Lukáš, který je zároveň školitelem komplexního redukčního programu, oblíbeného i mezi celebritami, osobně sestavil nutričně hodnotná jídla, která nejen, že výborně chutnají, ale také dodají tělu potřebné živiny a vitaminy.
Recepty jsou zvoleny tak, aby jejich příprava zabrala co nejméně času. Recepty jsou vhodné jak pro ty, kteří chtějí zhubnout, tak i pro milovníky zdravého životního stylu, kteří hledají inspiraci na chutná jídla.
Jak Lukáš Vrána pro Hobbykuk.cz vysvětluje: „Vybrat si jídlo, které splní vaše aktuální požadavky na obsah energie a živin, uspokojí vaše chutě, vyhoví vašim stravovacím návykům nebo omezením a které navíc zrovna budete mít čas připravit, nebývá vždy snadné. Proto jsme se rozhodli sestavit seznam receptů, které si může jednoduše a rychle připravit každý z nás.“ Tak jdeme na to!
Rybí špíz s nudlemi shirataki
Většinu ryb můžeme připravit velmi nenáročným způsobem. Rybí špíz patří k méně obvyklým, o to však zajímavějším receptům. Je rychlý a chutný, navíc láká k ochutnávce i svým vzhledem – zkuste někoho překvapit. 2 porce/10 min příprava/ 15 min vaření
Suroviny:
- 200 g filetů z mořského vlka
- či jiné netučné ryby
- 200 g konjakových nudlí
- 1 hrst čerstvého
- baby špenátu (50 g)
- 2 jarní cibulky (50 g)
- 1 stroužek česneku
- 1 citrón
- čerstvě mletý černý pepř
- špetka soli
- drcené sušené chilli dle chuti
- 2 lžičky sezamového semínka
- 1⁄2 lžičky drceného římského
- kmínu
- 4 větvičky čerstvého oregana
Postup:
- Filety zbavíme kůže, osolíme a nakrájíme na kousky, které půjdou navléknout na jehlu. V misce smícháme sezam, drcený římský kmín, chilli a nasekané lístky oregana. Omyjeme citrón a nakrájíme ho na tenké plátky.
- Na jehlu nebo špejli střídavě napichujeme kousky ryby a citrónu. Hotové špízy posypeme připravenou směsí a ogrilujeme.
- Na pánvi lehce orestujeme nakrájenou cibulku, česnek a poté přidáme pokrájený špenát.
- Nudle připravíme dle základního postupu na straně 38 a po slití vody je smícháme se špenátem.
- Umístíme na talíř a navrch servírujeme špíz.
TIP: Místo mořského vlka můžete použít i jinou netučnou rybu, například aljašskou tresku, halibuta, okouna nebo candáta.
Žampiony zapečené s tvarůžky
4 porce/5 min příprava/30 min pečení
Suroviny:
- 600 g větších žampionů
- 200 g olomouckých tvarůžků
- čerstvá pažitka
Postup:
- Žampiony očistíme a odřízneme nohy. Loupat kloboučky není třeba.
- Nohy nakrájíme společně s tvarůžky na menší kousky. Smícháme s nasekanou pažitkou (část si ponecháme na ozdobu) a vzniklou směsí naplníme kloboučky žampionů.
- Plech vyložíme pečicím papírem a žampiony na něj rovnoměrně rozmístíme.
- Vložíme do trouby a pečeme přibližně 30 minut při teplotě 170 °C, dokud žampiony nezměknou a povrch náplně nezezlátne.
- Rozdělíme na čtyři porce, posypeme zbývající pažitkou a podáváme.
Brokolicové muffiny se šunkou a vejcem
V české kuchyni se brokolice zabydlela až ve 20. století. Je bohatá na draslík, vitamin C a sirné sloučeniny, u nichž se prokázalo preventivní působení proti rakovině. A v kombinaci se šunkou a vejcem navíc skvěle chutná.
6 porcí/15 min příprava/20 min pečení
Suroviny:
- 1 brokolice (500 g)
- 100 g libové vepřové šunky (ideálně 6 plátků)
- 6 vajec
- čerstvě mletý černý pepř
- špetka soli
Postup:
- Brokolici očistíme, zbavíme dřevnatých částí, důkladně propláchneme teplou vodou a rozdělenou na růžičky uvaříme v osolené vodě doměkka – kupovanou nejlépe kolem 15 minut v páře (případně 10 minut ve vodě), brokolici čerstvě sklizenou z vlastní zahrádky přibližně poloviční čas. Slijeme ji a vidličkou rozmačkáme na malé kousky.
- Přichystáme si formičky na muffiny – musí být tak velké, aby se do nich kromě brokolice vešlo i vejce. Každou formičku vyložíme plátkem šunky, přidáme brokolici a vytvoříme jamku. Do jamky vyklepneme celé vejce.
- Povrch každého muffinu dle chuti opepříme, umístíme na plech a vložíme do trouby. Pečeme při teplotě 180 – 200 °C přibližně 20 minut. Muffiny jsou hotové, jakmile vejce dosáhne konzistence „volského oka“.
TIP: Rozhodnete-li se připravit větší množství najednou, můžete šunku rozkrájet na kostičky, smíchat s brokolicí a vejci. Místo ve formičkách jídlo upečete na plechu vyloženém pečicím papírem a následně rozkrájíte na jednotlivé porce
Ing. Lukáš Vrána je výživový poradce programu The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan