Zahrada, 20. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Dosloužila vám zahradní hadice a máte v plánu nákup nové? Máme pro vás několik důvodů, proč byste se neměli zcela zbavovat té staré, i když už neslouží tak, jak má. Věřte, že má i jiná mnohá využití, než je zalévání zahrady.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Opěra pro stromky

Každý zahradník ví, že ke stromku patří i kůl, který je třeba ke stromku přivázat. Místo provázku však můžete použít i starou hadici, ze které jednoduše uděláte pomyslnou osmičku a stáhnete na kůlu spojkou. Hadice má oproti provázku několik výhod – je dostatečně pevná, aby kmen udržela, a zároveň pružná, aby nepoškodila kůru mladého stromku. Zároveň až stromek poroste, kmen snadno stlačí hadici, a tak se nebude zařezávat do stromku a nepoškodí ho.

Ucpané okapy a svody

Voda už vám neodtéká ze střechy, jak má, a vám se zrovna nechce lézt na střechu? Popadněte hadici a zasuňte ji do svodové roury až k ucpanému místu a šťoucháním toto místo uvolněte. Víc už dělat nemusíte, o zbytek se postará příští déšť, který takto narušenou „přehradu“ protrhne.

Ochrana řetězů na houpačce

Pořídili jste si zahradní houpačku pro děti, ale při pohledu na řetězy máte obavy z úrazu? Dětské prstíky se mohou snadno skřípnou do řetězu, ale i tomuhle můžete předejít. Pokud je jeden konec volný, jednoduše si nařežte hadici na potřebné kousky a všechny snadno dostupné řetězy obalte. Pokud hadice nejde na řetěz takto navléknout, hadici podélně rozřízněte a pak ji znovu spojte například izolační páskou.

Pokud chcete dodat houpačce i originální vzhled, můžete zapojit děti a všechny hadice na houpačce barevně natřít. Pro děti to bude jistě zábava a vy se už nemusíte obávat skřípnutých prstů.

Chrániče na pilu a jiné břity

Stačí si naměřit potřebnou délku a hadici podélně rozříznout. Rázem vám vznikne skvělý chránič na pily i ostatní břity, jako jsou různé nože či zahraní nožíky, sekerky, ale i brusle. Díky tomu se vám nářadí neotupí a zároveň bude bezpečně uloženo před všemi zvědavci a všetečnými dětskými ručičkami.

Další info: 33+ Genius Uses For Old Garden Hoses; 30+ Alternative Uses For Old Garden Hoses

Autor článku: Bára Tomášková