„Mnoho z těchto sezonních potravin se skvěle hodí k pečení. Právě pečení je jedním z mých nejoblíbenějších způsobů úpravy jídla v podzimních a zimních měsících,“ říká expertka na výživu Susan Bowerman. „Protože počasí již nepřeje grilování, využívám k přípravě chutných jídel pečení čím dál častěji. Díky suchému horku v troubě dosáhneme pečením karamelizace přirozeně se vyskytujících cukrů, což ovoci a zelenině dodá chutě, kterých bychom při grilování nikdy nedosáhli,“ dodává.
Jak na pečení kořenové zeleniny?
Pokud jste nikdy neochutnali pečenou kořenovou zeleninu, měli byste ji rozhodně vyzkoušet. Obzvlášť skvělá je k tomuto způsobu úpravy mrkev. Potřeme ji trochou olivového oleje a balzamikového octa a posypeme špetkou soli a pepře. Poté kousky mrkve rozprostřeme na plech a necháme asi půl hodiny péct na 220 stupňů, dokud nezměkne. Balzamikový ocet vlivem tepla zhoustne do podoby připomínající sirup a vytvoří na povrchu zeleniny glazuru. Stejným způsobem můžeme upravovat i sladké brambory či řepu. Před pečením je pokapeme něčím kyselým – citronem či limetkou, octem nebo šťávou z granátového jablka. Vytvoříme tak lahodný kontrast s jejich přirozeně sladkou chutí.
Pečená zelenina poslouží především jako skvělá příloha, můžeme ji ale použít i do polévek a omáček. Lze ji rovněž podávat studenou se zálivkou nebo ji přimíchat do salátů.
Květáková lahůdka
„Květák jsem nikdy moc nemusela, to ale jen do té doby, než jsem ho zkusila upéct. V mé kuchyni se z něj rázem stala jasná volba pro chladné měsíce,“ svěřuje se Bowerman a vysvětluje: „Pečení zjemní jeho výraznou chuť. Zesládne a získá téměř masitou konzistenci. Ke květákovým hlavičkám obvykle přidám nakrájenou cibuli, trochu olivového oleje, špetku soli a pepře, kari a poté je nechám péct. Brokolice a růžičková kapusta jsou zase skvělé s trochou oleje a česneku.“
Nejen zelenina, ale také ovoce
Péct můžeme také ovoce, fantastická jsou například jablka. K pečení se hodí prakticky jakákoli odrůda, kterou máte. Můžeme je klidně péct se slupkou. Stačí jablka nakrájet na půlky nebo čtvrtiny, odstranit vnitřek, rozprostřít na plech, pokapat trochou oleje a nechat péct stejným způsobem jako zeleninu. Můžeme je také zakápnout citronem, jablečným džusem či posypat libovolným kořením. Pokud jsou ale kvalitní a chutná, nijak je dochucovat nemusíme.
TIP: Recept na pečenou růžičkovou kapustu s česnekem a parmezánem
Tento recept si zamilují i ti, kterým jinak růžičková kapusta příliš nechutná. Krátké pečení pod vysokou teplotou zjemní její chuť, dodá křehkost a kapusta zesládne. S trochou česneku a parmezánu poslouží jako skvělá příloha. Pokud nám nějaká zbude, můžeme ji dát do lednice a následující den smíchat s hlávkovým salátem.
Ingredience
- 500 g čerstvé růžičkové kapusty
- 2 polévkové a 2 čajové lžíce olivového oleje
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky mletého černého pepře
- 1 mletý stroužek česneku
- 2 polévkové lžíce parmezánu
Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Dostatečně velký plech pokryjeme alobalem a ten pokropíme dvěma čajovými lžičkami olivového oleje. Plech dáme do trouby a přejdeme k přípravě kapusty. Odkrojíme konečky a kapustu překrojíme napůl. Kousky kapusty přendáme do středně velké mísy a přidáme 2 polévkové lžíce olivového oleje, sůl, pepř a celou směs důkladně promícháme. Po rozehřátí trouby kapustu rovnoměrně rozprostřeme na plech. Každých 5 minut s plechem zatřeseme a pečeme přibližně 20 minut, dokud není kapusta zvenku pěkně zbarvená a křehká. Opečenou kapustu dáme do mísy, přidáme česnek a parmezán, promícháme a servírujeme.
Zdroj: TZ Herbalife