Vyrábíme, 6. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Koupat se s bylinkami vůbec není špatná věc. A zvláště když jsou v kombinaci s himalájskou solí! Které rostliny vás omladí a čím lze léčit akné nebo kožní vyrážky?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Horká vana? Tak tu si po náročném pracovním odpoledni rád dopřeje kdekdo. Když se k tomu ještě pustí relaxační hudba, popřípadě nalije sklenka vína, je to relax „jako malovaný“. Co ale tento druh odpočinku povznést na ještě vyšší úroveň s pomocí vlastnoručně vyrobené koupelové soli? Pokud vám to zní jako dobrý nápad, čtěte dál.

Správná příprava jako alfa i omega úspěchu

Velmi důležitým krokem je výběr vhodné soli. Která je ta pravá? Pro vaše účely se hodí dva plné šálky té z Mrtvého moře nebo růžové, tedy himalájské. Zatímco první jmenovaná je úspěšná při léčbě dýchacích potíží nebo bolestí pohybového aparátu, druhá zase sklízí úspěchy v případě astmatu i alergií. Teď už jen zbývá porozhlédnout se po sušené bylince, jejíž deset gramů vmícháte do „slaného základu“. Přidat můžete také pár kapek esenciálního oleje. Inspirací vám mohou být následující tipy.

Levandule, voňavý omlazovač

O fialové rostlince pocházející z Persie je známo, že vykazuje antioxidační schopnosti, tudíž bojuje proti negativním účinkům znečišťujících látek, zatímco normalizuje pH pleti. Je tedy spolehlivým detoxikačním prostředkem, jenž nejenže zbaví kůži toxinů, ale zároveň pozitivně ovlivní regeneraci buněk, zpomalí biologický proces stárnutí a omezí tvorbu vrásek. Dlužno dodat, že levandule navíc uklidní pocuchané nervy a podpoří klidný spánek.

Tymián, nepřítel akné

Tymián obecný je od dob dávno minulých označován jako penicilin chudých. Tuto přezdívku si vysloužil právem, jelikož působí silně protizánětlivě a antisepticky, čímž urychluje rekonvalescenci mnoha neduhů. Tento přírodní poklad má však co mluvit i do zlepšování zevnějšku, což potvrzují také odborníci. Ti se na základě četných studií domnívají, že účinky tymiánu jsou srovnatelné s běžně předepisovanými krémy proti akné. Aromatické „medicíně“ nelze upřít ani to, že poskytuje výživu i hydrataci, čímž prokazatelně zlepšuje kvalitu pokožky.

Heřmánek zatočí s vyrážkami

Heřmánek neboli kamilka či rumánek, alespoň tedy podle lidového názvosloví, je oblíbenou bylinkou. A není se co divit! Může se pochlubit obsaženými antibakteriálními, antisvědivými a antialergickými složkami, proto je doporučován na vyrážky a ekzémy. Sluší se dodat, že heřmánek funguje také jako urychlovač růstu vlasů, ochránce před nepříznivými vnějšími vlivy i zprostředkovatel lesku.

Autorský článek

Další info: How To Make Bath Salts; 17 DIY Bath Salts | Bath Salt Recipe

Štítky: diy , vánoce

Autor článku: Petra Chmelová