Vyrábíme, 18. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Vánoce se bez voňavého cukroví neobejdou. Jenže tradiční české cukroví není zrovna vzorem zdravé stravy. Pokud se nechcete cukroví vzdát, ale zároveň nechcete přes svátky hřešit, vyzkoušejte zdravější varianty cukroví.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

V hlavní roli špalda

Vánoční cukroví je obvykle plné bílé mouky, cukru a často i nepříliš kvalitních tuků.

„Pokud chcete vyzkoušet zdravější variantu nebo fandíte zdravému životnímu stylu, vyzkoušejte cukroví ze špaldová mouky. Špalda je cenným zdrojem nenasycených tuků, vitamínů a minerálních látek (železo, selen, zinek, hořčík a další). Obsahuje také poměrně velké množství bílkovin a vlákniny. Je lehce stravitelná, nezpůsobuje trávicí obtíže a hlavně sacharidy špaldové mouky se do našeho těla  vstřebávají postupně a nezatěžují tak slinivku. Je to prastará potravina našich babiček, která začíná být znovu moderní,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně poradenských center pro výživu Naturhouse.

Zajímavost: Výbornou alternativou je přirozeně bezlepková mandlová mouka, která obsahuje značné množství vitamínu E, železo, riboflavin, vápník, draslík a hořčík.

Linecké cukroví ze špaldové mouky

Ingredience:

  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 130 g hladké špaldové mouky
  • 200 g mandlové mouky
  • 120 g másla pokojové teploty
  • 120 ml javorového sirupu
  • kůra z 1 bio citronu
  • domácí marmeláda dle chuti

Postup: Nejprve smíchejte hladkou i celozrnnou mouku společně s moukou mandlovou. Poté přidejte nastrouhanou kůru z bio citronu, máslo a javorový sirup. Vypracujte těsto, které nechte odležet nejlépe do druhého dne v lednici. Odpočinuté těsto vyválejte (mezi dvěma pečicími papíry, těsto se lehce lepí) a vykrajujte oblíbené tvary, které dejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 160 stupních 4–6 minut. Pak vytáhněte z trouby a jakmile linecké vychladne, slepte ho oblíbenou marmeládou.

Není tuk jako tuk

Tuk se dá v mnoha vánočních receptech nahradit jemně mletými ořechy, kvalitním olivovým olejem či různými druhy semínek, jako jsou chia semínka, slunečnicová a konopná semínka. „Kvalitní olej a oříšky dodají tělu zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny, omega-3 a omega-9 a vitamín E,“ dává svůj tip na zdravější ingredience při pečení cukroví Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita.

Zajímavost: Konopné semínko je bohatým zdrojem bílkovin, které se skládají z 20 aminokyselin, z toho 8 esenciálních. Bohaté je i zastoupení vitamínů A, C a vitamínů skupiny B. Z minerálních látek jsou to vápník, zinek, hořčík, železo, draslík, jód a další.

Kokosové rafaelky s konopným a chia semínkem

Ingredience:

  • ¾ šálku kokosové mouky či jemně mletého kokosu
  • 2 až 3 lžičky javorového sirupu nebo medu
  • 1 lžíce kokosového cukru
  • 2 lžíce vody
  • 3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • 2 lžičky drceného konopného semínka
  • 1 lžička chia semínek
  • 10 až 12 menších loupaných mandlí

Postup: Ve větší míse smíchejte všechny ingredience kromě mandlí, až vznikne kompaktní těsto. Pokud by bylo příliš suché, přidejte ještě trochu vody. Tvořte kuličky, do kterých vložte loupané mandle. Kuličky vychlaďte v ledničce, aby kokosový olej dobře ztuhl a kuličky zpevnil.

Jak osladit cukroví?

Ačkoliv není důvod se konzumace cukru bát, naopak zdravé cukry jsou pro lidské tělo důležitým a zároveň nejrychlejším zdrojem energie, s denní konzumací bychom to neměli přehánět.

Zkuste při pečení sladit co nejméně nebo použijte zdravou alternativu. Oslaďte cukroví kvalitním medem nebo použijte k doslazení datle či sušené meruňky,“ radí Věra Burešová.

Zajímavost: Datle jsou dobrým zdrojem antioxidantů a vlákniny. Sušené meruňky jsou pro změnu bohaté na hořčík, který je nezbytný pro správnou činnost srdce a svalstva.

Špaldovo-medové perníčky

Ingredience:

  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 100 g medu
  • 60 g másla
  • 2 vejce
  • 1 vejce na potření
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 3 čajové lžičky perníkového koření

Postup: Nejprve smíchejte špaldovou mouku, jedlou sodu a perníkové koření. Poté k sypké směsi přidejte máslo pokojové teploty, med a vejce. Vypracujte těsto, které nechejte v lednici nejlépe do druhého dne odležet. Pak ho vyválejte a vykrajujte perníčky. Než je dáte do trouby, potřete je rozšlehaným vejcem. Pečte při 150 stupních cca 5 minut.

Na kvalitě záleží

Na závěr jedna univerzální, zato klíčová rada – aby bylo cukroví co nejzdravější, vybírejte co nejkvalitnější suroviny. A to platí i u běžného vaření. „Na druhou stranu je však potřeba si uvědomit, že i jídlo z kvalitních surovin, obsahuje kalorie. Dávejte si pozor na množství, které zkonzumujete,“ varuje Michaela Ryglová.

Čokoládové kuličky obalené v kokosu

Ingredience (20 ks):

  • 100 g mletých rozinek
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 100 g 80% čokolády
  • kokos na obalení kuliček

Postup: Rozinky a semínka pomelte, přidejte k rozpuštěné čokoládě a smíchejte. Malou lžičkou nabírejte, obalte v kokosu a vytvarujte do kuličky.

Zdroj: TZ Naturhouse + TZ Bonavita

Autor článku: Andrea Veselá