Hrušky patří mezi oblíbenou plodinu, která se o své místo v kuchyni hlásí především během podzimu. Nejčastěji se s ní můžete setkat jako s přísadou do neodolatelně voňavého koláče či například do chutného pečeného čaje. Pokud ale rádi experimentujete, dopřejte si něco extra a využijte hrušky i při přípravě hlavního chodu a překvapte své chuťové buňky neotřelou kombinací chutí.
Kvalita na prvním místě
Ať už se však pustíte s hruškami do jakéhokoli receptu, dbejte na to, abyste vždy zpracovávali kvalitní kousky ovoce. Takové, navíc vypěstované v souladu s přírodou a bez zbytečné chemie, najdete u ekologických zemědělců. Na kvalitní biopotraviny narazíte i na farmářských trzích, kde by se vám prodejce měl prokázat certifikátem na bioprodukci, ale také v běžném supermarketu.
Myslete však vždy na to, že bio ovoce a všechny biopotraviny vůbec poznáte spolehlivě jedině podle označení logy biolistu a biozebry. Věřte, že kupovat bio má smysl.
Obložená hruška s parmskou šunkou
- 2 bio hrušky
- 1 bio hermelín (či jiný plísňový sýr)
- 1 balení parmské šunky (či jiné bio šunky)
- hrst bio rukoly
Hrušky rozkrájejte na několik dílků ve tvaru měsíčků. K nim poté přidejte měsíčky sýru a vše zabalte či jen překryjte plátkem šunky. Lehce posypte rukolou a super rychlé pohoštění je hned na světě!
Salát z kuskusu s kuřecím masem a karamelizovanou hruškou
- 1 hrnek bio kuskusu
- 2 bio kuřecí prsa
- hrst bio salátu (hlávkový, rukola, polníček apod.)
- 1 bio hruška
- 2 lžíce bio zakysané smetany
- šťáva z bio citronu
- lžička bio olivového oleje
- lžička bio slunečnicového oleje
- kousek bio másla
- 1 lžíce bio cukru
- sůl, bio pepř
Na pánvi s troškou rozpáleného slunečnicového oleje si osmahněte na kousky rozkrájená, osolená a opepřená kuřecí prsa. Mezitím si připravte kuskus dle návodu. Osolte jej, zakápněte olivovým olejem, troškou citronové šťávy a zakysanou smetanou – důkladně promíchejte. Připravený kuskus následně smíchejte s masem a přidejte salát. Na tenké plátky nakrájenou hrušku opečte na troše másla a přisypte cukr. Nechte vše chvíli zkaramelizovat. Směs s kuskusem, masem a salátem přendejte na talíř, navrch vyskládejte tenké měsíčky opečené hrušky a podávejte s dobrým bílým vínem!
Vepřové kotlety v medovo-česnekové marinádě s hruškou na rozmarýnu
- 2 bio vepřové kotlety
- 2 bio hrušky
- čerstvý bio rozmarýn
- 2 lžíce bio medu
- 3 stroužky bio česneku
- bio slunečnicový olej
- sůl, bio pepř
Nejprve si smíchejte med s rozmačkaným česnekem. Osolené a opepřené kotlety potřete připravenou marinádou a nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici. Poté maso zprudka opečte na pánvi z obou stran a podlijte troškou vody. Nechte dusit zhruba 20 minut a poté do pánve přidejte rozkrojené hrušky a snítky čerstvého rozmarýnu. Duste s trochou vody dalších zhruba 10 minut – podle tloušťky kotlet. Hotový pokrm podávejte například se šťouchanými brambory.
Kam pro bio hrušky?
Kvalitní ovoce v bio kvalitě seženete například na Ekostatku Vlkaneč. Malé, rodinné a ekologické hospodářství se nachází téměř na konci Středních Čech a od roku 2008 pěstují ovoce, zeleninu i byliny v bio kvalitě. Biopotraviny koupíte přímo na místě nebo na několika výdejních místech. Více informace poskytnou webové stránky www.ekostatek.cz.
Ovoce v bio kvalitě nabízí také Ekosady Komňa, které se nachází v malebné oblasti CHKO Bílé Karpaty. Hospodaří zde již od roku 2005 a od samého počátku rovněž ctí zásady ekologické produkce a citlivého přístupu ke krajině. Ve svých sadech pěstují a vlastními silami zpracovávají švestky, jablka i hrušky. Více informací najdete na stránkách www.ekosadykomna.cz.
Zdroj: TZ Bio