Vyrábíme, 10. 6. 2021

Foto: Shutterstock

Zvažujete pořídit si nový kousek do své kutilské dílny a nejste si jistí po jakém produktu sáhnout? Máme pro vás několik základních rad, na co se při výběru hoblovky zaměřit a nevyhodit peníze oknem.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Hoblovka, nebo protahovačka?

Na začátku je potřeba oba stroje přesněji pojmenovat. Pojmy jako hoblovka a protahovačka nejsou zcela přesné, ale velmi často se používají. Hoblovka neboli srovnávací frézka odebírá materiál ze spodní strany. Nejčastěji se využívá ke srovnání ploch a hran. Oproti tomu protahovačka neboli tloušťkovací frézka odebírá materiál z horní plochy prkna a primárně slouží k úpravě tloušťky materiálu.

Kromě toho existují i frézky dvoustranné, které odebírají materiál jak z horní, tak i spodní strany. V truhlárnách také běžně mají i čtyřhranné, které materiál opracují rovnou ze všech stran. Pro hobby účely jsou nejoblíbenější takzvané hoblovky s protahem. Ty jsou de facto kombinací obou strojů, tedy jak hoblovky, tak protahovačky.

Využití

Hoblovku z protahem využije snad každý kutil, který rád pracuje se dřevem. Tento kombinovaný stroj můžete používat jak ke srovnávání, tak i k tlouštkování (upravuje na požadovanou výslednou tloušťku). Přesto je dobré si uvědomit, co od stroje očekáváte. Hoblovky do deseti tisíc jsou určené skutečně pro hobby použití, nepočítejte s tím, že ji budete denně zatěžovat. V takovém případě se opravdu vyplatí investovat do profesionálního stroje.

Další výhodou hobby protahovačky je její hmotnost. Není to teda zrovna žádná Twiggy, ale většina těchto strojů má hmotnost do třiceti kilogramů, často bývá stroj doplněn i o kolečka, takže si ho snadno můžete kamkoliv přemístit. Hoblovky se stojanem (s nohami) bývají ještě o pár kilo těžší. A teď se již dostáváme k samotnému výběru.

Příkon

Jistě víte, že příkon má vliv i na výkon, v tomto případě to má zásadní vliv na úběr. Příkon by pro vás měl být prvním parametrem. Základní modely mají příkon okolo 1200 W, a tak k nim musíme také přistupovat. Takový stroj vám poslouží na hoblování menších kusů dřeva a je vhodnější na měkké dřevo. Pokud chcete využívat sílu kombinovaného stroje, hledejte s příkonem od 1500 W a více. Pro lepší představu, poloprofesionální a profesionální stroje začínají na 2000 W. Nezapomeňte také zkontrolovat, jaký má stroj napájení, zda jej lze zapojit do klasické zásuvky na 230 V (ale s tím byste u hobby stojů neměli mít problém).

Otáčky

Dalším důležitým parametrem jsou otáčky, u nichž platí, že čím více otáček, tím vyšší výkon. Otáčky se liší nejen podle příkonu, ale také podle velikosti válce s noži. Nejčastěji se otáčky pohybují v rozmezí kolem 8 tisíc za minutu.

Úběr

U hoblovky s protahem je další zásadní údaj úběr, to znamená, kolik materiálu zvládnou nože ubrat na jeden protah. Hobby stroje mají běžně úběr okolo 2, maximálně 3 mm. Samozřejmě úběr se dá na stroji vždy přesně nastavit, aby bylo opracování dřeva přesné podle vašich požadavků.

Výška protahu

Pokud chcete používat primárně protah, je pro vás výška protahu cennou informací. Bavíme se o hobby strojích, takže nečekejte žádnou velkou „díru“, ale pro většinu domácích kutilů je to dostačující. Výška protahu bývá nejčastěji 120 mm, výkonnější stroje nabízí i 160 mm a více.

Šířka záběru

Také si musíte uvědomit, jak široké laťky či prkna potřebujete opracovat. A to nám udává šířka nože neboli šířka záběru (šířka obrobku). Počítejte s tím, že šíře hobby strojů se pohybují od 200 do 260 milimetrů. Když už jsme u nožů, není od věci se rovnou podívat, kolik stojí náhradní nůž zrovna do vaší předvybrané hoblovky. Některé nože se dají dokonce i opětovně brousit. Vše byste se měli dočíst v manuálu konkrétního stroje (často bývají ke stažení na stránkách výrobce či prodejce).

Odsávání

U hoblovky s protahem se také nezapomeňte podívat, jak má řešený odvod hoblin. Některé typy dokonce bez přídavného odsávacího zařízení ani neuvedete do provozu. Skutečně je tato funkce důležitá, jinak může docházet k ucpávání v prostoru válců, výsledek nebude nijak úhledný a hoblovka se brzy zasekne ucpáním. Většina hobby modelů má pouze odsávací nástavce, a je tak třeba je připojit na externí zařízení. Pokud už nějaké v dílně máte, vyplatí se podívat po takovém produktu, který má stejný průměr jako to vaše. Tím si můžete ušetřit další výdaje.

Hlučnost a bezpečnost

Tento stroj není žádné tiché koťátko, které si jen tak přede. Počítejte s tím, že hlučnost osciluje kolem 100 decibelů. Pro představu je to stejný hluk, jako vydává řetězová motorová pila. Takže pokud si ji hodláte pořídit někam do garáže činžovního domu, sousedi budou mít jistě velkou radost. A s tím je spojená i bezpečnost. Je dobré vybavit se protihlukovými sluchátky. A jako při každé práci se dřevem byste měli mít na očích i čiré bezpečnostní brýle. Tyto doplňky stojí pár korun, ale mnohonásobně se vám vyplatí. Samozřejmě dbejte na bezpečnostní pokyny výrobce, nebyli byste jistě první ani poslední, kdo si na hoblovce uhobloval prsty.

Štítky: kutilství

Autor článku: Tomáš Pekař