Vyrábíme, 20. 8. 2023

Foto: Shutterstock

Grilování k létu patří. Nejen proto, že máme díky krásnému počasí a dovoleným nejvíce možností vytáhnout gril na zahradu, ale také protože letní sezóna nabízí spoustu úžasných pochoutek, které skvěle doplní nejen grilované maso. Které nakládané dobroty budou k vašim kulinářským masovým výtvorům nejlepší?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Odložte na chvíli klasické nakládačky a vyzkoušejte naložit dobroty, které se ke grilovanému masu budou skvěle hodit (ale třeba i k sýrům apod.). Následující chutě vás jen tak neomrzí, navíc úžasně doplní hlavní jídlo.

Nemusíte se bát, nemusíte být profesionál, abyste nakládané pochoutky vykouzlili. Následující recepty zvládne i úplný začátečník!

Nakládaný barevný květák

Co potřebujete:

Ingredience na „růžový květák“: 1 střední květák, 3 dcl červeného vinného octa, 2 dcl vody, 3-5 lžic cukru, 2 lžičky Hořčičného semínka Labeta, 3 lžičky kořenící směsi na zavařování Lako Labeta, 2 plátky červené řepy

Ingredience na „žlutý květák“: 1 střední květák, 3 dcl jablečného octa, 2 dcl vody, 3-5 lžic cukru, 2 lžičky hořčičného semínka, 3 lžičky kořenící směsi na zavařování Lako Labeta,1 lžička mleté kurkumy, 1 lžička římského kmínu

Postup: Než začnete se samotným květákem, připravte si dostatek sterilních sklenic s víčky, abyste mohli rychle pracovat. Rozeberte květák na malé růžičky. Na začátku si zvolte, jestli budete připravovat verzi „růžovou“ nebo „žlutou“. V hrnci přiveďte k varu ingredience na vybranou zálivku. Tedy vodu, ocet, cukr, kořenící směs na zavařování Lako a hořčičná semínka, případně další koření. Jakmile začne nálev vřít, vložte opatrně všechen květák a nechte ho pod pokličkou přibližně 3-5 minut vařit. Někdy stačí i méně, pokud je květák povadlejší. Pak stáhněte z plamene a nechte přikryté odpočívat 10 minut. Je třeba nechat květák takto lehce „dojít“ v horké vodě, aby byl pak tak akorát křehký. Na růžový květák si v mezičase oloupejte řepu, odkrojte z ní 2 plátky a ty přeřízněte napůl. Do sklenic napěchujte povařený květák, přidejte plátky červené řepy, můžete přidat i nakrájené chilli papričky a vše zalijte horkým octovým rozvarem, který připravíte ze zbylých surovin Sklenice pečlivě uzavřete a otočte víčkem dolů. Takto nechte vychladnout, gumička na uzávěru se teplem roztáhne a sklenice tak bude opravdu hermeticky uzavřená. Uchovávejte na chladném tmavém místě, kde vám květák vydrží i několik týdnů. Po otevření uchovávejte už jen v chladničce. Květák lze podávat již druhý den po naložení. Skvěle se hodí k jakékoli slané kuchyni. Na míchaná vajíčka, topinkové chleby, k masu, rybám nebo jen tak třeba k sýrům nebo uzeninám.

Americké okurky

Neboli nakládané okurkové řezy jsou skvělým způsobem, jak zužitkovat přerostlé okurky. Stejně dobré jsou i z mladých cuket.

Suroviny: 2,5 kg omytých okurek, 4 cibule, 2 lžíce kořenící směsi na zavařování Lako, 100 g cukru, 0,5 l octa, 1 lžíce Hořčičného semínka Labeta, 1 lžička pepře, 1 lžička chilli, 1 lžička kari koření

Postup: Nejdřív nastrouháme okurky a cibuli na plátky a prosypeme je dvěma lžícemi Laka. Necháme odležet alespoň hodinu, aby pustily šťávu. Mezitím si připravíme nálev se všech zbylých surovin – ocet, koření a cukr společně 5 minut svaříme (není tedy nutné připravovat ho předem). Bude poměrně ostrý, ale to je naším cílem. Šťávu z okurek dobře vymačkáme, a napěchujeme je do čistých sklenic. Zaléváme ještě horkým nálevem. Vždy je nutné sklenice po uzavření ještě sterilovat 20 minut alespoň na 82 stupňů. Ve směsi koření je možné hodně experimentovat, ale lák by měl být vždy hodně pikantní – po odležení zjemní.

Nakládaná zelenina

Suroviny: 1 balení kořenící směsi na zavařování Lako, hořčičné semínko, 120 g cukru, 500 ml octa a 1,75l vody + zelenina, kterou budete chtít zavařovat

Postup: Lák si připravíme jako první. Suroviny pro výrobu láku stačí svařit a nechat odležet. Do směsi můžete přidat dle své vlastní chuti i např. koriandr, bazalku, výborné je semínko kopru. Narovnejte si zeleninu do vyvařených skleniček. Může to být například směs okurčiček, beraních rohů, cibulek a chilli papriček. Menší kousky pokrájíme, pro výraznější chuť můžeme přidat kuličky pepře a nového koření, nebo třeba kolečka mrkve. Víčka a hrdla vydesinfikujeme, zalijeme lákem, a sterilujeme 20-30 min podle velikosti sklenic buď v zavařovacím hrnci, nebo ponořené ve vodě v kastrolu na plotně.

Nakládaná řepa

Malou řepu můžete zavařit celou, větší nakrájet na plátky, kostičky nebo nudličky. V každém případě nešetřete křenem ani fenyklem!

