Proč pěstovat angrešt a jak ho zpracovat

Zahrada, 29. 7. 2021

Foto: Shutterstock

Máte na zahrádce angrešt? Tohle ovoce má nejen nezaměnitelnou chuť, ale také mnoho přínosů pro zdraví. Pokud patříte mezi šťastlivce, co se jej zrovna chystají očesat, máme pro vás tip, jak s ním naložit.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Angrešt dříve nesměl chybět na žádné zahrádce, dneska je pomálu vzácností. A to je velká škoda. Pokud máte možnost si jej někde natrhat, tak toho rozhodně využijte. Byla by velká škoda tohle ovoce nechat jen tak ladem. Plody jsou totiž bohaté na vitamin C, E, vitaminy skupiny B a obsahují provitamin A. A to není všechno, najdete v nich také vápník, fosfor, zinek, měď, hořčík, křemík a poměrně velké množství železa.

Přínosy pro zdraví

Naše babičky na něj nedaly dopustit a v tradičním lidovém léčitelství byl angrešt podáván při akutní a chronické zácpě. Angrešt má silné detoxikační účinky a napomáhá očistě ledvin. Díky svému bohatému složení posiluje také cévy a napomáhá regulovat krevní tlak. A pokud jste zrovna v dietním režimu, tak byste měli zbystřit – angrešt pomáhá urychlovat metabolismus.

Nejvyšší čas na sklizeň

Někdo už možná angrešt sklidil, ale v některých koutech našich zahrad teprve dozrává. Dozrávání záleží na konkrétní odrůdě, nejběžněji u nás angrešt dozrává během července, v některých částech republiky i v srpnu.

Udělejte si zásoby na zimu

Zásob na zimu není nikdy dost a tahle vitamínová bomba jistě přijde vhod. Z angreštu si můžete udělat vynikající kompot, marmeládu, šťávu anebo ho jen zamrazit. Pro pilné hospodyňky přidáváme i jeden osvědčený recept na angreštovou šťávu.

Angreštová šťáva „zastudena“

Budete potřebovat 3 kg angreštu (se stopkami i zbytky okvětí), 2 l vody (převařené, studené), 50 g kyseliny citronové, cukr a pár sáčků „pomůcky ke konzervování ovoce a zeleniny“.

Do velkého hrnce nasypte angrešt a rozmačkejte ho. Poté přilijte 2 litry vody a přidejte kyselinu citrónovou. Dobře promíchejte a nechte 24 h louhovat, občas promíchejte. Poté vše přeceďte, zbytky angreštu ještě vymačkejte přes plátno (ale ne moc, šťáva by vám mohla rosolovatět). Nyní přijde na řadu cukr a „pomůcka ke konzervování“. Na 1 litr vymačkané angreštové šťávy přidejte 1 kg cukru a 1 sáček „pomůcky ke konzervování“. Dobře promíchejte a nechte opět 24 hodin odležet, občas promíchejte. Takto hotovou šťávu můžete na závěr ještě přecedit nebo ji rovnou plnit do lahví. Šťávu skladujte na tmavém a nejlépe i chladném místě. Šťáva jde většinou rychle na odbyt, ale takto uskladněná vydrží přibližně jeden rok.

Tip: Stejným způsobem si můžete udělat i rybízovou šťávu, opět nechejte kuličky i se stopkami, stačí jen dobře rozmačkat. Všechny poměry surovin zachovejte.

Zdroje: HealthLine.com; VeryWellFit.com; OrganicFacts.net


Zobrazit diskuzi ke článku