Vyrábíme, 9. 5. 2021

Foto: Shutterstock

Konečně je jaro a s ním se začínají objevovat i první květiny a bylinky. A ty nás těší nejen svou krásou, ale i chutí. Vyzkoušejte některý z následujících jarních sirupů, které budou pohlazením pro vaše chuťové buňky!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Šeříkový sirup

Potřebujete:

  • 10 malých květenství čínského šeříku nebo 4 květenství klasického
  • 1 zralé granátové jablko
  • 250 g třtinového světlého cukru
  • 1/2 lžičky kyseliny citronové

Postup:

Květy odstřihněte a nechte ve stínu na prknech vylézt broučky. Oberte květy od stonků a vložte na dno hrnce – květy neproplachujte, přijdete o část pylu, vůni, a to nejlepší v sirupu. Granátové jablko rozpulte a na dřeň vymačkejte vše – zrníčka i šťávu do hrnce na květy. Přidejte na špičku lžičky kyselinu citronovou. Přidáváme především proto, že zabraňuje růstu bakterií, kvasinek a plísní, proto se používá v potravinářství i jako přírodní a bezpečný konzervant. Směs dolijte vodou, aby byly květy ponořené, zakryjte plátýnkem a poklicí a nechte v chladu a tmě do druhého dne louhovat. Přes stejné plátýnko směs přeceďte – úplně vyždímejte do poslední kapky vše co se povede – získáte tak silný základ na sirup. Směs oslaďte polovinou cukru a začněte zahřívat. Po svaření části tekutiny, dochuťte zbylým cukrem. Není nutné použit všechen, řiďte se svou chutí. Podle množství tekutiny lehce sirup svařte, ochuťte a zkoncentrujte tekutinu tak, aby byla sirupovitá. Pro nejlepší limonádu sirup zředíme sodou nebo neperlivou chlazenou vodou, přidáme citrusy, čerstvé bylinky a podle chuti led.

Bezový sirup

Potřebujete:

  • 4,5 l vody
  • 1,5 kg cukru
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • 4 BIO citrony, nebo citrony bez kůry
  • bezové květy

Postup:

Den předem svařte vodu, a nechte ji zchladnout – mít vše vyvařené, čisté a vydesinfikované alkoholem je klíčovým krokem k tomu, že se sirup nezkazí. Do vody naložte květy, které jste pečlivě prohlédli a odstranili případné nečistoty a přidejte plátky ze dvou citronů, a kyselinu citronovou. Druhý den scedíme a pořádně vymačkáme. Ve velkém hrnci tekutinu pár minut povaříme s cukrem a šťávou ze zbývajících dvou citronů. V tomto bodě je důležité ochutnávání a případné doslazení/dokyselení dle vašich preferencí. Lahve i víčka dobře umyjte, a naplňte vroucí vodou z konvice až do chvíle, kdy se chystáte nalít do nich sirup. Vysoká teplota také ničí bakterie, proto se snažte po dobu celého procesu udržet vše co nejteplejší. Víčka po umytí vytřete čistým alkoholem. Vroucím sirupem naplníme lahve, vatičkou namočenou v alkoholu otřeme hrdlo, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru až do vychladnutí.

Sedmikráskový sirup

Na cca 600 ml sirupu potřebujete:

  • 500 sedmikráskových květů
  • 750–1000 ml převařené horké vody
  • 400–800 g cukru
  • 1 citrón (chemicky neošetřený nebo omytý octovou vodou)
  • 1 vrchovatá lžička kyseliny citronové

Postup:

Sedmikrásky (jen květy bez stonků) jen lehce propláchněte, ať je zbavíte případných broučků. Vložte je do hrnce, sklenice nebo jiné dostatečně veliké nádoby a zalijte převařenou horkou vodou. Přidejte na plátky nakrájený citrón, pokud máte v BIO kvalitě, můžete ho nechat i s kůrou (což ale trošku zvedne hořkost, kterou eliminujete právě oloupáním kůry). Takto nechte sedmikrásky 24 hodin louhovat. Druhý den vodu ze sedmikrásek sceďte do hrnce, ideálně přes plátýnko, ale poslouží i hustý cedník, přidejte cukr a kyselinu citronovou a vařte na mírném plameni, dokud se cukr nerozpustí a sirup nezačne houstnout. Poté můžete plnit do čistých a vyvařených láhví, které následně pro zakonzervování otočte na 10 minut dnem vzhůru. Sedmikráskový sirup lze použít klasicky do vody jako „šťáva“ anebo jej používat na slazení, či si s ním polít třeba zmrzlinu, lívance, palačinky a podobně.

TIP: U konzervování dbejte vždy na čistotu sklenic. Víčka se mohou pro bezpečnější konzervaci uvnitř potřít čistým alkoholem. Pokud máte chemicky ošetřený citrón a chcete jej použít i s kůrou, nejprve ho vložte na čtvrt hodinky do vody s octem.

Domácí bylinný sirup

Potřebujete:

  • 100 g levandulových květů (nebo jiných bylinek)
  • 1 BIO citron
  • 200 g BIO třtinového želírovacího cukru
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • 150 g třtinového cukru

Postup:

Květy oberte ze stonků (100 g odpovídá asi čtyřem hrstem květů) a vložte na dno hrnce. Citron pokrájejte na tenké plátky a vyskládejte na květy. Zalijte litrem převařené ale zchladlé vody a nechte pod pokličkou louhovat přes noc nebo lépe celých 24 hodin. Sceďte květy přes plátýnko a vyždímejte je, co to půjde. Do tekutiny přidejte cukr, želírovací cukr a kyselinu citronovou, začněte svářet a míchat, dokud se vše nerozpustí. Zredukujte tekutinu asi o třetinu, slijte sirup do hermeticky uzavíratelných lahviček, otočte dnem vzhůru a nechte zchladnout.

Autor článku: Andrea Veselá