Odhodlání začít si vařit zdravá jídla je často nabouráno nedostatkem nápadů na dobroty, které by opravdu skvěle chutnaly. Jistě, internet je plný receptů, ovšem občas je snaha vyznat se v té záplavě vyčerpávající.
Zdravě, rychle, jednoduše
Představujeme vám několik receptů na zdravá a hlavně úžasně chutná jídla, mezi kterými si určitě vyberete a možná vás inspirují k dalšímu vaření. Mimochodem, zjistíte díky nim, že i dezerty mohou být v kolonce „zdravá výživa“ (i když u nich samozřejmě platí, že nic se nesmí přehánět, zvláště pokud chcete zhubnout). Do receptů vybírejte opravdu kvalitní ingredience.
Mimochodem, nemusíte se ani bát, že byste strávili hodiny a hodiny u plotny nebo že byste museli mít kulinářské znalosti rovnající se Zdeňku Pohlreichovi či Gordonovi Ramsaymu! Následující recepty jsou jednoduché a rychlé, takže se bez potíží zvládnete, i když v kuchyni teprve začínáte!
Tak do kterého se pustíte nejdříve?
Veganské enchiladas
Budete potřebovat:
Na náplň
- 200 ml zeleninového vývaru
- 200 g rajčatového protlaku
- 200 g kukuřice
- 200 g nakládaných opečených paprik
- 1 plechovku černých fazolí
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky cibulového prášku
- sůl, pepř
Na omáčku
- 100 g kešu oříšků
- šťávu z 1/2 limetky
- 12 lžic rostlinného mléka
- 1 lžíci lahůdkového droždí
- 1 lžičku kremžské hořčice
- sůl, pepř
+ tortilly, avokádo, chilli, koriandr
Postup: Nejprve si předehřejte troubu na cca 160° a kešu oříšky zalijte horkou vodou. Ve větší míse smíchejte všechny ingredience na náplň tortill, papriky nakrájejte najemno. Do jedné tortilly dejte 2-3 lžíce náplně, smotejte ji a položte do zapékací mísy nebo na plech. Jakmile jsou všechny naplněné, dejte je na 15-20 minut péct. Mezitím přidejte ingredience na omáčku do mísy a mixujte dokud není omáčka hladká. Servírujte s avokádem nakrájeným na proužky a zalijte omáčkou.
Kuřecí curry
Budete potřebovat:
- 500 g kuřecích prsou
- 300 g rýže basmati
- 125 ml bílého jogurtu
- 1 polévkovou lžíci curry
- 1 cibuli
- 1 mrkev
- olivový olej
- sůl
Postup: Nakrájejte kuřecí maso na kostičky. Na pánvi rozpalte olej, přidejte kuřecí kostičky a osmahněte je dozlatova. Mezitím si nakrájejte taky cibuli a mrkev, obojí přidejte na pánvičku a zase nechejte chvíli opékat.
Přisypte curry koření, zamíchejte a přidejte sůl. Takto nechejte dvacet péct 20 minut a kdyby se vám maso nebo zelenina připékali, přidejte pár lžic horké vody. Nakonec přimíchejte bílý jogurt.
Veganské curry
Na 4 porce budete potřebovat:
- 1 plechovku cizrny
- 1 plechovku krájených rajčat
- 1 plechovku kokosového mléka
- 1 žlutou papriku
- 1 červenou papriku
- 1 červenou cibuli
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíci curry koření
- 1 lžičku mletého kmínu
- 1 lžičku koriandru
- 1 lžičku červené papriky
- čerstvý koriandr
- šťávu z 1/2 limetky
- špetku (či dvě) chilli
- kousek zázvoru
- pepř, sůl, olivový olej
+ rýži nebo pitta chléb
Postup: Na olivovém oleji orestujte cibuli, česnek a chilli. Po několika minutách můžete přidat cizrnu a najemno nakrájené papriky. Jakmile paprika změkne, můžete přidat krájená rajčata a kokosové mléko z plechovky a důkladně promíchat. Nechte chvíli povařit a poté přidejte všechno koření a šťávu z limetky dle chuti. Nakonec najemno nakrájejte čerstvý koriandr a vmíchejte do hotového curry. Hotovou směs potom můžete rozmixovat (doporučuji max. 1/3), abyste vytvořili hutnější omáčku. Podávejte s řýží nebo pitta chlebem.
