Zahrada, 16. 6. 2022

Foto: Shutterstock

Příroda nás právě teď láká nejen na rozkvetlé louky, ale i stromy. Pávě nyní máte nejlepší příležitost vyrazit na sběr lipových květů. A co s plným košíčkem udělat? Lipové květy se odjakživa sušily, ale můžete si z nich udělat i vynikající lipový med. Jak na to a jaké jsou přínosy této voňavé byliny?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Správné načasování

Sběr lipových květů potřebuje i správné načasování. Květ se sbírá přibližně od června do července. Sbírají se pouze rozkvetlé květy, odkvetlá květenství a poupata nesbírejte. Sběr se provádí za suchého počasí. Nasbírané květy ihned zpracujte.

Jak sušit lipové květy

Lipové květy se suší jako většina bylinek, nejlepší je rozložit na síto, umístit do teplé místnosti a do průvanu. Květy se potřebují usušit rychle, jinak by mohly chytit plíseň. Při umělém sušení v sušičce či troubě byste neměli při sušení přesáhnout teplotu 35 °C. Správně usušené květy a listeny poznáte tak, že si zachovají svoji původní barvu a charakteristickou vůni. Nesmí znovu navlhnout, proto je uchovávejte v dobře uzavřených nádobách.

Jak si připravit lipový med

K příprav lipového medu budete potřebovat 500 g lipového květu, 4 litry vody, 4 kg krystalového cukru a 8 velkých citronů, nejlépe v bio kvalitě.

Květy lípy vložte do velkého hrnce, přidejte citróny nakrájené na kolečka, zalijte studenou vodou, kterou jste předtím nechali přejít varem a následně vychladili. Přikryjte a nechte louhovat 24 hodin.

Po 24 hodinách přeceďte přes jemné plátno nebo sítko, přičemž květy při cezení ještě dobře vymačkejte. Přecezenou tekutinu nalijte zpět do velkého hrnce, přidejte krystalový cukr a vařte, dokud lipový med nezhoustne. Ještě horký nalijte do důkladně umytých sklenic a uzavřete víčkem. Sklenice otočte dnem vzhůru a nechte zcela vystydnout. Lipový med skladujeme na chladném a tmavém místě. Po čase může lipový med začít krystalizovat, ale nemusíte se ničeho obávat, je to zcela přirozený jev a na jeho vlastnosti to nemá žádný vliv.

A jaké jsou přínosy lipového květu?

Zklidňující účinky

Posezení u teplého šálku čaje může být samo o sobě uklidňujícím rituálem. Sladké lipové květy se používají v lidovém léčitelství již po staletí k podpoře relaxace a zmírnění příznaků úzkosti.

Bohatý na antioxidanty

Čaj z lipový květů obsahuje silné antioxidanty, jako je tilirosid a kempferol, které pomáhají bojovat proti zánětu. Chronický zánět je spojen s mnoha chorobami, včetně cukrovky a rakoviny.

Přispívá ke snížení tlaku

Lipový květ se v lidovém léčitelství používá také ke snížení tlaku. Předpokládá se, že to mají na svědomí některé rostlinné složky lipového čaje. Konkrétněji tilirosid, rutin a kyselina chlorogenová.

Pro klidný spánek

Kvalita a délka spánku významně ovlivňují naše zdraví. Lipový čaj se tradičně používá k podpoře spánku. Jeho rostlinné sloučeniny mají silné sedativní vlastnosti, které napomáhají tělu se uvolnit.

Nic se nesmí přehánět

Ačkoliv jsou bylinky přínosné, neměli byste to s nimi přehánět. Podle EMA (Evropské lékové agentury) byste neměli vypít více než 3 šálky čaje denně. Typický hrnek lipového čaje o obsahu 250 ml obsahuje asi 1,5 gramu sypaného čaje.

Protože lipový čaj může podporovat vylučování tekutin, nedoporučuje se užívat spolu s jinými diuretiky.

Zdroje: Linden tea benefits and the healing power of linden; 8 Surprising Benefits of Linden Tea

Autor článku: Bára Tomášková