Vyrábíme, 24. 7. 2021

Foto: Shutterstock

Sezóna višní je v plném proudu Pokud patříte mezi jejich milovníky a za žádnou cenu si je nenecháte ujít, abyste připravili svou tradiční bublaninu, chutnou domácí zmrzlinu, džemy a marmelády či třeba chutný višňový likér, máme pro vás další tipy, které si určitě zamilujete.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Zkuste višně letos trochu jinak a překvapte svou rodinu jejich netradičním podáním třeba ve formě delikátní omáčky podávané ke kousku výborného masa.

Červenočerný zázrak

Čím jsou višně tak unikátní, že se vyplatí na ně rozhodně vyrazit? Tak především obsahují spoustu antioxidantů, vitaminů a minerálů. Za všechny jmenujme třeba vitamin C, A, ale také vitaminy skupiny B. Mnohem zajímavější je však vysoký obsah minerálů – ve višních najdete jód, vápník, železo, draslík nebo mangan a zinek.

Odborný web HelathLine.com zmiňuje, že se o višních mluví v souvislosti s prevencí srdečních onemocnění, cukrovky nebo některých typů nádorových onemocnění, ale také s protizánětlivým působením (a tím ochranou před řadou civilizačních chorob). Kromě toho tyto malé červenočerné zázraky s peckou podporují metabolismus a imunitní systém.

Že se vám nechce lehce nakyslé višně „uzobávat“ jen tak? Pak z nich vyzkoušejte některou z následujících dobrot!

Kachní prsa s višněmi

  • 2 bio kachní prsa
  • bio slunečnicový olej
  • sůl a bio pepř
  • 200 g čerstvých bio višní
  • 1 lžíce bio cukru
  • 1 lžíce bio hladké mouky

Kachní prsa očistěte, kůži jemně nařežte, osolte a opepřete. Takto připravené je zprudka orestujte na troše oleje z obou stran. Kůže by měla být opečená dozlatova. Poté je přendejte do malého pekáčku a pečte v předehřáté troubě na 200 °C nejdéle 10 minut. Troubu vypněte, otevřete a nechte je v ní přikryté ještě chvíli odpočívat. Před podáváním je nakrájejte na tenké plátky.

V době, kdy se vám v troubě pečou kachní prsa, si připravte višňovou omáčku. Višně opláchněte a přendejte do kastrůlku, zakápněte trochou vody a nechte lehce podusit. Jakmile se voda částečně vypaří, přidejte cukr a restujte asi 1 minutu, dokud nezkaramelizuje. Opět přilijte vodu a vařte zhruba 10 minut. Na závěr můžete omáčku zahustit trochou hladké mouky. Není to však nutné, záleží, jakou konzistenci si přejete. Pokud však mouku přidáte, vařte ještě alespoň 5 minut.

Kachní prsa jednoduše přelijte připravenou omáčkou. Skvěle se hodí například na trhaný ledový salát či spolu s dušenou rýží.

Grilované kuřecí prso s višňovou omáčkou a rýží

  • 2 bio kuřecí prsní řízky
  • 1 lžíce bio slunečnicového oleje
  • sůl a bio pepř
  • 200 g čerstvých bio višní
  • 1 bio cibule (nejlépe červená)
  • 2 dcl bio červeného vína
  • 1 lžíce bio balzamikového octa
  • 1 lžíce bio cukru
  • 1 bio celá skořice
  • 1 lžíce bio slunečnicového oleje
  • (1 lžíce bio zakysané smetany)
  • (1 lžíce bio kukuřičného škrobu či hladké bio mouky)
  • 1 hrnek bio rýže

Kuřecí prsa jemně osolte a opepřete a opečte na troše oleje na pánvi. Mezitím si uvařte rýži v osolené vodě dle návodu.

Na troše oleje dozlatova osmahněte najemno rozkrájenou cibuli. Poté do ní přidejte ocet, cukr a společně svařte. Jakmile se cukr rozpustí, přidejte červené víno a skořici. Povařte zhruba 5 minut a přisypte omyté višně. Společně vše vařte dalších 10 minut. Na závěr osolte, opepřete a případně omáčku zahustěte kukuřičným škrobem či trochou mouky. Omáčku můžete ještě zjemnit lžící zakysané smetany, která vykouzlí krásnou růžovou barvu.

Kuřecí prso podávejte přelité omáčkou s rýží.

Kvalita na prvním místě

Nevíte, kde sehnat opravdu kvalitní višně i další sezonní ovoce, pokud vám neroste na vlastní zahradě? Vyrazte na ekologickou farmu! Pokud budete vybírat ovoce v obchodě, sáhněte po takovém, které ponese označení logy biolistu či biozebry. Jedině ta spolehlivě zaručí, že se skutečně jedná o bio kvalitu.

Zdroje: HelathLine.com; LiveStrong.com; TZ Bio

Štítky: recepty

Autor článku: Ivana Koutná