V hlavní roli špalda
Vánoční cukroví je obvykle plné bílé mouky, cukru a často i nepříliš kvalitních tuků.
„Pokud chcete vyzkoušet zdravější variantu nebo fandíte zdravému životnímu stylu, vyzkoušejte cukroví ze špaldová mouky. Špalda je cenným zdrojem nenasycených tuků, vitamínů a minerálních látek (železo, selen, zinek, hořčík a další). Obsahuje také poměrně velké množství bílkovin a vlákniny. Je lehce stravitelná, nezpůsobuje trávicí obtíže a hlavně sacharidy špaldové mouky se do našeho těla vstřebávají postupně a nezatěžují tak slinivku. Je to prastará potravina našich babiček, která začíná být znovu moderní,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně poradenských center pro výživu Naturhouse.
Zajímavost: Výbornou alternativou je přirozeně bezlepková mandlová mouka, která obsahuje značné množství vitamínu E, železo, riboflavin, vápník, draslík a hořčík.
Linecké cukroví ze špaldové mouky
Ingredience:
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 130 g hladké špaldové mouky
- 200 g mandlové mouky
- 120 g másla pokojové teploty
- 120 ml javorového sirupu
- kůra z 1 bio citronu
- domácí marmeláda dle chuti
Postup: Nejprve smíchejte hladkou i celozrnnou mouku společně s moukou mandlovou. Poté přidejte nastrouhanou kůru z bio citronu, máslo a javorový sirup. Vypracujte těsto, které nechte odležet nejlépe do druhého dne v lednici. Odpočinuté těsto vyválejte (mezi dvěma pečicími papíry, těsto se lehce lepí) a vykrajujte oblíbené tvary, které dejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 160 stupních 4–6 minut. Pak vytáhněte z trouby a jakmile linecké vychladne, slepte ho oblíbenou marmeládou.
Není tuk jako tuk
Tuk se dá v mnoha vánočních receptech nahradit jemně mletými ořechy, kvalitním olivovým olejem či různými druhy semínek, jako jsou chia semínka, slunečnicová a konopná semínka. „Kvalitní olej a oříšky dodají tělu zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny, omega-3 a omega-9 a vitamín E,“ dává svůj tip na zdravější ingredience při pečení cukroví Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita.
Zajímavost: Konopné semínko je bohatým zdrojem bílkovin, které se skládají z 20 aminokyselin, z toho 8 esenciálních. Bohaté je i zastoupení vitamínů A, C a vitamínů skupiny B. Z minerálních látek jsou to vápník, zinek, hořčík, železo, draslík, jód a další.
Kokosové rafaelky s konopným a chia semínkem
Ingredience:
- ¾ šálku kokosové mouky či jemně mletého kokosu
- 2 až 3 lžičky javorového sirupu nebo medu
- 1 lžíce kokosového cukru
- 2 lžíce vody
- 3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
- 2 lžičky drceného konopného semínka
- 1 lžička chia semínek
- 10 až 12 menších loupaných mandlí
Postup: Ve větší míse smíchejte všechny ingredience kromě mandlí, až vznikne kompaktní těsto. Pokud by bylo příliš suché, přidejte ještě trochu vody. Tvořte kuličky, do kterých vložte loupané mandle. Kuličky vychlaďte v ledničce, aby kokosový olej dobře ztuhl a kuličky zpevnil.
Jak osladit cukroví?
Ačkoliv není důvod se konzumace cukru bát, naopak zdravé cukry jsou pro lidské tělo důležitým a zároveň nejrychlejším zdrojem energie, s denní konzumací bychom to neměli přehánět.
„Zkuste při pečení sladit co nejméně nebo použijte zdravou alternativu. Oslaďte cukroví kvalitním medem nebo použijte k doslazení datle či sušené meruňky,“ radí Věra Burešová.
Zajímavost: Datle jsou dobrým zdrojem antioxidantů a vlákniny. Sušené meruňky jsou pro změnu bohaté na hořčík, který je nezbytný pro správnou činnost srdce a svalstva.
Špaldovo-medové perníčky
Ingredience:
- 300 g hladké špaldové mouky
- 100 g medu
- 60 g másla
- 2 vejce
- 1 vejce na potření
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 3 čajové lžičky perníkového koření
Postup: Nejprve smíchejte špaldovou mouku, jedlou sodu a perníkové koření. Poté k sypké směsi přidejte máslo pokojové teploty, med a vejce. Vypracujte těsto, které nechejte v lednici nejlépe do druhého dne odležet. Pak ho vyválejte a vykrajujte perníčky. Než je dáte do trouby, potřete je rozšlehaným vejcem. Pečte při 150 stupních cca 5 minut.
Na kvalitě záleží
Na závěr jedna univerzální, zato klíčová rada – aby bylo cukroví co nejzdravější, vybírejte co nejkvalitnější suroviny. A to platí i u běžného vaření. „Na druhou stranu je však potřeba si uvědomit, že i jídlo z kvalitních surovin, obsahuje kalorie. Dávejte si pozor na množství, které zkonzumujete,“ varuje Michaela Ryglová.
Čokoládové kuličky obalené v kokosu
Ingredience (20 ks):
- 100 g mletých rozinek
- 100 g slunečnicových semínek
- 100 g 80% čokolády
- kokos na obalení kuliček
Postup: Rozinky a semínka pomelte, přidejte k rozpuštěné čokoládě a smíchejte. Malou lžičkou nabírejte, obalte v kokosu a vytvarujte do kuličky.
Zdroj: TZ Naturhouse + TZ Bonavita