Vyrábíme, 18. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Vánoční přípravy jsou v plné proudu a děti už nedočkavě vyhlížejí Ježíška. Přinášíme vám tip na jednoduché, a hlavně levné tvoření, které zabaví nejen vaše děti. A navíc hotové výrobky využijete jako vánoční dekoraci. Můžete s nimi ozdobit stromeček nebo je použít jako nápadité jmenovky na dárečky. Fantazii se meze nekladou.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Základem našeho tvoření je takzvaný „studený porcelán“. Co si pod tímto pojmem představit? S touhle jednoduchou hmotou pracujete jako s těstem. Nejlépe ji lze přirovnat k bílé keramické hmotě, kterou nemusíte vypalovat. Takže je ideální pro domácí tvoření. Hmota je zcela netoxická, skládá se jen ze tří ingrediencí, a to vody, kukuřičného škrobu a jedlé sody. Pro větší balení jedlé sody si zajděte do drogerie, kde přibližně kilo vyjde přibližně na 60 korun. A jak na to?

Studený porcelán

  • 2 hrnky jedlé sody
  • 1 hrnek kukuřičného škrobu
  • 1 a ¼ hrnku studené vody

Postup

K přípravě hmoty budete potřebovat teflonovou pánev a měchačku nebo stěrku (dřevěná nebo silikonová). Na pánvi si nejprve za studena smícháme všechny tři suroviny.

Dobře promíchejte a začněte pozvolna zahřívat. Hmota začne postupně houstnout, poté pomalu vařte až do doby, než se vám hmota začne odlepovat od pánve a bude kompaktní. V tu chvíli je totiž hotová.

Přendejte ji z pánve na pečicí papír, zabalte a nechte zchladnout. Pokud by vám hmota na pánvi příliš ztvrdla, nic se neděje – je možné ji znovu naředit vodou a opět prohřát do tvárného stavu.

Jakmile je hmota vlažná, můžete s ní začít pracovat. Nejprve ji trochu prohněťte rukama jako těsto. Odeberte si potřebné množství a můžete začít tvořit. Zbytek hmoty můžete zabalit do potravinářské folie a nechat na později. Zabalená vám vydrží i několik dní při pokojové teplotě (nedávejte do lednice!).

Jde se tvořit

Hmotu máte hotovou – a co teď? Asi nejsnadnější způsob je hmotu vyválet na plát o síle cca 3 mm. Hmota se dobře válí na silikonovém vále, případně mezi dvěma kusy potravinové folie. Pomocí tvořítek na cukroví z hmoty vykrajujte různé ozdobné tvary, hvězdičky, andílky, srdíčka, vločky sněhuláky, zkrátka co vás napadne a co máte po ruce. Případně si nezapomeňte udělat dírku ostrou špejlí na provlečení provázku.

Hotové výrobky přendejte na rovný povrch, nejlépe na pečicí plech vyložený pečicím papírem, a nechte vyschnout. Vykrajované ornamenty schnout přibližně 12 hodin při pokojové teplotě. Během sušení se doporučuje výrobky párkrát otočit, aby vysychaly rovnoměrně.

Lze hmotu barvit?

Studený porcelán můžete samozřejmě i obarvit, a to hned dvěma způsoby. První způsob je na začátku do studených přísad přimíchat temperovou barvu podle vašich představ. Nebo nechte těsto bílé a hotové výrobky nechte nabarvit děti. Na studeném porcelánu vám budou dobře držet akrylové barvy.

Tip: Pokud byste chtěli ornamenty různě lepit k sobě, jde to obyčejným lepidlem.

Zdroj: Cold Porcelain for Miniatures

Autor článku: Bára Tomášková; Foto: Shutterstock