Suroviny: 1 kg červené řepy, dvě lžíce kořenící směsi na zavařování Lako, 100 g cukru, 0,5l octa, 0,5l vody, dvě lžíce fenyklu, pepř (cca 10 kuliček), nové koření (cca 5 kuliček), křen

Postup: Nálev je dobré uvařit několik dnů předem, aby se proležel. Vodu, ocet, cukr, Lako a veškeré koření svaříme alespoň 10 minut a necháme vychladnout. Přecedíme až těsně před samotným zavařováním. Omytou řepu vaříme vcelku i se slupkou 5 minut, a ještě teplou oloupeme a nakrájíme. Na dno každé sklenice dáme kousek křenu, a naplníme je řepou. Zaléváme studeným nálevem. Víčka i hrdla vydesinfikujeme a uzavřeme. Řepu zavařujeme alespoň 15 minut na 82 stupňů.

Broskvové chilli chutney

Suroviny: 1 balíček kořenící směsi na zavařování Lako, 700 g broskví, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 jalapeňo paprička, 150 g Třtinového želírovacího cukru, celý římský kmín, celá semínka koriandru, čerstvě mletý pepř, kůra a šťáva ze 2 limetek

Postup: Broskve spaříme, oloupeme a nakrájíme na drobno. Mezitím na sucho ve vysoké pánvi necháme rozvonět římský kmín a koriandr – pozor, snadno se můžou spálit. Hned potom přidáme všechny ostatní suroviny pokrájené na jemno, a dobře promícháme. Lako je důležité přidat pouze podle potřeby – abychom neměli chutney přesolené. Želírovací cukr přidáváme také postupně, podle chuti. Díky jeho želírovací složce nám chutney hezky zahustí a šťáva z limetek zase podpoří přirozenou kyselost a potlačí chuť cukru. Chutney zavařujeme stejně, jako všechny džemy – ponořené ve vodě na plotně či v troubě, anebo plníme do horkých sterilizovaných skleniček a obracíme dnem vzhůru. Nemusíte se bát, že by výsledné chutney nějak pálilo. Chilli tam dáte podle vlastní chuti, a sladkost ovoce tu ostrost také stáhne. Recept je velmi variabilní, a broskve můžete nahradit jiným ovocem.

Cuketová čalamáda

Suroviny: 1 lžíce slunečnicového oleje, 2 velké cibule, 8-10 stroužků česneku, 2 kapie nebo slovenské papriky, 1 větší cuketa (cca 1 kg), 5 masitých rajčat nebo dvě hrsti drobných rajčat, 5 polévkových lžic rajčatové passaty, 5 polévkových lžic worcestrové omáčky, 1,5 dl červeného vinného octa, 1 balíček směsi k nakládání Lako, 125 g krystalového cukru

Postup: Ve větším hrnci na oleji orestujte na osminky nakrájené cibule a všechen česnek – nadrcené nebo utřené stroužky. Cuketu nastrouhejte nahrubo. Papriky a rajčata pokrájejte. Do hrnce postupně přidávejte zeleninu a nechte dusit. Místy zamíchejte, abyste zabránili připékání. Připravte si zálivku ze směsi Lako, červeného vinného octa, cukru a worcesteru. Můžete naředit troškou vody, aby se směs dobře rozpustila. Směs nechte 10 minut odstát. Před použitím zálivku slijte přes plátýnko nebo cedníček, abyste se zbavili semínek a zůstala pouze tekutina. K zelenině přidejte passatu a také zálivku. V hrnci společně povařte 10 minut za občasného míchání. Plňte do sklenic, a ještě sterilujte v troubě při 80 °C po dobu 40 minut. Z této dávky vyjde 6-8 skleniček o objemu cca 200 ml. Ve skleničkách vydrží nejméně 12 měsíců v chladném a tmavém sklepě, ideální teplota je do 18 °C. Nezapomeňte si čalamádu vždy viditelně popsat a označit podle složení a výroby, zabráníte tak zbytečnému vyhazování.

Pikantní nakládané okurky

Suroviny: 100 g kořenící směsi na zavařování Lako, 1,75 ml vody, 500 ml octa, 120 g cukru, okurky, mrkev, cibuli, kopr, čerstvé chilli papričky

Postup: Lako, vodu, ocet a cukr smícháme, přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Uvařený nálev necháme vychladnout. Na dno zavařovací sklenice poklademe na kolečka nakrájenou mrkev, půlkolečka cibule a poté přidáme očištěné okurky, chilli papričky a snítku kopru (vše dle chuti). Obsah sklenice zalijeme připraveným vychladlým nálevem, uzavřeme a sterilujeme při 80 °C asi 20 minut. Sklenice po sterilizaci otočíme dnem vzhůru, necháme vychladnout a skladujeme v temnu a chladu.

Sladkokyselé nakládané houby

Suroviny: 3 dcl vody, 2 dcl octa, 10 g cukru, 10 g soli, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, 3 bobkové listy, trocha tymiánu, 7 g hořčičného semínka, houby, cibule

Postup: Vodu, ocet, cukr, sůl, všechno koření a hořčičné semínko smícháme, přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Uvařený nálev necháme vychladnout. Přichystané houby 5 minut povaříme v osolené vodě, přecedíme a necháme také vychladnout. Na dno zavařovací sklenice dáme na půlkolečka nakrájenou cibuli, vychladlé houby a zalijeme nálevem. Sterilujeme při 100 °C asi 30 minut.

Zdroj: TZ Labeta

Autor článku: Andrea Veselá