Každý, kdo se někdy rozhodl vařit či péct bez lepku, jistě ví, jak těžké je nejen neustále vymýšlet recepty, kde by se lepek nevyskytoval, ale také hledat nové a nové ingredience. Chybí nové nápady i vám? Máme pro vás pořádnou dávku inspirace!
Slané i sladké pochoutky
Klasická mouka je součástí spousty receptů. Čím ji nahradit, když se snažíte nebo musíte vyhnout lepku? Nejčastěji se zmiňuje ovesná, kukuřičná, čiroková, amarantová, kokosová nebo jablečná mouka. Bezlepkové jsou ale například i jáhlová, cizrnová nebo rýžová mouka.
A právě ze třech posledních jmenovaných přinášíme recepty na bezlepkové dobroty, kterými určitě potěšíte nejen velké, ale i malé strávníky.
Který recept vyzkoušíte jako první?
Oříškové muffiny
Suroviny
- 140 g jáhlové hladké mouky,
- 50 g lískových oříšků,
- 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva bez lepku,
- 1/2 lžičky jedlé sody,
- 2 vejce,
- 90 g třtinového cukru,
- 60 g slunečnicového oleje,
- 3 lžíce citrónové šťávy
Postup
Lískové oříšky si nadrtíme na malé kousky. Troubu si předehřejeme na 200 °C. V jedné míse si smícháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, oříšky a špetku soli a pořádně promícháme. Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky vyšleháme do sněhu a ke žloutkům přidáme olej, cukr a citrónovou šťávu. Směs se žloutky také vyšleháme a přidáme do ní postupně sypkou směs. Nakonec opatrně vmícháme ke zbytku těsta bílkový sníh. Naplníme muffinové košíčky a pečeme asi 20 minut. Vychladlé muffiny můžeme zdobit jogurtem, tvarohem nebo vyšlehanou smetanou a dozdobit oříšky.
Brownies z cizrnové mouky
Suroviny
- 85 g cizrnové hladké mouky,
- 120 g másla,
- 60 g 85% čokolády nebo jiné vysokoprocentní čokolády,
- 3 vejce,
- 175 g moučkového cukru,
- špetka soli,
- 1/2 sáčku vanilinového cukru,
- 25 g kakaa holandského typu,
- 2 čajové lžičky oříškového krému dle chuti
Postup
Nejprve si ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu a promícháme s máslem. Potom odstavíme a necháme chvilku chladnout. Mezitím si stranou v míse smícháme všechny sypké suroviny – moučkový cukr, sůl, kakao, mouku a vanilinový cukr. Po zchladnutí do čokolády přimícháme vejce. Celou tekutou směs poté za stálého míchání vlijeme do sypké a pořádně rozmícháme. Těsto nalijeme do menší, vymazané a (bezlepkovou moukou) vysypané formy. Potřeme oříškovým krémem a dozdobíme dle chuti a preferencí (např. můžeme posypat mléčnými čokoládovými kousky, ořechy, kokosem aj.) Pečeme v troubě na 180 stupňů cca 20 min. Těsto by mělo být po zkoušce špejlí na kraji úplně propečené a uvnitř muffinu vláčné.
Krekry z rýžové mouky
Suroviny
- 150 g rýžové hladké mouky,
- 120 g vody,
- 10 g olivového oleje,
- sůl dle chuti,
- koření dle chuti
Postup
Nejprve smícháme mouku a špetku soli. Opatrně a postupně vmícháváme vodu a olivový olej. Vytvoříme nelepivé těsto, které si můžeme rozdělit na díly, podle toho, jaké chceme příchutě (např. mletá paprika, oregano, sezamová semínka…). Koření do těsta znovu zapracujeme a rozválíme. Z těsta si vykrojíme čtverečky a propícháme vidličkou. Pečeme v troubě na pečícím papíru na 200 stupňů, cca 20 minut.
Ideální jsou jako jedlá lžička k pomazánkám či dipům, nebo slanému talíři.
Slané palačinky z cizrnové mouky
Suroviny
- 100 g cizrnové hladké mouky,
- 1 x vejce,
- 10 g olivového oleje,
- 1 lžička soli,
- 125 ml vody
Postup:
Všechny suroviny ručně smícháme a těsto necháme 20 minut odstát. Potom vše ještě jednou promícháme a smažíme na olivovém oleji, jako klasické palačinky. Placky se dají použít i jako wrapy, pokud se podaří připravit je tenoučké. Výborné jsou například jako doplněk anglické snídaně.
Gnocchi z jáhlové mouky
Suroviny
- 175 g jáhlové hladké mouky,
- 500 g moučných brambor,
- 1 vejce,
- špetka soli,
- krupička na pomoučnění
Postup
Nejprve oloupeme 500 g moučných brambor a dáme je vařit v osolené vody do měkka. Necháme je úplně vychladnout a potom je rozmačkáme vidličkou. Na vál si vysypeme 175 g jáhlové mouky a do ní dáme brambory, přidáme 1 rozšlehané vejce a vše zpracujeme v hladké těsto. Těsto by se nemělo hnětat moc dlouho, aby zůstalo vláčné a nadýchané. Z těsta vyválíme válečky, které neřežeme na cca 1,5 cm široké špalíčky. Ty posypeme krupičkou a vidličkou je lehce stlačíme. Připravené gnocchi necháme chvilku proschnout na utěrce a následně je vložíme do vroucí vody. Jakmile vyplavou na hladinu, ihned je vyndáváme z vody. Můžeme servírovat naslano, ale výborné jsou rovněž na sladko například s jahodovým přelivem.
Zdroj: TZ Labeta