Výživový poradce Lukáš Vrána připravil několik jednoduchých svěžích receptů, které vašemu jídlem unavenému tělu rozhodně prospějí. Jsou plné čerstvých bylinek a asijských chutí, jednoduše si je zamilujete a jistě si najdou místo ve vašem stálém jídelníčku, ať už vyznáváte zdravý životní styl, nebo se dokonce snažíte shodit nějaký ten kilogram navíc.
Lehká asijská polévka pro zahřátí
„Tvrzení, že polévka je základ, rozhodně nepatří do dob dávno minulých. Ať už hlavnímu jídlu předchází nebo jej zastupuje v podobě lehkého chodu, dokáže tato polévka i díky vhodné kombinaci surovin a čerstvým chilli papričkám nastartovat trávení a podpořit tak úsilí při redukci tělesné hmotnosti,“ vysvětluje Lukáš Vrána s tím, že jedna porce má pouhých 165 kcal a hodí se tak jako lehké jídlo pro příznivce zdravého životního stylu.
Suroviny pro 2 porce:
- 140 g kuřecích prsou
- 800 ml vody
- 200 g asijské zeleninové směsi (mražené)
- 1 pórek
- Hrst sušených hub (žampiony, shitake)
- Čerstvá chilli paprička
- Sójová omáčka
- Oblíbené asijské koření dle chuti
Postup: Kuřecí prsa očistíme, nakrájíme na kousky a společně s houbami dáme do hrnce. Zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu.
Než se polévka začne vařit, očistíme pórek, podélně přepůlíme a rozdělíme na 5 cm dlouhé kusy, které rozkrájíme na tenké nudličky.
Do horkého vývaru přidáme zeleninu a nakrájený pórek, vše dochutíme kořením, chilli papričkou a přivedeme k mírnému varu, který udržujeme dalších 15 minut.
Jakmile maso změkne, přimícháme sójovou omáčku a hotovou polévku krátce prohřejeme.
Shirataki rýže s krůtími prsy a zeleninou
Celých 65-80 % hmotnosti syrové rýže představují sacharidy ve formě škrobu. Pokud máte rýži rádi, ale vyhýbáte se jí právě z tohoto důvodu, vyzkoušejte recept Lukáše Vrány. Shirataki rýže chutná skvěle a v kombinaci s krůtím a zeleninou nepoznáte chuťový rozdíl od rýže klasické.
Suroviny pro 2 porce:
- 320 g krůtích prsou
- 200 g shirataki rýže
- 200 g asijské zeleninové směsi
- Koření dle chuti (bez glutamanu a soli)
Postup: Krůtí prsa očistíme a nakrájíme na kousky. Vložíme na pánev a přidáme vybrané koření. Jakmile se maso zatáhne, přidáme zeleninu a společně dusíme doměkka přibližně 7 minut. Slijeme nálev z konjakové rýže a rýži propláchneme pod tekoucí vodou. Po promytí je necháme minutu prohřát ve vroucí vodě. Rýži přimícháme do masové směsi se zeleninou a necháme pod pokličkou chvíli odpočinout, aby se chutě propojily.
„Čínské nudle“ shirataki
Přestože má klasické „čínské nudle“ stále mnoho lidí spojené především se stánky rychlého občerstvení, dají se připravit velmi zdravě, a pokud sáhnete po konjakových těstovinách, tak i dietně. V úpravě Lukáše Vrány jsou dokonce vhodné i pro vegany!
Suroviny pro 2 porce:
- 200 g konjakových nudlí
- 100 g vařeného sójového masa
- 100 g mražené zeleniny na čínský způsob
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 3 lžíce sójové omáčky
Postup: Slijeme nálev z konjakových nudlí a propláchneme je pod tekoucí vodou. Po promytí je necháme minutu prohřát ve vroucí vodě, scedíme. Zázvor nastrouháme nahrubo a krátce orestujeme na pánvi. Přidáme zeleninovou směs a vařené sójové maso. Vše zakápneme sójovou omáčkou a společně opékáme, dokud není zelenina měkká. Vmícháme připravené nudle, společně prohřejeme a podáváme.
Zdroj: TZ Cambridge Weight Plan