Vyrábíme, 2. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Zabavit celou rodinu smysluplnou činností během dlouhých zimních večerů není snadný úkol. Ideálním způsobem může být domácí tvoření, kterého se mohou zúčastnit všichni členové domácnosti od nejmenších dětí až po prarodiče.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pro nejmenší: Navlékání korálků

Děti se rády kreativně vyjadřují. Velká část jejich dětství je o kreslení křídami na chodník, vybarvování nebo malování. Rády se zapojují i do činností, které vidí u dospělých, jednou z vhodných volnočasových aktivit může být korálkování. Zapojit do něj mohou rodiče i velmi malé děti.

Dřevěné Jumbo korálky jsou typické svým větším rozměrem od 25 do 35 milimetrů, proto se hodí pro ty nejmenší děti. Korálky mají pestré barvy a větší dírky, a proto je mohou snadno navléknout na vlasec, elastickou lycru či voskovanou šňůru. Díky použití trvanlivých ekologických barev a bezbarvému laku jsou nezávadné a mohou se i namočit. Zákazníci mohou vybírat z deseti základních barev a ze tří tvarů – kulička, váleček a kostička. Kromě trénování motoriky tak mohou rodiče s dětmi procvičovat během navlékání i barvy a tvary. Korálkování tak není jen zábava, ale je to skutečně efektivní škola hrou,“ popsal Martin Stibor, zakladatel největšího e-shopu v Česku s komponenty k výrobě šperků.

Navlékání korálků má kromě fantazie pozitivní vliv i na pohybový rozvoj dítěte, je vhodné jako způsob rehabilitace po úrazech i pro děti s různými poruchami. „Děti při navlékání korálků cvičí přesnou orientaci, koordinaci v prostoru, trpělivost a přitom se baví. Velké korálky by měly zvládnout navlékat děti kolem třetího roku, ti šikovnější mohou ale s korálkováním pod dohledem rodičů začít už v roce a půl. Kromě zábavy má korálkování i pozitivní vliv na motorický rozvoj dítěte. V rehabilitaci práci s korálky a jiné podobné techniky doporučujeme u dětí po úrazech rukou. Pozitivní vliv má i na děti s neurovývojovými vadami, jako je lehká mozková dysfunkce, lehká mentální retardace, centrální koordinační porucha, hyperaktivita a další poruchy koncentrace a koordinace,“ vysvětlila fyzioterapeutka Iva Bílková.

Pro odrostlé: Malování na kamínky

Barevné kameny, které jedni pokreslí, někam odloží, druzí najdou a odnesou na jiné místo, se staly rychle oblíbenou a tvůrčí aktivitou. Kromě toho, že malování na kameny podporuje fantazii, je i kreativní formou společně stráveného času s rodinou. Jde také o důvod navíc, proč vyrazit na výlet – lidé pomalované kameny často rádi vozí na svá oblíbená místa.

„Malování na kamínky patří aktuálně k nejoblíbenějším typům tvoření. Baví děti i dospělé, navíc je vedle kreativního vyjádření spojené i s výlety a napínavým sledováním cesty kamínku. Zábava začíná už vlastně samotným hledáním vhodného kamínku. Kamínek určuje všechno. Jeho tvar vás vede k obrázku nebo dekoru, který by na něm měl vzniknout. Velká zábava je hledat kamínky při procházkách po okolí. Právě to na malování kamínků tolik baví děti. Musejí nejdříve vypátrat ten správný,“ poradil Martin Stibor.

Některé kamínky během krátké chvíle urazí i stovky kilometrů, jejich cestu mohou autoři sledovat na několika stránkách na sociálních sítích. Tvůrci kamínků ale řeší jednu otázku – čím je pomalovat, aby malba vydržela co nejdéle? Základem je kamínek dobře očistit a pak ho malovat barvami na akrylovém základě, které odolají větru i dešti. K pomalování kamínků je vhodných hned několik technik.

„Ať už se autor kamínku rozhodne pro jakoukoli techniku – sprej, fixy, akrylové barvy, mramorovací barvy nebo dokonce svítící barvy, před malováním nezapomeňte kamínky důkladně umýt a usušit. Po zaschnutí obrázku doporučujeme kamínek vždy zalakovat bezbarvým lakem, tím se docílí toho, že výtvor bude dobře chráněn před povětrnostními vlivy,“ řekla Zuzana Dobšíčková, kreativní ředitelka eshopu s komponenty k výrově šperků.

Pro puberťáky: Boho tvoření

Drhání neboli macramé – oblíbená technika založená na principu uzlování se po letech opět vrací do módy. Z bavlněných nebo vlněných přízí lidé vyrábějí bytové doplňky, které se skvěle hodí ke skandinávskému nebo boho stylu, který je právě u teenagerů velmi oblíbený. Navíc vlastnoručně vyrobené dekorace ve skandinávském stylu lidé hojně prezentují na sociálních sítích, kde teenageři sbírají inspiraci a také se rádi chlubí vlastními výtvory.

Dnes jsou macramé dekorace součástí nejenom moderních hippie – boho interiérů, ale také přinášejí zajímavé struktury a teplo přírodních materiálů do jinak chladných scandi prostorů. Možností, co všechno se dá technikou macramé vytvořit, je nespočet. Na první pohled se může zdát tvoření technikou macramé složité, stačí si ale osvojit základní fígle. I proto výroba provázkových dekorací interiéru dnes hýbe světem DIY (do it yourself),“ řekl Martin Stibor.

