Pro děti i dospělé
Snadno se krájí a nemusí se loupat, takže ho milují i děti. Perfektně se hodí i do kuchyně. Využijete jej na mnoho způsobů při přípravě salátů, omáček, hlavních jídel, dezertů a zavařenin.
Výborné je i sušené kaki. Pro začátek ho můžete zkusit přidat do cheesecaku, štrůdlu, ovesné kaše nebo třeba jen do jogurtu či jako náplň do palačinek.
Nejen pro chuť, ale i zdraví
Persimon Bouquet je sezónní ovoce, sklízí se během září a října, ale v obchodech jej seženete i přes celou zimu. My ho dnes oceňujeme nejen kvůli vynikající chuti, ale také jako výkonného pomocníka v boji o zdraví.
Díky vysokému podílu vitamínů, vlákniny a minerálů (vitamin A a C, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, mangan) vám právě na podzim pomůže posílit váš imunitní systém. Pozitivně působí i na metabolismus, pomáhá při stresu, nervozitě a únavě.
Odkud pochází?
Ovoce s názvem kaki má původ v Asii, odkud se dostalo do celého světa. V průběhu předvánočních měsíců tak pravidelně zdobí například stromy ve Středomoří.
To nejlepší kaki široko daleko roste kolem Valencie, kde pod horkým španělským sluncem nabírá na chuti i vitamínech.
A co z tohoto ovoce bohů připravit?
Kaki panna cotta
Lehká sladká panna cotta je jedním z nejoblíbenějších italských dezertů a jeho příprava by měla zabrat pouhých pár minut. Pochází údajně ze severozápadní oblasti Piemontu a skvěle se páruje s nejrůznějším ovocem. Vyměňte obvyklé maliny za oranžové kaki a sladké překvapení je na světě.
- 1 kaki Persimon Bouquet nakrájené na malé kostičky
- 200 ml smetany nebo kokosového mléka
- 4 plátky želatiny
- 1/2 vyškrábaného vanilkového lusku
- 2 lžíce třtinového cukru
- 30 ml vody
Nejdříve si namočte želatinu ve vodě a chvíli ji nechte nasát. Mezi tím vložte polovinu nakrájeného kaki do rendlíku a zasypte třtinovým cukrem. Přidejte malé množství vody a nechte lehce provařit, dokud cukr s vodou nezhoustne. Do druhého rendlíku nalijte smetanu, přidejte vanilku a začněte zahřívat do mírného varu. Třetinu smetany odlijte a vložte do ní želatinu. Jakmile se želatina rozpustí nalijte vše zpět. Řádně promíchejte, přelijte do skleniček a nechte ztuhnout v lednici. Smíchejte kaki, které se lehce povařilo v sirupu, s čerstvým kaki a ozdobte s ním panna cottu.
Focaccia s rozmarýnem a kaki
Dlouhá historie chleba jménem focaccia sahá za starověký Řím. Připravit jej umí snad každá italská máma a jeho rozmarýnová vůně neodmyslitelně patří k italské prostřené tabuli. V kombinaci s kaki dostane neobvyklou nasládlou chuť, po které se jen zapráší.
- 1 kaki Persimon Bouquet nakrájené na tenké plátky
- 500 g hladké mouky
- 300 ml vody
- 1 sušené droždí
- lžička soli
- olivový olej
- několik větviček rozmarýnu
Zadělejte si těsto na focacciu. Hladkou mouku smíchejte s droždím a promíchejte. Poté přidejte lžičku soli a nakonec vodu. Takto připravenou směs vložte do robota a nechte uhnětat hladké nelepivé těsto, které po 30 minutách kynutí vyklopte na pečicí papír a natáhněte do stran. Vytvořte obdélník, ozdobte rozmarýnem, plátky kaki a polijte olivovým olejem. Takto připravenou focacciu nechte 10 minut odpočinout a poté vložte do trouby na 170 stupňů. Pečte zhruba 20 minut, dokud není focaccia na krajích nazlátlá a nerozvoní se.
Těstoviny s kaki omáčkou
S tímto receptem nešlápnete vedle. Základ pevně stojí na rajčatech, tradiční italské surovině, a skvělé kombinaci bylinek. Omáčku zaručeně zjemní mascarpone. Teprve kaki jí však dodá netradiční chuťovou vrstvu.
- 1 kaki Persimon Bouquet
- olivový olej
- pepř, tymián, bazalka a oregano
- 1 šalotka
- 1/2 plechovky loupaných rajčat
- 2 lžíce mascarpone
- špagety
- piniové ořechy
- sůl
Dejte vařit vodu na špagety. Mezi tím si oloupejte šalotku, nakrájejte nadrobno a zpěňte na olivovém oleji. Dále přidejte loupaná rajčata, neloupané nakrájené kaki a nechte probublávat. Směs chvíli povařte a následně rozmixujte dohladka. Do vroucí, osolené vody vložte špagety a vařte podle návodu na obalu. Dále do omáčky přidejte mascarpone. Dle chuti osolte, opepřete, a případně přidejte bylinky. Nakonec špagety polijte omáčkou a posypte piniovými ořechy.
Kaki sorbet
Jenom tři suroviny, a přesto tolik chuti! Lahodný kaki sorbet bude chutnat malým strávníkům, ale s trochou prosecca oživí brunch nebo večeři dospělým.
- 1 kaki Persimon Bouquet
- 1 pomeranč
- 5 lžic javorového sirupu
- trochu vody
- limetka na ozdobení
- případně prosecco
Kaki a pomeranč vložte do mixéru, přidejte trochu vody, javorový sirup a rozmixujte zcela do hladka. Směs dejte do zmrzlinovače a nechte ji lehce ztuhnout. Pokud nemáte zmrzlinovač, vložte směs v misce do mrazáku a každou hodinu ji promíchejte od stěn, aby zůstala hezky nadýchaná. Servírujte ozdobené čerstvým kaki a limetkou. Celý sorbet můžete také zalít proseccem a vytvořit tak úžasnou záležitost na párty.
Zdroj: TZ nejkaki.cz