Rizoto s červenou řepou
Budete potřebovat:
- 400 g arborio rýže
- 1 červenou cibuli
- 2 červené řepy
- 1 dcl červeného vína
- 1 l vývaru
- 50 g parmezánu
- 1 lžíci másla
- čerstvý tymián
- olivový olej
- sůl a pepř
Postup: Na olivovém oleji osmažte cibuli a přidejte na proužky nakrájenou červenou řepu. Po chvilce přisypte rýži a orestujte. Jakmile začne jemně syčet, můžete přilít víno a nechat ho téměř odpařit. Poté postupně přilévejte vývar, dokud není rýže uvařená.
Nyní už můžete vypnout plotnu a do rizota přimíchat parmezán, máslo, tymián a dochutit jej solí a pepřem.
Směs s kuskusem
Budete potřebovat:
- 200 g kuskusu
- 300 g horké vody nebo zeleninového vývaru
- sójovou omáčku
- olivový olej
- 1 cuketu
- 2 středně velké mrkve
- 2 střední papriky
- sůl
- pepř
- bazalkové lístky
Postup: Nasypte kuskus do misky, zakápněte olejem a sójovou omáčkou. Přilijte horkou vodu nebo vývar a pořádně zamíchejte. Nechte pár minut odležet.
Smíchejte všechnu zeleninu a nakrájejte ji na menší kousky. Zeleninovou směs přisypte ke kuskusu a zamíchejte. Přidejte pár lístků bazalky, osolte, opepřete a znovu udělejte kolečko olejem. Bazalkou pak hotový pokrm i ozdobte.
Hummus
Budete potřebovat:
- 1 plechovku cizrny (450 g)
- 3 lžičky sezamové pasty Tahini
- 2 lžičky olivového oleje
- šťávu z půlky citronu
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky římského kmínu (mletého)
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- studenou vodu (dle potřeby)
- sůl
- pepř
- petrželku
- mletou papriku
Postup: Cizrnu propláchneme studenou vodou, přilijeme 100 ml studené vody a rozmixujeme ručním mixérem na jemnou kaši. Přidáme citronovou šťávu, olej, tahini, prolisovaný česnek, římský kmín, koriandr, pepř a sůl. Směs dobře promícháme, podle potřeby zředíme ještě trochou studené vody a dochutíme solí. Na ozdobení použijeme petrželku a mletou papriku.
Jako příloha se hodí sezamové tyčinky, sýrové chipsy, nakrájená mrkev nebo okurka.
Veganská čokoládová pěna
Budete potřebovat:
- 200 ml aquafaby (voda z plechovky od cizrny – pozor, aby nebyla cizrna ve slaném nálevu, ten se vám pořádně nenašlehá)
- 150-200 g hořké čokolády
- 70 g moučkového cukru
Postup: Nalejte aquafabu do mísy přes sítko, aby v ní náhodou nebyly kousky cizrny. Našlehejte ji jako sníh a postupně přidávejte cukr. Do 10 minut by měl být sníh připravený a můžete za stálého šlehání přidat rozpuštěnou čokoládu (po rozpuštění chvíli počkejte, měla by mít pokojovou teplotu). Směs se může zdát tekutější, ale po hodině v lednici krásně ztuhne. Na ozdobení můžete přidat ovoce, výborně se k tomu hodí kyselejší lesní plody.
Banánový chléb
Budete potřebovat:
- 3/4 hrnku mandlové mouky
- 1/4 kokosové mouky
- 3-4 kusy banánů
- 3 vejce
- 2 lžíce kokosového oleje
- 3 lžíce kokosového mléka
- 2 lžičky skořice
- 3/4 lžičky sody
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
Postup: Nejprve si troubu si předehřejte na 180 °C. V míse smíchejte mandlovou a kokosovou mouku, sodu, skořici a špetku soli. V druhé míse vyšlehejte vajíčka a přidejte 3 rozmačkané banány, kokosový olej, kokosové mléko a vanilkový extrakt. Obsah z obou misek smíchejte dohromady a vytvořte těsto. Vezměte si pečicí formu na chleba, vymažte ji nebo vyložte pečícím papírem. Směs rovnoměrně rozprostřete do pečicí formy, můžete do něj „vmáčknout“ jeden celý banán. Pečte 50-60 minut.
Domácí Baileys
Budete potřebovat:
- 1 lžičku instantní kávy
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 40 g rozpuštěné čokolády (použijte tu s vysokým obsahem kakaa)
- 300 ml whiskey nebo rumu
- 300 ml smetany ke šlehání
- 700 ml slazeného mléka (salka)
Postup: Stačí dát všechny ingredience do mixéru a 2 minuty mixovat. Směs se krásně našlehá a bude o to jemnější. Hotový mix potom přelejte do lahví a skladujte v lednici maximálně 2 měsíce. Při upíjení pozor, jedná se o kalorickou „bombu“, a tak opatrně…
Zdroj receptů a fotek: Everli