Vyrábíme, 28. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Také jste se rozhodli, že začnete konečně zdravě žít, budete si vařit, třeba i něco zhubnete... Jenže po třech týdnech naplněných kulinářskými pokusy vám začínají docházet nápady a začínáte uvažovat, jestli není zdravé jídlo přece jen opravdu tak nudné, jak se o něm žertuje... My vás rádi přesvědčíme o opaku!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Odhodlání začít si vařit zdravá jídla je často nabouráno nedostatkem nápadů na dobroty, které by opravdu skvěle chutnaly. Jistě, internet je plný receptů, ovšem občas je snaha vyznat se v té záplavě vyčerpávající.

Zdravě, rychle, jednoduše

Představujeme vám několik receptů na zdravá a hlavně úžasně chutná jídla, mezi kterými si určitě vyberete a možná vás inspirují k dalšímu vaření. Mimochodem, zjistíte díky nim, že i dezerty mohou být v kolonce „zdravá výživa“ (i když u nich samozřejmě platí, že nic se nesmí přehánět, zvláště pokud chcete zhubnout). Do receptů vybírejte opravdu kvalitní ingredience.

Mimochodem, nemusíte se ani bát, že byste strávili hodiny a hodiny u plotny nebo že byste museli mít kulinářské znalosti rovnající se Zdeňku Pohlreichovi či Gordonovi Ramsaymu! Následující recepty jsou jednoduché a rychlé, takže se bez potíží zvládnete, i když v kuchyni teprve začínáte!

Tak do kterého se pustíte nejdříve?

Veganské enchiladas

Budete potřebovat:

Na náplň

  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 200 g rajčatového protlaku
  • 200 g kukuřice
  • 200 g nakládaných opečených paprik
  • 1 plechovku černých fazolí
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/2 lžičky cibulového prášku
  • sůl, pepř

Na omáčku

  • 100 g kešu oříšků
  • šťávu z 1/2 limetky
  • 12 lžic rostlinného mléka
  • 1 lžíci lahůdkového droždí
  • 1 lžičku kremžské hořčice
  • sůl, pepř

+ tortilly, avokádo, chilli, koriandr

Postup: Nejprve si předehřejte troubu na cca 160° a kešu oříšky zalijte horkou vodou. Ve větší míse smíchejte všechny ingredience na náplň tortill, papriky nakrájejte najemno. Do jedné tortilly dejte 2-3 lžíce náplně, smotejte ji a položte do zapékací mísy nebo na plech. Jakmile jsou všechny naplněné, dejte je na 15-20 minut péct. Mezitím přidejte ingredience na omáčku do mísy a mixujte dokud není omáčka hladká. Servírujte s avokádem nakrájeným na proužky a zalijte omáčkou.

Kuřecí curry

Kuřecí curry

Budete potřebovat:

  • 500 g kuřecích prsou
  • 300 g rýže basmati
  • 125 ml bílého jogurtu
  • 1 polévkovou lžíci curry
  • 1 cibuli
  • 1 mrkev
  • olivový olej
  • sůl

Postup: Nakrájejte kuřecí maso na kostičky. Na pánvi rozpalte olej, přidejte kuřecí kostičky a osmahněte je dozlatova. Mezitím si nakrájejte taky cibuli a mrkev, obojí přidejte na pánvičku a zase nechejte chvíli opékat.
Přisypte curry koření, zamíchejte a přidejte sůl. Takto nechejte dvacet péct 20 minut a kdyby se vám maso nebo zelenina připékali, přidejte pár lžic horké vody. Nakonec přimíchejte bílý jogurt.

Veganské curry

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 1 plechovku cizrny
  • 1 plechovku krájených rajčat
  • 1 plechovku kokosového mléka
  • 1 žlutou papriku
  • 1 červenou papriku
  • 1 červenou cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíci curry koření
  • 1 lžičku mletého kmínu
  • 1 lžičku koriandru
  • 1 lžičku červené papriky
  • čerstvý koriandr
  • šťávu z 1/2 limetky
  • špetku (či dvě) chilli
  • kousek zázvoru
  • pepř, sůl, olivový olej

+ rýži nebo pitta chléb

Postup: Na olivovém oleji orestujte cibuli, česnek a chilli. Po několika minutách můžete přidat cizrnu a najemno nakrájené papriky. Jakmile paprika změkne, můžete přidat krájená rajčata a kokosové  mléko z plechovky a důkladně promíchat. Nechte chvíli povařit a poté přidejte všechno koření a šťávu z limetky dle chuti. Nakonec najemno nakrájejte čerstvý koriandr a vmíchejte do hotového curry. Hotovou směs potom můžete rozmixovat (doporučuji max. 1/3), abyste vytvořili hutnější omáčku. Podávejte s řýží nebo pitta chlebem.

