Připravte se na první jarní ovoce

Zahrada, 4. 5. 2021

Foto: Shutterstock

Zatímco jarní zelenina se na záhoncích začíná objevovat brzy, ovoce si dává na čas. Sezóna zpravidla začíná sběrem jahod, které čerstvé seženete už v květnu. V červnu se objeví angrešt, višně a oblíbené třešně. Dejte šanci ovoci v bio kvalitě a uvařte si jahodové gazpacho – neboli jahodovou studenou polévku. Zpříjemněte si přicházející teplé dny!

Po podzimní sklizni uběhlo několik chladných měsíců a nyní opět přichází čas, kdy budeme mít možnost kouzlit s čerstvým ovocem. A aby to čerstvé ještě lépe chutnalo, doporučujeme jej vybírat v bio kvalitě. Biopotraviny a biosuroviny pocházející z produkce ekologického zemědělství seženete na lokálních eko farmách, které své ovoce nabízejí přímo ve faremních obchodech, on-line nebo prostřednictvím bedýnkových systémů.

Při pěstování ovoce i zeleniny v biokvalitě musí farmáři dodržovat přísná pravidla a používat pouze přípravky na ochranu rostlin, které jsou pro ekologické zemědělství povolené, tedy často na přírodní bázi. Používají se například výluhy z bylin, mikroorganismy nebo rostlinné oleje.

Proč bio

Bio farmy svým působením výrazně napomáhají k obnově a zachování půdní úrodnosti pro další generace. K lepšímu stavu životního prostředí přispívají i kratší distribuční cesty, neboť farmy fungují převážně lokálně a nedovážejí své produkty tisíce kilometrů. Svým lokálním působením napomáhají také k rozvoji místní ekonomiky. Seznam ekofarem najdete na stránkách kamprobio.cz a lovime.bio.cz, kde pomocí interaktivní mapy vyhledáte nejbližší farmy dle vaši aktuální polohy.

Vrchol jara je ideálním obdobím k výletům, a to obzvlášť na ekofarmu. Najdete zde nespočet čerstvé zeleniny, jako jsou cukety, chřest, květák, kedlubny, saláty, mrkve i okurky, ale i první ovoce. Kromě čerstvých plodin na farmách seženete i kvalitní mléčné výrobky a maso v bio kvalitě.

V obchodech tyto produkty najdete pod označením loga biolistu nebo biozebry. Jedině tato dvě loga zaručí, že se skutečně jedná o bio kvalitu! V případě nebalených plodin se ujistěte přímo u prodejce. Na požádání vám předloží certifikát o původu biopotraviny. A pamatujte, co nemá certifikát nebo logo, není bio.

Domácí jahodová polévka

  • 300 g bio jahod
  • 1 ks bio okurky, oloupané
  • 2 ks bio papriky (červená a zelená)
  • 5 ks loupaných bio rajčat
  • hrst bio chilli papričky
  • sůl a bio pepř podle chuti
  • bio máta na ozdobu

Pokrájejte očištěné jahody a dejte je do hrnce. Podlijte pár lžícemi vody, přidejte lístky máty a přiveďte k varu. Vařte po dobu 5 minut a poté vypněte. Jakmile směs vychladne, přidejte další ingredience a směs dohladka rozmixujte. Na závěr ozdobte mátou.

Podpora lokálních farem

Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů.

Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je bio?

Bio je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. Bio může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.


Zobrazit diskuzi ke článku