Zahrada, 6. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Kdo by nemiloval vajíčka k snídani? Ať už vejce připravujete jakýmkoliv způsobem, něco vám po nich vždycky zbude. Ano, skořápky, které mnozí jen tak vyhazují do odpadkového koše. A to je velká chyba. Jak je můžete využít a jak prospějí vašim rostlinám?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Vaječné skořápky jsou bohaté na vápník, a pokud zrovna nebydlíte na venkově a nestřádáte skořápky pro sousedovy slepice, zřejmě končí v koši. A to je chyba, protože skořápky zužitkujete jak na zahradě, tak i v bytě v paneláku. Nevěříte?

Zázračná voda

Když vaříte vejce ve skořápce, pak první odpad, který vám vznikne je voda, v níž se vejce vařila. I tu je škoda vylévat. Během vaření se část živin ze skořápek uvolní do samotné vody. Příště, až budete vařit vejce, nechte vodu zchladnout a zalijte s ní květiny. Věřte, že vám i za tuhle (ne)obyčejnou zálivku poděkují.

Vysaďte semínka

Pokud vajíčka rozklepáváte například do buchet, pak vám zbydou v ruce pěkné dvě poloviny. Ty se zase dají skvěle využít jako malé semenáčky. Stačí, když do jednotlivých půlek nasypete trochu výsevního substrátu, a můžete rovnou začít s výsevem. Až rostlinky vyklíčí a povyroste, rovnou je i se skořápku přesaďte do záhonu či do květináče. Stačí jen skořápku lehce zmáčknout, aby popraskala, a pak rostlinku uložte do zeminy. Zajistíte tak rostlince živiny po celou dobu jejího růstu.

Odradí slimáky

Pokud zrovna vyhlašujete boj slimákům a hlemýžďům, máme pro vás docela šetrný způsob, jak je odradit.  Oba mají měkké spodní strany a nelíbí se jim klouzat přes cokoli ostrého. Rozdrcené vaječné skořápky aplikované na povrch půdy mohou pomoci tyto škůdcům odradit. Věřte, že vaší zeleninové zahrádce se vyhnou obloukem.

Předejděte hnilobě květů

Přidejte rozdrcené vaječné skořápky na dno výsadbových otvorů, zejména pro rajčata, papriky a všechny lilkovité plodiny. Tyto plodiny jsou náchylné ke hnilobě květů, což je způsobeno nedostatkem vápníku. I když je tento nedostatek nejčastěji způsoben nesprávným zaléváním, není na škodu zajistit, aby vaše rostliny měly stálý zdroj vápníku. Jak se vaječné skořápky rozpadají, vyživují půdu i vaše rostlinky.

Příměs do kompostu

Pokud už opravdu nevíte, co se skořápkami, můžete je s čistým svědomím vyhodit do kompostu. Alespoň svůj kompost obohatíte o cenné živiny, především o vápník.

Dobrůtka do krmítka

Všichni chovatelé slepic nedají na skořápky dopustit. Protože vědí, že slepice, aby snášela pěkná zdravá vajíčka, potřebuje dostatek vápníku. A to samé potřebují i ptáčci v přírodě. Takže rozdrcené skořápky můžete dát i na okraj krmítka – věřte, že samičky ptáků si jich všimnou a uděláte jim velkou radost.

Další info: Using Eggshells in the Garden; How To Use Eggshells In The Garden For Soil, Compost, And As Pest Control

Autor článku: Bára Tomášková