Zahrada, 13. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Regulace cholesterolu, posílení obranyschopnosti, prevence závažných chorob nebo odolnější kosti. Na všech těchto pozitivech si můžete pochutnat společně s houbami. Vidíte to na smaženici, nebo řízky?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Už u vás letošní houbařská sezóna začala, nebo se na ni teprve připravujete? Ať je to, jak chce, je na místě připomenout si i zdravotní výhody, jež vám konzumace těchto plodů lesa přinese. Víte, co všechno mají houby „pod palcem“?

Pomoc při hubnutí

Bez ohledu na konkrétní druh vám nalezené poklady, a to s kloboukem i bez něj, mohou podat pomocnou ruku při redukci váhy. Kdo by něco takového odmítl? Odborníci na základě četných studií zastávají názor, že houby obsahují spoustu vlákniny, bílkovin i vitaminů skupiny B, jež jsou spojovány s rychlejším metabolismem. Jejich složení tedy podporuje spalování kalorií a navíc dodává také energii, která přijde vhod nejen při náročnějším tréninku.

Redukce cholesterolu

Houby se mohou pochlubit nízkým podílem tuků, což jejich prospěšnosti jenom nahrává. Není v nich nouze ani o živiny, které posilují imunitu a přispívají k regulaci cholesterolu, a to včetně selenu. Ten jakožto silný antioxidant zároveň chrání buňky před poškozením, čímž prokazatelně zabraňuje vývoji nejrůznějších chronických onemocnění.

Silnější kosti a lepší nálada

Zmíněným přírodním zázrakům z mechu a jehličí rozhodně nelze odepřít ani to, že jsou zprostředkovateli vitaminu D. Tuto živinu tělo využívá ke správné absorpci vápníku, proto se její dlouhodobý nedostatek dává do souvislosti s rozvojem osteoporózy. Nejnovější vědecké průzkumy dokonce naznačují, že „déčko“ rovněž bojuje proti rakovině, zatímco snižuje riziko diabetu. To ale pořád není všechno, neboť také značně zlepšuje náladu tím, že v mozku zvyšuje hladinu serotoninu, tedy hormonu štěstí. Lahodný optimistický doping, nemyslíte?

Zdroje: Health Benefits of Mushrooms; What is the nutritional value of mushrooms?; Are Mushrooms Good for You?

Autor článku: Petra Chmelová