Vyrábíme, 1. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Místo namasté raději opakují hladce obrace, jógamatku u nich doma vystřídaly jehlice, štětce nebo modelovací hmoty. Na Instagramu dřív sdíleli fotky avokádového toastu, dnes se spíš pochlubí vlastnoručně vyrobenou dečkou. I tak může vypadat život dnešních třicátníků, kteří se ve svém volnu stále častěji zabavují ručními pracemi tak, jako to dělaly jejich babičky.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Generace mileniálů (tedy lidí narozených od osmdesátých let minulého století až do roku 2000) se ráda vrací ke kořenům hned z několika důvodů. Jsou to často lidé, kteří často pracují s počítačem, živí je abstraktní práce a jsou zvyklí být neustále online a dostupní. Takže je logicky velmi láká představa, že na chvíli odloží počítač nebo mobil a vlastníma rukama vytvoří něco hmatatelného. Něco, při čem se fyzicky unaví, co je bude stát úsilí. Zároveň však dokáží velmi dobře využít technologie, aby se rukodělným dovednostem naučili.

Mileniálové už dávno nejsou party boys a girls. Dospívají do lidí, kteří mají rodinu a chtějí s ní trávit čas. I proto si hledají koníčky, které mohou doma nejen provozovat, ale také se mohou dovednosti pohodlně a časově efektivně naučit. Proto jsou u dnešních třicátníků tolik oblíbené tvořivé video kurzy a workshopy,“ vysvětluje specialista vzdělávání Pavel Fara z platformy online kurzů.

Velkou měrou k tomuto trendu přispěla i pandemie COVID-19, kvůli které mnoho lidí zůstalo doma na home office. Najednou nebylo kam jít po práci, absence společenského, kulturního i sportovního života obrátila lidem pozornost k přírodě nebo k právě k jejich domovům. Lidé tak sáhli po pletacích jehlicích, šicích strojích nebo pastelkách a pustili se do tvoření. Z většiny jako způsob, jak zabít nudu, částečně také z důvodu ekonomické nejistoty nebo z obdivu k hodnotám udržitelnosti a šetrného způsobu života.

Skvělá terapie

Že to bylo rozhodnutí více než moudré, dokazuje například studie publikovaná v odborném časopise o poruchách příjmu potravy. Zkoumala pacientky s anorexií, které jako součást léčby absolvovaly kurz pletení. 74 % z nich uvedlo, že se díky této aktivitě cítily mnohem klidnější a vyrovnanější. Také jim uvolnění způsobené pletením pomohlo zmírnit pocity strachu.

K podobnému zjištění dospěla i anglická terapeutka Betsan Corkhill, která vyzpovídala více než 3 500 fanoušků pletení. Více než polovina respondentů uvedla, že se při pletení cítili velmi šťastní. Mnozí také řekli, že pletli výhradně pro účely relaxace, uvolnění stresu a pocitu kreativity. Svým výzkumem potvrdila, že pletení a ruční práce všeobecně mají prokazatelné antistresové a terapeutické účinky a zlepšují psychickou pohodu.

Trénink v soustředění

Pozitivním vlivem na duši však benefity ručních prací zdaleka nekončí. „Korálkování, tečkování mandal nebo třeba paličkování jsou činnosti založené na opakování a zdokonalování se. Díky nim můžete trénovat koncentraci a učit svou mysl, aby vypnula a neodbíhala k jiným myšlenkám. Soustředění je velmi cenná schopnost v dnešní době multitaskingu a permanentního rozptýlení v podobě médií, sociálních sítí nebo chytrých telefonů,“ vysvětluje Pavel Fara.

Své schopnosti můžete zdokonalit třeba na kurzu tvoření z pryskyřice, které se pomalu, ale jistě stává hitem letošního roku. Naučíte se vyrábět šperky, podtácky, přívěšky nebo záložky, ve kterých si do pryskyřice zalijete třeba vylisovaný květ nebo kapradí. „Při práci s pryskyřicí je možné udělat spoustu chyb, které výsledný výrobek pokazí. Stačí znát správný postup a vaše výrobky budou dokonalé hned na první pokus,“ láká Janka Horáčková, která se tvorbě z pryskyřice věnuje a také ji učí v online kurzech.

Dárek od srdce

Jak pravil klasik, největší radost udělá takový dárek, který člověk vyrobí sám pro toho druhého z lásky. Ruční práce tak přinesou plody nejen vaší duši a hlavě, ale i vašim blízkým, které jistě takový unikátní dárek s příběhem potěší.

Hotovým výsledkem se zároveň můžete pochlubit na sociálních sítích pod hashtagem například #rucniprace, #rucnivyroba nebo #vyrobenoslaskou, kterými jsou označeny již statisíce příspěvků. Vaše dílo na sociálních sítích mezi fotkami z dovolených, snímky jídel a dětí určitě krásně vynikne. Navíc se jeho sdílením připojíte ke komunitě rukodělných fanoušků. Možná vás překvapí, kolik jiných lidí pracuje například s pryskyřicí a potýká se se stejnými výzvami jako vy. Díky komunitě pak snadno získáte radu, zpětnou vazbu a samozřejmě i pochvalu za dobře odvedenou práci.

Zdroj: TZ KurzyProRadost.cz

Štítky: diy

Autor článku: Petra Chmelová