Zahrada, 13. 9. 2023

Foto: Shutterstock

Chcete přidat do své kuchyně trochu zeleně, ale nevíte, které pokojové rostlině se v této místnosti bude dařit? Máme pro vás hned několik nenáročných květin, které hravě zvládnou i začátečníci.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Šplhavnice zlatá

Šplhavnice patří skutečně mezi ty nejjednodušší pokojové rostliny. Dobře se přizpůsobují různým světelným podmínkám a jsou považovány za relativně odolné vůči suchu. Navíc jsou vynikajícími převislými/popínavými rostlinami, takže není třeba plýtvat cenným prostorem na kuchyňské desce. Šplhavnici můžete umístit nahoru na linku, případně se bude vyjímat v závěsném květináči.

Filodendron

Filodendron

Filodendrony jsou dalším druhem pokojových rostlin s nenáročnou údržbou, které vypadají skvěle v závěsných květníkách. Podobně jako šplhavnice jsou považovány za relativně tolerantní vůči suchu a mohou růst v různých světelných podmínkách. Filolendronů je několik druhů, liší se jak barvou, tak tvarem listů. Mimo jiné jsou skvělými čističi vzduchu.

Bylinky

Bylinky na okně

Pokud máte v kuchyni volný parapet, neváhejte ho využít. Není nic lepšího než celoroční vaření s čerstvými domácími bylinkami. Mezi snadné odrůdy bylin, které lze pěstovat v interiérech, patří pažitka, petržel, máta, tymián, rozmarýn, bazalka, oregano a koriandr.

Sukulenty

Pokud vám do kuchyně přímo praží sluníčko, pak se tam bude dařit také sukulentům. Termín „sukulentní“ se používá k popisu rostlin, které uchovávají vodu v různých strukturách, jako jsou jejich listy nebo stonky. To z nich činí rostliny odolné vůči suchu, jež jsou obecně nenáročné na údržbu. Existují stovky různých druhů sukulentů, nejrůznějších barev, tvarů a velikostech. Mezi oblíbené sukulentní druhy patří pupovice, havortie, aloe vera, tlustice, kolopejka, rozchodník a mnoho dalších.

Zelenec chocholatý

Zelenec

Zelenec patří k nejjednodušším pokojovým rostlinám, o které není třeba moc pečovat. V prostoru dobře vypadají jako závěsné rostliny, a pokud se jim u vás bude dařit, tak dokonce pokvetou. Zelenec nevystavujte přímému světlu, hrozí spálení listů.

Tchynin jazyk

Sansevieria, také běžně známá jako „tchynin jazyk“, patří k nejoblíbenějším pokojovým rostlinám, a to z dobrého důvodu. Tchynin jazyk můžete mít v různých barvách, tvarech a velikostech. A hlavně jsou všechny nenáročné na údržbu. S těmito tropickými rostlinami není třeba zabírat cenný prostor na parapetu, daří se jim za jasného i slabého osvětlení.

Kulkas zamiolistý

Často se této rostlině říká i zamiokulkas, známý také jako „klenot zanzibaru“. Tyto majestátní pokojové rostliny jsou extrémně přizpůsobivé. Zamiokulkas bude prospívat v polostínu, přímé slunce mu škodí. Co se týče zálivky, nemá rád přemokřenou půdu, takže když na něj občas zapomenete, jedině mu to prospěje. Pokud se mu bude u vás líbit, ukáže vám své pozoruhodné květy.

Zdroje: 10 Houseplants That Will Thrive in Your Kitchen; 16 Indoor Plants to Liven Up Your Kitchen Space

Štítky: rostliny

Autor článku: Bára Tomášková; Foto: Shutterstock