Vyrábíme, 21. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Skloubit pracovní povinnosti s těmi domácími, a ještě dohlédnout na úkoly dětí je často výzvou! To ale neznamená, že byste se měli „odbývat“! Připravili jsme pro vás opravdu rychlá jídla, která jsou ale zároveň chutná a plnohodnotná.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

S našimi nápady se stanete královnou kuchyně, zároveň ale můžete vše připravit klidně i na poslední chvíli. Navíc se recepty inspirují chutěmi a barvami léta, a tak vás ve vzpomínkách přenesou do letních měsíců.

Jak šetřit čas při vaření

  1. Zapojte celou rodinu! Víc rukou znamená rychlejší přípravu! Se spoustou věcí mohou pomoci i ti nejmenší.
  2. Sepište si jídelníček! Sestavte si týdenní plán vaření. Vždy v neděli si sedněte a vymyslete, co budete celý týden kuchtit. Zjednoduší a zefektivní vám to nákupy, navíc také snadno naplánujete vyváženou stravu, ve které nebudou chybět žádné podstatné složky.
  3. Minimalizujte prostoje! Přečtěte si důkladně recept a promyslete, co kdy budete dělat. Zatímco se vaří voda, krájejte zeleninu anebo připravujte dezert, prostoje využijte k úklidu kuchyně… Neplýtvejte časem!
  4. Poslouchejte! Máte-li home-office a znervózňuje vás, že vařením ukrajujete z pracovního času, své svědomí uklidněte například tím, že při přípravě jídla budete poslouchat profesně přínosný podcast či audioknihu, můžete také při míchání u plotny vyřizovat telefonáty… Anebo si aspoň pusťte svižnou hudbu, práce vám půjde rychleji od ruky!

Spaghetti alla carbonara se sýrem burrata

Uvařte 360 g špaget. Mezitím na velké pánvi opečte 100 g guanciale nakrájeného na kostičky. Sýr burrata nakrájejte na větší kousky. V míse vidličkou vyšlehejte 2 vejce a jeden žloutek spolu se 40 g nastrouhaného pecorina. Přidejte trochu černého, čerstvě namletého pepře. Slijte uvařené špagety a přendejte je na pánev ke guanciale. Dobře promíchejte, sundejte z plotny a přidejte rozšlehaná vejce, rychle promíchejte. Přidejte kousky burraty, včetně jejího vnitřku, a servírujte na talíře. Ozdobit můžete pár lístky šalvěje osmahnutými předem na pánvi.

Omeleta s luštěninou a cibulí

Nakrájejte na kostičky dvě loupaná rajčata a ochuťte je solí, pepřem a trochou oleje. V míse vyšlehejte 5 vajec, přidejte 250 g uvařených luštěnin, 50 g nastrouhaného sýru (např. Gran Moravia), jednu najemno nakrájenou cibuli a připravená rajčata. Dle chuti osolte a opepřete a směs nalijte do vymazané pánve a na mírném žáru pod pokličkou vařte asi 10 minut. Omeletu otočte a nechte další asi dvě minuty dodělat. Podávejte ji nakrájenou na větší kousky a ozdobenou nastrouhanou citronovou kůrou (z citronů bez chemického ošetření).

Bleskurychlá pizza

Tuto rychlou pizzu si mohou připravit i samy děti. Jejím základem je italská pšeničná placka piadina. Můžete si ji dát nejen na oběd, ale je také skvělou variantou teplé večeře, která není nijak složitá ani na přípravu, ani na čas. A navíc je pizza u dětí vždy sázkou na jistotu.

Budete potřebovat pšeničné placky piadiny, rajčatovou passatu. Na obložení pizzy: sýry, uzeniny, čerstvou i nakládanou zeleninu apod. Nejprve s dětmi nachystejte všechny ingredience, které mají na pizze rády. Zapněte troubu na 180 °C, v případě použití horkého vzduchu bude stačit 160 °C. A nyní již nechte prostor dětem. Piadinu položte na plech vystlaný pečicím papírem, pomocí lžíce na ni rovnoměrně rozetřete rajčatovou passatu a poté již jen doplňte vším, co máte rádi. Nejjednodušší je varianta se sýrem a italskou dušenou šunkou prosciutto cotto, piadinu ale můžete obložit mnohem více ingrediencemi.

Některé děti zase naopak ocení ochucení pouze rajčatovou passatou. Dejte péci do předem rozehřáté trouby asi na 8 minut a máte hotovo.

Zdroj: TZ Gran Moravia

Autor článku: Lenka Šmídová