Zahrada, 14. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Při procházce přírodou jen opravdu výjimečně nenarazíte na hluchavku bílou, tedy „nepálivou kopřivu“, jak ji mnozí nazývají. Využijte její sílu a usušte si květy. Pomohou vám nejen při bolestivé menstruaci nebo špatném spánku!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Hluchavka je vytrvalá bylina dorůstající do výšky 20 až 40 centimetrů. Rostlina preferuje půdu bohatou na dusík, proto často roste v lesích, křovinatých oblastech, podél plotů a v čerstvých plevelných společenstvech. Říká se jí bílá kopřiva, bílý archanděl nebo včelí kopřiva. Její květy se v závislosti na lokalitě sbírají až do konce září, a to pouze za suchého počasí.

Sušte opatrně

Po dobu sběru by se měly pokud možno volně uložit do košů, aby se nezmačkaly nebo nezapařily. Poničené kvítky totiž tmavnou a ztrácí požadované látky. Sluší se také uvést, že sušení je nutné uskutečnit co nejrychleji, bez obracení a v tenkých vrstvách. Teplota by neměla přesáhnout 35 °C. (Správně usušené květy mají bílou nebo nažloutlou barvu, mírně nahořklou chuť a jsou zcela bez vůně.)

Jednou z hlavních účinných látek je lamalbid, iridoidní glykosid. Rostlina také obsahuje kyselinu fenolkarbonovou a její deriváty (zejména kyselinu kofeovou), pochlubit se může i flavonoidy. Terapeutické použití bílé kopřivy se točí okolo jejích mírných diuretických a expektoračních účinků. V lidovém lékařství se často podává při léčbě bílých výtoků a močových problémů v případě benigní hypertrofie prostaty. Příležitostně se doporučuje v souvislosti s bronchitidou a může být použita i při léčbě žaludečních a zažívacích potíží, zejména nadýmání.

Léčivý čaj

Ovšem pozor, hluchavka se rozhodně neztratí ani v případě, že trpíte nespavostí, nebo vás trápí menstruační křeče. Látky obsažené v hluchavce působí protizánětlivě, svíravě a čistí krev. Jedná se tedy o velmi variabilní bylinku. Ostatně, konkrétně květy se jako léčivo užívají v horkém nálevu, v tinktuře nebo zevně k obkladům. Pro přípravu lahodného čaje spařte 2 lžičky sušených kvítků vroucí vodou (400 ml) a nechte 15 minut louhovat. Na zdraví!

Zdroje: Purple Dead Nettle Uses, Benefits, and Recipes; Dead Nettle, an Overlooked yet Valuable Wild Edible

Autor článku: Petra Chmelová