Rizoto s červenou řepou

Rizoto s červenou řepou

Budete potřebovat:

  • 400 g arborio rýže
  • 1 červenou cibuli
  • 2 červené řepy
  • 1 dcl červeného vína
  • 1 l vývaru
  • 50 g parmezánu
  • 1 lžíci másla
  • čerstvý tymián
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Postup: Na olivovém oleji osmažte cibuli a přidejte na proužky nakrájenou červenou řepu. Po chvilce přisypte rýži a orestujte. Jakmile začne jemně syčet, můžete přilít víno a nechat ho téměř odpařit. Poté postupně přilévejte vývar, dokud není rýže uvařená.
Nyní už můžete vypnout plotnu a do rizota přimíchat parmezán, máslo, tymián a dochutit jej solí a pepřem.

Směs s kuskusem

Směs s kuskusem

Budete potřebovat:

  • 200 g kuskusu
  • 300 g horké vody nebo zeleninového vývaru
  • sójovou omáčku
  • olivový olej
  • 1 cuketu
  • 2 středně velké mrkve
  • 2 střední papriky
  • sůl
  • pepř
  • bazalkové lístky

Postup: Nasypte kuskus do misky, zakápněte olejem a sójovou omáčkou. Přilijte horkou vodu nebo vývar a pořádně zamíchejte. Nechte pár minut odležet.
Smíchejte všechnu zeleninu a nakrájejte ji na menší kousky. Zeleninovou směs přisypte ke kuskusu a zamíchejte. Přidejte pár lístků bazalky, osolte, opepřete a znovu udělejte kolečko olejem. Bazalkou pak hotový pokrm i ozdobte.

Hummus

Humus

Budete potřebovat:

  • 1 plechovku cizrny (450 g)
  • 3 lžičky sezamové pasty Tahini
  • 2 lžičky olivového oleje
  • šťávu z půlky citronu
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky římského kmínu (mletého)
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • studenou vodu (dle potřeby)
  • sůl
  • pepř
  • petrželku
  • mletou papriku

Postup: Cizrnu propláchneme studenou vodou, přilijeme 100 ml studené vody a rozmixujeme ručním mixérem na jemnou kaši. Přidáme citronovou šťávu, olej, tahini, prolisovaný česnek, římský kmín, koriandr, pepř a sůl. Směs dobře promícháme, podle potřeby zředíme ještě trochou studené vody a dochutíme solí. Na ozdobení použijeme petrželku a mletou papriku.
Jako příloha se hodí sezamové tyčinky, sýrové chipsy, nakrájená mrkev nebo okurka.

Veganská čokoládová pěna

Budete potřebovat:

  • 200 ml aquafaby (voda z plechovky od cizrny – pozor, aby nebyla cizrna ve slaném nálevu, ten se vám pořádně nenašlehá)
  • 150-200 g hořké čokolády
  • 70 g moučkového cukru

Postup: Nalejte aquafabu do mísy přes sítko, aby v ní náhodou nebyly kousky cizrny. Našlehejte ji jako sníh a postupně přidávejte cukr. Do 10 minut by měl být sníh připravený a můžete za stálého šlehání přidat rozpuštěnou čokoládu (po rozpuštění chvíli počkejte, měla by mít pokojovou teplotu). Směs se může zdát tekutější, ale po hodině v lednici krásně ztuhne. Na ozdobení můžete přidat ovoce, výborně se k tomu hodí kyselejší lesní plody.

Banánový chléb

Banánový chléb

Budete potřebovat:

  • 3/4 hrnku mandlové mouky
  • 1/4 kokosové mouky
  • 3-4 kusy banánů
  • 3 vejce
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 3 lžíce kokosového mléka
  • 2 lžičky skořice
  • 3/4 lžičky sody
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli

Postup: Nejprve si troubu si předehřejte na 180 °C. V míse smíchejte mandlovou a kokosovou mouku, sodu, skořici a špetku soli. V druhé míse vyšlehejte vajíčka a přidejte 3 rozmačkané banány, kokosový olej, kokosové mléko a vanilkový extrakt. Obsah z obou misek smíchejte dohromady a vytvořte těsto. Vezměte si pečicí formu na chleba, vymažte ji nebo vyložte pečícím papírem. Směs rovnoměrně rozprostřete do pečicí formy, můžete do něj „vmáčknout“ jeden celý banán. Pečte 50-60 minut.

Domácí Baileys

Budete potřebovat:

  • 1 lžičku instantní kávy
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 40 g rozpuštěné čokolády (použijte tu s vysokým obsahem kakaa)
  • 300 ml whiskey nebo rumu
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 700 ml slazeného mléka (salka)

Postup: Stačí dát všechny ingredience do mixéru a 2 minuty mixovat. Směs se krásně našlehá a bude o to jemnější. Hotový mix potom přelejte do lahví a skladujte v lednici maximálně 2 měsíce. Při upíjení pozor, jedná se o kalorickou „bombu“, a tak opatrně…

Zdroj receptů a fotek: Everli

Autor článku: Ivana Koutná