Zahrada, 3. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Podzim přináší další etapu v péči o zahrádku, která zdaleka nezahrnuje jen hrabání listí. Období je vhodné pro výsadbu řady oblíbených a nevšedních rostlin. Zatímco cibuloviny zasazené na podzim vás v jarních měsících potěší pestrobarevnou záplavou květů, trvalky nebo okrasné trávy budou dělat parádu celoročně. Pochmurné podzimní týdny jsou ale také ideálním časem pro oživení zahrady sezónními rostlinami s výraznými nebo teplými zemitými tóny. Na co se v říjnu zaměřit?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Zakomponujte pestré barvy

Přemýšlíte, jak zpestřit podzimní zahradu? Vedle pravidelné údržby a nové výsadby nezapomínejte na obohacení zahrádky o typické podzimní rostliny. Potěší řadou pestrých a zemitých barev a v kombinaci se zabarveným listím vytvoří romantickou scenerii. Klasikou jsou vřesy, které skvěle doplní nejenom záhony, ale také balkon či okenní parapet.

Oblibu si postupně získávají i chryzantémy, které byly donedávna považovány pouze za náhrobní kvítí. Během podzimních měsíců přitom září pestrými květy, rostou až do velikosti keře a neotřesou s nimi ani první mrazíky.

Vsaďte na okrasné trávy s nádechem exotiky

Chcete s koncovat s nudným vzhledem zahrady na podzim a v zimě? Vsaďte na okrasné trávy. Zahradu svým neměnným a netradičním vzhledem ozdobí celoročně a budou vyžadovat jen minimum péče. Jejich rozmanité druhy lišící se barvami i velikostmi navíc poskytují dostatek prostoru pro kreativitu. Snadno je zakomponujete do smíšených záhonů, parádu udělají ale i samostatně.

Kromě jara se vysazují právě na podzim, aby stihly vytvořit dostatečně silné kořeny pro přečkání zimy. Svědčí jim zejména sušší místa s dostatkem slunce, pravidelnou zálivku uvítají hlavně během suchého podzimu.

Experimentujte se zelenou

Jakmile většina rostlin shodí na podzim listí, zahrada skýtá chmurný pohled. Řešením jsou vedle jehličnanů také stálezelené dřeviny jako bobkovišeň, skimie, kalina nebo cesmína. Z kvetoucích na jaře je oblíbený šeřík, zlatice neboli zlatý déšť, kdoulovec nebo trojpuk.

„Stálezelené dřeviny jsou zpravidla neopadavé a největší službu udělají právě během chladných měsíců. Nejenom, že v zahrádce udrží barvu prostřednictvím listů a barevných plodů, ale také dokážou ve formě živého plotu ochránit soukromí,“ uvádí Petr Novák ze společnosti zaměřující se na vše pro dům, dílnu i zahradu.

Skvěle vypadají i ve skupině s vyššími křovinami a stromy. Výsadba se provádí na konci léta a na začátku podzimu, pro dostatečné zakořenění je potřeba teplejší počasí a dostatek vláhy. Uvítají slunné místo, některé pak i polostín. Výhodou je, že se mohou vysazovat samostatně, ale také do větších skupin.

Uložte hlízy na další rok

Jejich nejkrásnější období už pominulo, proto si zaslouží potřebnou péči. Hlíznaté rostliny jako mečíky, gladioly, jiřiny, kany nebo begonie je nutné přes zimu uschovat. Jakmile s příchodem podzimu zaznamenáte žloutnoucí části rostlin, pusťte se do sklízení.

„Pro vyjmutí hlíz z půdy si vyberte sušší den, aby se vám lépe pracovalo. Ideální jsou vidle nebo rýč, vždy však pracujte opatrně, aby nedošlo k poškození některé části rostliny. Následně hlízu očistěte a odstraňte její odumřelé části. Dokud zcela neoschne, je potřeba ji skladovat při pokojové teplotě. Následně ji uložte do krabičky a přes zimu přechovávejte na větraném, suchém místě s teplotou do 10 °C,“ radí Petr Novák.                                                                                                       

Nachystejte si cibuloviny na jaro

Tulipány, narcisy, hyacinty, ale také jemné sněženky, bledule a krokusy jsou stálicemi mezi zahradními květy. Na podzim vám sice zahrádku neozdobí, ale těšit se můžete na první jarní týdny plné sytých barev. Jejich výsadba se provádí v září a říjnu, aby rostlinky stihly včas zakořenit před příchodem prvních mrazů. Ať už jste zvolili sadbu v květináči, samostatně v záhonu nebo na skalce, je potřeba se držet několika pravidel.

Cibuloviny vysazujte po skupinách do tzv. hnízd, protože samostatně by působily rušivě. Zatímco větší cibulky ukládejte po třech, menší pak po pěti či sedmi kusech. Vkládejte je do zkypřené půdy, přičemž na dno lze umístit trochu kompostu. Hloubka umístění se liší podle jednotlivých druhů, zpravidla ale platí, že se cibule vysazují do hloubky dvakrát až třikrát větší než je výška cibulky,“ vysvětluje Petr Novák. Cibulovinám se bude líbit na slunném místě, do vlhčích míst se hodí především ocúny a bledule.

Zdroj: TZ Bauhaus

Autor článku: Petra Chmelová