Pro maminky: Vlastnoruční šperk

V posledních letech se velké oblibě těší minerály. Nejčastěji z nich lidé dělají náramky, které zvládne vyrobit i úplný začátečník. Náramky z minerálů a polodrahokamů jsou vhodným doplňkem jak na každodenní nošení, tak i pro slavnostní příležitosti.  Kromě pozitivních účinků, které jsou jednotlivým minerálům připisovány, se lidé zajímají i o to, jak se konkrétní minerál hodí k jejich znamení zvěrokruhu.

Stále více lidí chce nosit originální šperk, který navíc koresponduje s jejich osobností. K tomuto účelu jsou právě minerály ideální. Naši zákazníci velmi často nakupují kombinace minerálů podle znamení zvěrokruhu hlavně proto, že mohou vytvořit unikátní personalizovaný šperk nebo talisman pro sebe nebo své blízké. Hitem letošního roku jsou luxusní druhy minerálů, jako jsou rubín, smaragd nebo jantar. Nejedná se ale o nijak extrémně drahé minerály, například cena smaragdového korálku začíná na 19 korunách. Náramek z korálků z drahých kamenů a minerálů zvládne vyrobit skutečně každý, stačí jen jednotlivé korálky navléknout na pevný elastomer nebo dvojitou lycru. Náramek z minerálů je možné doplnit originálními přívěsky, které mu dodají na osobitosti,“ popsal Martin Stibor.

Pro tatínky: Dekorace ze stavebního materiálu

Počet lidí, kteří se rozhodnou pro vlastnoruční výrobu bytových dekorací, v Česku rapidně stoupá. Proto není divu, že se i nabídka potřeb pro domácí designéry neustále rozšiřuje. Aktuálně se na českém trhu objevila novinka v podobě speciální hmoty, díky které je výroba domácích doplňků zase o něco snazší a rychlejší. Jesmonite – novinka, která se skvěle hodí k výrobě bytových dekorací, byla původně určena pro stavební průmysl. Jedná se o velmi často využívanou alternativu sádry, terakoty, kamene, kovu, dřeva nebo betonu. V roce 2017 byl Jesmonite vyhlášen materiálem roku na věhlasné britské výstavě London Design Fair.

Jesmonite pochází z Velké Británie, kde byl před více než 30 lety vynalezen jako lehčí alternativa betonu. Kromě stavebnictví, pro které se primárně používá dodnes, se používá také ve scénografii – na výrobu kulis pro film i divadlo, ale také jako základní materiál pro výrobu scenérií zábavních parků. Díky tomu, že se jedná o extrémně přizpůsobivý materiál, našel velmi rychle využití i mimo stavařské firmy. Zalíbení v něm našli tvůrci bytových dekorací po celém světě a na podzim loňského roku se konečně dostal i na český trh. Jedná se o ekologickou licí pryskyřici, se kterou snadno vyrobíte zajímavé dekorace v moderním minimalistickém i skandinávském stylu. Vyrábí se z něj například svítidla, mísy, květináče, ale také drobné dekorace. S Jesmonite tvůrci velmi snadno dosáhnou trendy terrazzo efektu, mramorování nebo color blockingu – kombinování kontrastních barev,“ uvedl Martin Stibor.

Pro babičky a dědy: Mističky, sošky, květináče

Keramická hlína je jedním z nejoblíbenějších materiálů k modelování pro všechny amatérské i profesionální tvůrce. Její velkou nevýhodou je ale to, že se hotové výrobky musejí vypalovat v peci. Na trhu existuje spousta alternativ, které tvrdnou samy. Samotvrdnoucí hmota není na trhu novinkou, umožňuje začátečníkům i pokročilým tvořit zajímavé doplňky a dekorace. Má stejné vlastnosti jako keramická hlína, jen se nevypaluje. Výrobky jsou pak stejně křehké. V posledních měsících zažívá nečekaný boom.

Mohou za to trendy v interiérovém designu – přírodní materiály, organické tvary a nedokonalost jsou v současné době na výsluní. Pro všechny, kdo se rozhodnou tvořit ze samotvrdnoucí hmoty, je právě ona nedokonalost velice žádaná. Není totiž potřeba usilovat o souměrnost, hladký povrch ani pravidelnost vzoru. Práce se samotvrdnoucí hmotou je skvělá technika pro každého, kdo si chce u tvoření odpočinout. Neklade totiž žádné bariéry – v začátcích nepotřebujete speciální pomůcky ani specifické zkušenosti,“ vysvětlil Martin Stibor.

Vytvořit se dají různé nástěnné dekorace, mističky, tácky, svícínky, ale také květináče, vázičky, figurky nebo sošky. Do hmoty lze obtisknout jakékoli strukturované předměty, suché květiny, oříšky, mušle a další a jejich pomocí vytvořit zajímavé struktury. Tvorba bytových dekorací ze samotvrdnoucí hmoty má ale své limity.

Hmota není voděodolná a neměla by přijít do styku s vodou. Pokud si chcete vyrobit třeba misku pod živou květinu, je potřeba hmotu natřít štědrou vrstvou laku. Ani poté však nedoporučujeme výrobek používat pro styk s potravinami a časté mytí. Druhou vlastností, kterou je třeba mít na paměti, je, že hmota je po vytvrdnutí křehká. Nehodí se tedy pro výrobky, se kterými máte v plánu často manipulovat. Čím tenčí plát hmoty použijete, tím křehčí bude výsledek. Pokud byste tedy rádi vyrobili něco opravdu jemného, bezpečnější bude sáhnout například po polymerové hmotě, která má po zapečení v troubě vlastnosti plastu,“ upozornila Zuzana Dobšíčková.

Štítky: diy

Autor článku: Petra Chmelová