Zahrada, 21. 10. 2023

Foto: Shutterstock

Vzhledem k tomu, že řada z nás tráví spoustu svého času uvnitř, je kvalita vzduchu rozhodně důležitá. Zvláště když vezmete v úvahu toxické sloučeniny z barev, tapet, čisticích prostředků, plísně, bakterie a špatně větrané budovy. Máme pro vás hned několik rostlin, které fungují jako živoucí čističky vzduchu.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Správně zvolené rostliny napomáhají čistit vzduch a snižují výskyt škodlivých částic v ovzduší, protože absorbují oxid uhličitý a fotosyntetizují čerstvý kyslík. Které oceníte doma i v kanceláři?

Palma horská

Palma horská

Palma horská (neboli chamaedorea elegants) bývá častým dárkem, protože symbolizuje štěstí. Pokud jste i vy měli to štěstí a tuto rostlinku dostali, pak si rozhodně zaslouží vaši pozornost. Je to skvělá čistička vzduchu, a navíc docela rychle roste.

Toulcovka

Toulcovka

Toulcovka, česky též lopatkovec, je další oblíbenou pokojovou rostlinou. A není se čemu divit, má mnoho předností. Jsou nenáročné, daří se jim v polostínu, dokonce jim nevadí ani úplný stín, ale čím méně světla, tím méně kvetou. Mají tmavé olistění, které kontrastuje s bílými květy. Byla také prokázána jejich schopnost čistit ze vzduchu škodlivé chemické látky, jako je formaldehyd, benzen nebo oxid uhelnatý. Abychom jen nechválili, musíme také upozornit na toxicitu této rostliny. Měla by být z dosahu domácích mazlíčků a raději i dětí.

Tchynin jazyk

Tchynin jazyk (dracaena trifasciata) je skvělou volbou pro začátečníky a zapomnětlivce. Pokud jste známí tím, že u vás nepřežije ani kaktus, tchynin jazyk by to zvládnout mohl. Dobře snáší nepravidelné zalévání, v zimních měsících dokonce jen párkrát za měsíc. Jen pozor na přemokření, to rostlina dlouhodobě nezvládne a uhnijí jí kořeny. Dařit se jí bude na světle i ve stínu. Je to skvělá čistička vzduchu, kterou oceníte jak v bytě, tak i v kanceláři. Jen pozor na toxicitu. Rostlina obsahuje saponiny, které jsou mírně toxické pro psy a kočky.

Aloe vera

Nejenže je rostlina aloe vera skvělá k hojení drobných ran a popálenin, ale také dokáže čistit vzduch. Gel v každém listu obsahuje směs aminokyselin, vitamínů a enzymů s antibakteriálními, protizánětlivými a zklidňujícími účinky. Zatímco samotná rostlina filtruje formaldehyd ze vzduchu.

Chryzantémy

Chryzantémy

Možná vás to překvapí, ale i chryzantémy dokážou účinně vyčistit ovzduší. U nás jsou oblíbenou podzimní květinou, která zdobí zahrady i hroby. Někdy se jí přezdívá listopadka či dušička. Zapomeňte na to, že je to smuteční rostlina. V Japonsku je chryzantéma symbolem císaře a císařské rodiny a jejich pěstování je koníčkem mnoha Japonců.

Chryzantéma dokáže odstraňovat z vnitřního vzdušného prostoru spoustu toxinů, včetně formaldehydu, amoniaku, benzenu a xylenu, což jsou běžné součásti syntetických stavebních materiálů, koberců, čalouněného nábytku, lepidel i čisticích prostředků.

Fíkovník drobnolistý

Fíkovník drobnolistý

Fíkovník drobnolistý je další nenáročnou rostlinou, vhodnou do bytu i kanceláře. Bude se ji dařit na slunném místě, ale nevadí jí ani polostín. Jen pozor, je náchylná na průvan. V létě vyžaduje přiměřenou zálivku, zatímco v zimě je třeba zálivku silně omezit. Z ovzduší dokáže filtrovat benzen a formaldehyd.

Zelenec chocholatý

Zelenec je další rostlina, která je vhodná i pro začátečníky, protože je těžké ji zabít a dokáže přežít téměř cokoli, i když ji občas zapomenete zalít. K životu potřebuje nepřímé sluneční světlo, aby se mohla rozrůstat a pouštět mladé výhonky. Rostlina bude z ovzduší vysávat škodlivý xylen a formaldehyd.

Zdroje: Air purifying plants: 20 of the best for your home; 26 best air purifying plants for the home

Autor článku: Bára Tomášková; Foto: Shutterstock