolné vůči suchu a příliš mnoho vody je může snadno zahubit. Naštěstí živé kameny nejsou náchylné k chorobám či škůdcům. Ve skutečnosti asi půl roku pravděpodobně nebudete muset dělat nic, jen se na ně chodit dívat.

Světlo

Živé kameny

Živé kameny upřednostňují plné slunce po celý rok, což znamená po většinu dní alespoň šest hodin slunečního světla. Pokud je pěstujete v interiéru, umístěte je k nejjasnějšímu oknu, přičemž je vhodnější jižní nebo východní strana. Nedostatek světla může způsobit podlouhlé listy a špatné zbarvení. Živé kameny lze pěstovat i venku, ale pozor – nejsou mrazuvzdorné. Většina druhů nesnese teplotu nižší než 10 °C, pár odolnějších vydrží až do 4 °C. Můžete je letnit, ale v chladných měsících potřebují zpátky do tepla.

Půda

Tyto rostliny mají rády písčitou půdu. Důležitá je především propustnost, malý obsah humusu, nízký obsah dusíku a neutrální až slabě kyselé pH 6–7. Někteří pěstitelé dávají přednost zcela minerálnímu pěstebnímu substrátu složeného z praného písku.

Zálivka

Živé kameny

Obecně mají rády sucho, takže stejně jako kaktusy nesnesou přelití. Na jaře je zaléváme slabě, v létě pak zálivku zvýšíme. Záleží také na okolní teplotě, pokud je parné léto, zaléváme více, během chladnějšího léta stačí vody méně. Zaléváme ve 14denních intervalech, zpravidla za tuto dobu substrát úplně vyschne. Přes zimu by měly být rostliny uskladněny ve světlé místnosti o teplotě 12–15 °C. V zimě necháme zeminu zcela vyschnout a rostlinu nezaléváme. V tuto dobu staré listy uschnou a následně jsou nahrazeny novými. Rostlinu nikdy nehnojíme.

Přesazování a množení

Živé kameny rostou opravdu pomalu, takže je nebudete muset přesazovat i několik let. Až se vám rostlinky budou těsnit v květináči můžete je opatrně rozsadit a tím si je i namnožit. Opatrně rozdělte jednotlivé rostlinky, dbejte na to abyste nepoškodili kořeny, a přemístěte do nové nádoby. Kameny můžete množit i semeny, která vám vyklíčí za 6 až 12 týdnů.

Zdroje: How to Grow Living Stones; Lithops Succulent: How To Grow Living Stone Plants

Autor článku: Bára Tomášková; Foto: Shutterstock