Vyrábíme, 10. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Dýňová sezóna je konečně tady. A i když jsou všechna ta nejrůznější jídla z dýní úžasně chutná, po čase se mohou přejíst. Také vaše rodina obrací oči v sloup, kdykoli uvaříte další dýňovou polévku nebo pečenou dýni? Pak pro vás máme tipy, jak úrodu této skvělé pochutiny zpracovat, abyste potěšili i ty nejmlsnější jazýčky!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Nuda? Ale kdepak!

Dýní je hromada druhů, mají spoustu tvarů i barev a také chutí. A aby toho nebylo málo, dokáží prospívat i našemu zdraví. Jak? Jsou bohaté na vitamin A, který prospívá našim očím i pleti, ale i na „céčko„, jež je skvělé pro imunitu nebo vitamin B12. Z minerálů v sobě skrývají třeba draslík, měď, mangan nebo železo. Díky malému množství kalorií a úctyhodné porci vlákniny bude dýně vaším spojencem i při snahách o hubnutí. A napomůže pravidelnému trávení. Antioxidanty, které tahle dobrota obsahuje, chrání proti řadě vážných nemocí.

Kromě toho jsou dýně úžasně univerzální – hodí se naslano i nasladko, jako příloha i hlavní jídlo, zatepla i zastudena. Řada lidí je považuje za nudné, ale nemohou být dále od pravdy! Možná jen ještě nenašli originální způsob, jak dýně upravit.

Patříte k nim také? Pak vyzkoušejte některý z následujících receptů. Jejich výhodou je, že jídla nebudete muset sníst hned (tedy pokud to vydržíte), ale s radostí se k nim vrátíte třeba za dlouhých podzimních večerů.

Kořeněný dýňový džem s pomerančem

Tento džem se dá vyrobit takřka z jakékoliv dýně, vhodné jsou zejména druhy: muškátová, máslová nebo Hokkaido. Hokkaido má oproti ostatním výraznější chuť i barvu, takže i na džem je ideální. Pořád je ale dýně méně chuťově výrazná než ovoce, nebojte se tedy džem pořádně ochutit, kořením i cukrem. Pokud použijete cukr třtinový, džem bude mít temnější barvu, pokud tedy chcete jasnější oranžovou, dejte cukr klasický.

Co potřebujete: 800–1000 g očištěné dýně (v našem případě Hokkaido), cca 300 g třtinového cukru (nebo dle chuti), 200–400 ml vody (aby voda byla cca do poloviny množství dýně), 1 pomeranč, 1 citrón, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička mletého kardamomu, 1/2 lžičky mletého hřebíčku (nebo 2 celé), 1 lžička Kyseliny citrónové, 1 vrchovatá lžička Ovocného pektinu

Postup: Z očištěné dýně vyjměte semínka a nakrájejte ji na kousky, klidně na větší. Pokud máte dýni Hokkaido, netřeba ji loupat, jinou dýni je potřeba zbavit nejdříve slupky. Nakrájenou dýni vložte do hrnce a podlijte vodou. Přidejte i cukr, kyselinu citrónovou, veškeré koření a také šťávu z pomeranče a citronu. Povařte, dokud dýně zcela nezměkne. Až bude dýně měkká, i s nálevem ji rozmixujte (pokud jste dali celý hřebíček, nejprve jej vyjměte). Do rozmixované dýně přidejte pektin rozmíchaný se lžící cukru, a ještě pár minut na mírném plamenu povařte. Ještě horký džem plňte do připravených skleniček, důkladně je uzavřete a na pár minut otočte dnem vzhůru, čímž se zakonzervují. Skleničky s džemem také můžete zavařit v hrnci s vodou na 80 °C přibližně po dobu 20 minut.

TIP: Jste milovníci perníčků? Samostatné koření v džemu můžete zaměnit za 1–2 lžičky perníkového koření, s ním bude džem také velmi lahodný.

Dýňový kompot s pomerančem

Dýňový kompot lze také přichystat takřka z jakékoliv dýně – Hokkaido nebo též muškátové či máslové, i jiných oranžových druhů, zcela nevhodná je pouze dýně špagetová, jelikož se po upečení rozpadá na jednotlivá vlákna.

Co potřebujete: 1 kg dýně (oloupané a zbavené semínek), 3 větší pomeranče, 1 citrón, cca 100 g Fruktózy, 1 lžička mleté nebo 1 svitek celé skořice, 1 lžička Kyseliny citrónové, cca 500–600 ml vody (aby byla dýně zcela ponořena v nálevu)

Postup: Připravte si čisté, ideálně i vysterilizované skleničky. Dýni očistěte a vyškrábejte z ní lžící semínka. Dužinu oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do hrnce dejte vodu, přilijte šťávu z pomerančů i z citrónu, kyselinu citrónovou, cukr i skořici a do tohoto nálevu vložte nakrájenou dýni. Na mírném plameni vařte do změknutí dýně. Nevařte ale moc dlouho, naplněné skleničky se budou ještě zavařovat, takže stačí, když dýni povaříte do „poloměkka“. Do připravených skleniček přendejte povařenou dýni a zalijte nálevem. Skleničky důkladně uzavřete a sterilizujte v hrnci s vodou na 80°C přibližně 20 min. Kompot uchovávejte klidně mimo lednici, avšak po otevření skladujte v lednici a spotřebujte co nejdříve.

TIP: Namísto šťávy z čerstvých pomerančů lze dát 100% pomerančový nebo také ananasový džus. Pokud vám zbude nálev, slijte ho do sklenice a dejte vychladit do ledničky, je z něj báječný pomerančovo-dýňový džus!

Zdroje: 9 Impressive Health Benefits of Pumpkin + recepty TZ Labeta

Autor článku: Ivana Koutná